Fordmods Logo

ef head ticking... 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: ef head ticking...
Posted: Mon Oct 22, 2007 10:13 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 266

Joined: 8th Aug 2007

Gallery: 30 images

Ride: xd 351, AUII XR6.... R.I.P ef fa

Location: Prestons
NSW, Australia

Hey boys, me 4.0 is ticking bad.. im going to put a cam in it, and change the tappets aswell, i think they are worn, and thats the ticking...
How hard is it to do the tappets? do i have to take the head off??

Any advice..

 

_________________

<a href="http://s154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/?action=view¤t=resize2.jpg" target="_blank"><img src="http://i154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/resize2.jpg" border="0" alt="resize"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 22, 2007 11:02 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

teveo...use the search function...and you shall find.

btw here is a doco on how to remove the rocker assembly...not too sure which part the tappet is :?. I'm not good with technical words as you will soon find if you read the doco in the link.

http://www.fordmods.com/forums/head-gas ... 26-40.html

phong =P~

PS: get a Gregory's Manual...it will help in the long term.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 23, 2007 12:10 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 205

Joined: 14th Oct 2007

Gallery: 1 images

Ride: EF futura 96

Location: Le BrisVois
QLD, Australia

ive had an intermittent ticking for about a month or so. Roll of the dice when you turn car on whether its going to tap or not.

Shop replaced all rockers but sound still persisted. They say ive got 20 pound of oil pressure running which is low and main probable cause of this is that my big end bearings (or something low end) has worn and gone and that means engine rebuild?

how true does this theory sound to you guys, another mechanic said noise definately no.2 lifter and it could just be faulty lifter that went in??

anyway, in my last service they threw additives in and changed to a pennzoil Thicker oil.. once again ive had mechanics say they shouldve gone a thinner oil?? uggh who is right

l8r
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 23, 2007 7:42 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 118

Joined: 29th Jan 2007

Ride: EA fairmont, 4.0litre el xr6 eng

Location: Melbourne
VIC, Australia

if the engine is making a ticking noise its probably your tappets i know this is probably not the case but if you barely service your car like alot of people i know do a oil change mite fix it

 

_________________

I live my life qtr mile at a time :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 23, 2007 8:44 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 266

Joined: 8th Aug 2007

Gallery: 30 images

Ride: xd 351, AUII XR6.... R.I.P ef fa

Location: Prestons
NSW, Australia

rdiigen wrote:
ive had an intermittent ticking for about a month or so. Roll of the dice when you turn car on whether its going to tap or not.

Shop replaced all rockers but sound still persisted. They say ive got 20 pound of oil pressure running which is low and main probable cause of this is that my big end bearings (or something low end) has worn and gone and that means engine rebuild?

how true does this theory sound to you guys, another mechanic said noise definately no.2 lifter and it could just be faulty lifter that went in??

anyway, in my last service they threw additives in and changed to a pennzoil Thicker oil.. once again ive had mechanics say they shouldve gone a thinner oil?? uggh who is right

l8r


Yeah its intermident, seems to do it when the engine is hot, or ive given it a floggin, which would mean thicker oil, so its not so thin when its hot?
Im really not in the mood for big end etc... Ill put the new cam in and change the tappets, if it persist, it can go and get F*(&%$!!!!

 

_________________

<a href="http://s154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/?action=view¤t=resize2.jpg" target="_blank"><img src="http://i154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/resize2.jpg" border="0" alt="resize"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 23, 2007 8:45 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 266

Joined: 8th Aug 2007

Gallery: 30 images

Ride: xd 351, AUII XR6.... R.I.P ef fa

Location: Prestons
NSW, Australia

kostah wrote:
if the engine is making a ticking noise its probably your tappets i know this is probably not the case but if you barely service your car like alot of people i know do a oil change mite fix it


Yeah, its due for service, me parts guy says he sells s**t load of tappets for the 4.0!!!....

 

_________________

<a href="http://s154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/?action=view¤t=resize2.jpg" target="_blank"><img src="http://i154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/resize2.jpg" border="0" alt="resize"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 23, 2007 9:10 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 118

Joined: 29th Jan 2007

Ride: EA fairmont, 4.0litre el xr6 eng

Location: Melbourne
VIC, Australia

dude just make sure before you change the tappets give it a oil change let it run in a little bit see if it stops if it doesnt then change your tappets after 20 / 30 minutes it should go away if it doesnt u need new tappets

 

_________________

I live my life qtr mile at a time :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 25, 2007 12:06 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 24th Oct 2007

Location: Merredin
WA, Australia

my xf ute does the same thing, i took the rocker cover off and let it idle, seems that both lifters are worn, that causes a very bad ticking, my suggestion is to go to coventrys and buy yourself a lifter puller and a lifter kit, and replace all the lifters, should stop your problem, or if you wanna save money do a dodgey job and fill the bit the rocker bolts onto, until there is no clearance in between the rocker and push rod, dont file it to much, you may bend a push rod if you do.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 25, 2007 5:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

tritty-02 wrote:
my xf ute does the same thing, i took the rocker cover off and let it idle, seems that both lifters are worn, that causes a very bad ticking, my suggestion is to go to coventrys and buy yourself a lifter puller and a lifter kit, and replace all the lifters, should stop your problem, or if you wanna save money do a dodgey job and fill the bit the rocker bolts onto, until there is no clearance in between the rocker and push rod, dont file it to much, you may bend a push rod if you do.


Good, but ea onwards are OHC so no pushrods

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 25, 2007 10:03 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 266

Joined: 8th Aug 2007

Gallery: 30 images

Ride: xd 351, AUII XR6.... R.I.P ef fa

Location: Prestons
NSW, Australia

tritty-02 wrote:
my xf ute does the same thing, i took the rocker cover off and let it idle, seems that both lifters are worn, that causes a very bad ticking, my suggestion is to go to coventrys and buy yourself a lifter puller and a lifter kit, and replace all the lifters, should stop your problem, or if you wanna save money do a dodgey job and fill the bit the rocker bolts onto, until there is no clearance in between the rocker and push rod, dont file it to much, you may bend a push rod if you do.


You had the rocker off and let it idle?... did it spray oil everywhere?

 

_________________

<a href="http://s154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/?action=view¤t=resize2.jpg" target="_blank"><img src="http://i154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/resize2.jpg" border="0" alt="resize"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 25, 2007 10:17 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 45

Posts: 134

Joined: 26th Apr 2007

Location: Brisbane
QLD, Australia

not much oil splatter at idle
just don't rev it

 

_________________

95 EF Wagon, Dedicated Gas

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Oct 27, 2007 12:56 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 266

Joined: 8th Aug 2007

Gallery: 30 images

Ride: xd 351, AUII XR6.... R.I.P ef fa

Location: Prestons
NSW, Australia

well you learn something everyday

 

_________________

<a href="http://s154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/?action=view¤t=resize2.jpg" target="_blank"><img src="http://i154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/resize2.jpg" border="0" alt="resize"></a>

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 2:17 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names