Fordmods Logo

ef not starting 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: ef not starting
Posted: Thu Nov 18, 2010 6:10 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 135

Joined: 3rd May 2006

Gallery: 3 images

Power: 149 rwkw

Location: Bendigo
VIC, Australia

hey guys my ef falcon has been coughing and spluttering for a few weeks, some times completely stalling, i replaced the fuel filter and it went great for a day or so, i checked and wasn't getting any spark so i replaced the coil pack still no spark, i'm getting power to the coil pack but nothing after.....................

Need ideas guys as i've missed a days work already so far trying to figure this out

 

_________________

Skidz are cooooool!

15.49 @ 91MPH
2.327 60ft
Willowbank Raceway 14th October 2006
220k motor 320k auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Thu Nov 18, 2010 7:30 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 18

Joined: 15th Sep 2010

Ride: 1992 EB Falcon

Location: Perth
WA, Australia

Maybe a fault with the cam angle sensor located where the distributor would normally be in a non coil pack engine.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Thu Nov 18, 2010 7:50 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 135

Joined: 3rd May 2006

Gallery: 3 images

Power: 149 rwkw

Location: Bendigo
VIC, Australia

i cleaned the connection but it made no difference, it has a timing chain noise so was just wondering if its stripped the timing cog or jumped a tooth or two

 

_________________

Skidz are cooooool!

15.49 @ 91MPH
2.327 60ft
Willowbank Raceway 14th October 2006
220k motor 320k auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Thu Nov 18, 2010 10:54 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

henry95ef wrote:
hey guys my ef falcon has been coughing and spluttering for a few weeks, some times completely stalling, i replaced the fuel filter and it went great for a day or so, i checked and wasn't getting any spark so i replaced the coil pack still no spark, i'm getting power to the coil pack but nothing after.....................

Need ideas guys as i've missed a days work already so far trying to figure this out


Power to the coil pack doesn't mean s**t. 4pin connector from memory, 1 will be battery voltage the other 3 are earth reference triggered by the ECU. Check the other 3 wires first to make sure your getting the earth trigger from the ecu while cranking...

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Fri Nov 19, 2010 1:11 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 135

Joined: 3rd May 2006

Gallery: 3 images

Power: 149 rwkw

Location: Bendigo
VIC, Australia

ok so i just pulled the crank angle sensor off and found it half rubbed thru from the serpentine belt and bits of belt wrapped around the crank trigger........ could this be the cause of my dramas?

 

_________________

Skidz are cooooool!

15.49 @ 91MPH
2.327 60ft
Willowbank Raceway 14th October 2006
220k motor 320k auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Fri Nov 19, 2010 7:03 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 135

Joined: 3rd May 2006

Gallery: 3 images

Power: 149 rwkw

Location: Bendigo
VIC, Australia

ok so i replaced the crank angle sensor still no start, ok so how do i check the coil wires?

do i run the test light to positive or negative as they are supposed to receive an earth signal from the ecu?

kinda over trying to figure this out

any ideas would be appreciated

 

_________________

Skidz are cooooool!

15.49 @ 91MPH
2.327 60ft
Willowbank Raceway 14th October 2006
220k motor 320k auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Fri Nov 19, 2010 7:45 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 398

Joined: 31st Aug 2005

Gallery: 9 images

Ride: Explorer

Location: St clair
NSW, Australia

i had cam chain noise which was due to one of the plastic tensioners breaking and dropping down, the chain was rubbing on the timing case.

its a pain in the buttocks to change aswell

 

_________________

kangaroos and radiators are a bad mixture

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef not starting
Posted: Fri Nov 19, 2010 8:01 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 135

Joined: 3rd May 2006

Gallery: 3 images

Power: 149 rwkw

Location: Bendigo
VIC, Australia

yeah i picked up another motor real cheap instead of fixing my timing chain noise but no point putting it in til i get this one running

come on guys any ideas?

i've used the search on here and found a few ideas which didnt help

 

_________________

Skidz are cooooool!

15.49 @ 91MPH
2.327 60ft
Willowbank Raceway 14th October 2006
220k motor 320k auto

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 29 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 3:53 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names