Fordmods Logo

EF rough starting on hot days - please help! 


Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 Post subject: EF rough starting on hot days - please help!
Posted: Sun Jan 15, 2006 2:45 pm 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 49

Posts: 1525

Joined: 13th Oct 2005

Gallery: 13 images

Ride: The DEVEL XR6

Location: Perth
WA, Australia

Hey all,

I took my car out on a 35 deg C day a few days ago, so I had to put on the AC.

After the car had warmed up, and I'd made a couple of stops, I found it increasingly hard to start the bastard!

I mean, I would turn the key, the starter motor would be cranking the engine, but the engine just struggled to fire, and when it did, it was on the verge of stalling for a couple of seconds!

This tends to happen quite often on warm - hot days, AC on or not.

I never have this problem at night, or on cooler days!

What do you think is the problem? Any suggestions appreciated!!!!




Hot Chilli Red EL XR6, 5-spd, JMM DEV 5 enhanced (161 rwkw custom tuned), Eliminator Switch Chip, 18" BA GTP rims, Pedders Superlows, BA XR6 badges, BA Sunroof, Pioneer Stereo, Splits, 6x9's, 10" sub, 700W 6-ch Viper amp.
QUARTER MILE PB: currently 14.590 @ 96.00 mph ...BOOST AHEAD!!

Posted: Sun Jan 15, 2006 6:56 pm 
Stock as a Rock

Posts: 124

Joined: 2nd Apr 2005

Ride: Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

I find the same with my EFII as well.. annoys the crap out of me. Without really consulting my thermo books, my theory is that its got to do with heat soak vapourising/superheating some of the fuel in the rail when the cars shut down and left to boil for a while (especially high series cars like the F'mont/F'lane and LTDs that have additional insulation under the bonnet). Normally its the injector that is responsible for vapourising the fuel before being injected into the combustion chamber so by trying to start with superheated vapour may cause the ECU to have a hissy fit.



V8 Windsor here we come.....

Last edited by Chich on Sun Jan 15, 2006 9:17 pm, edited 1 time in total.

Posted: Sun Jan 15, 2006 8:08 pm 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 27

Posts: 3928

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: ED 5 Speed GLiXR

Location: Now in Brisbane
QLD, Australia

I have the same problem in my ED. Today was a cool day, and it fired no worries all the time.



17" Tezza Steelies, King F**king lows, pedders sports ryders, 2.5" cat back exhaust, pacemaker extractors, T5 manual
Low, loud and Slow

Posted: Sun Jan 15, 2006 11:11 pm 
Getting Side Ways

Age: 29

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

had this problem with my car it was also running reala s**t so i bypassed the ISC solonoide with a on/off swith and now when the car heats up to running temp i just switch it off easy 5 min fix jobby

Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum



It is currently Wed Oct 26, 2016 1:29 pm All times are UTC + 11 hours



(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names