Fordmods Logo

EL Fluffy When Cold?? 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: EL Fluffy When Cold??
Posted: Mon Oct 17, 2005 11:45 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 204

Joined: 23rd May 2005

Gallery: 4 images

Ride: EL Futura

Location: Perth
WA, Australia

My EL is a little hesitant and "fluffy" when cold. Its not a gearbox issue - definitely a combustion related thing. Kind of hesitates off the mark when you put your foot down for the first few kays - like something is holding the motor back for a second or two - then it just pops out and goes fine.

Any ideas?

 

_________________

Thorpy says single wipers are Fully SIK!

EL Futura Dynamic White
Tickford Suspension
K&N Hi flow and XR8 snorkel
DBA Slots and braided lines

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 17, 2005 11:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2718

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF & VTR1000

Location: Wollongong
NSW, Australia

lol, fluffy? never heard of that before.

anyhow, mine does the same thing it is a bit fluffy too (lol) when I first start it, Generally you should let it warm up a bit before u drive it.. Which is common sence, but just try it. Might not be as fluffy :P
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 12:03 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 204

Joined: 23rd May 2005

Gallery: 4 images

Ride: EL Futura

Location: Perth
WA, Australia

Yeah, im a fan of the warm up, but was worried it might have been a problem spceific to mine...obviously not.

Fluffy...yeah. That is funny.....

 

_________________

Thorpy says single wipers are Fully SIK!

EL Futura Dynamic White
Tickford Suspension
K&N Hi flow and XR8 snorkel
DBA Slots and braided lines

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 7:17 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 35

Posts: 533

Joined: 12th Jan 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

Sounds to me like the engine's being bogged down because of a rich mixture. Considering it's when you take off, I'd say it's got something to do the accel enrichment.

An ECU reset might help, followed by the proper calibration steps that are posted in the ECU forum.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 9:06 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 967

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: TE50

Location: Brisvegas
QLD, Australia

its just cold, mine is also.....fluffy....every morning. start it, THEN put yur shoes on and all is well

 

_________________

Formerly SpuDEF

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 9:25 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2718

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF & VTR1000

Location: Wollongong
NSW, Australia

u werent smoking the good s**t when u posted this were u spannerhead..?? lol fluffy :P

Could be your air intake sensor or throttle position sensor, do a self diagnosis ;) how to is in technical articles!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 6:39 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 73

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF Farimont

Location: Canberra
NSW, Australia

i had the same prob with my el has a bit of a miss the first 2 or 3 time you accelerate when cold. just do plugs leads dizzy cap and rotor then its all good

 

_________________

1997 Ford EL Fairmont
Blue Dash Mod
Red LCD mod
Full Alpine Sterio
Pedders Super Low Sports Rider Suspension
CSA avenger 17x8 (235/45 front) (255/40 Rear)
DBA slotted Rotors (front & Back)
EBC Greenstuff pads (front & Back)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 19, 2005 1:05 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 577

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6 5spd

lol, fluffy is a great word for it.. Mine also does the same.

Caused by it running too rich ide say as for me petrol does it badly but lpg is fine. Thats kinda the nature of them though, the ECU runs rich until the engine gets to running temp.

 

_________________

EL XR6 5spd

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 19, 2005 9:27 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2718

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF & VTR1000

Location: Wollongong
NSW, Australia

i still dont understand how fluffy is a good explanation for bad idle on startup? LOL
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 27, 2005 3:15 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 258

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: '98 EL XR8

Location: Katherine
NT, Australia

Fluffy man, you know... it just fluffilly flufs along... like a connon ball, just fluffier... :s

Most likely cold dude, the cylinder walls need to reach temperature to evaporate the fuel mixture correctly. My EA takes about 5km of normal driving to reach operating temp, but I can notice the power difference.

I dunno, how cold does it get in Perth?

 

_________________

"...we can rebuild him, we have the technology... we just dont want to spend a lot of money."
SIX MILLION PESO FALCON

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 27, 2005 5:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3184

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF Falcon

Location: Townsville
QLD, Australia

Yeah, mine is... fluffy also. But i am told by my mechanic that one injector is gummed up

 

_________________

Nicco's M112 Blown, T-56 equipped EF
forums/viewtopic.php?t=68319

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 27, 2005 6:38 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

/me doesn't read thread.

That's just fine icicles, scrape them off with a library card, and your car will be smooth again.

Or maybe that's just winter here.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 27, 2005 10:45 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

My EF used to do it untill i got the lighs down the street.

since fitting the MSD DIS4 it no longer does it. (just one of the un expected bonuses)

i put it down to the multi spark doing a better job of burning the rich cold run mixture.

still if its realy bad it wouldn't hurt to check over the basics. plugs, leads and so on.

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 31, 2005 9:47 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 153

Joined: 16th Jan 2005

Location: somewhere
QLD, Australia

never had that problem on my EL fairmont. Starts first time everytime time, idles sweet and has the same acceleration at first start up.. How many Km's your engine done. Mine is up to 92000km so that probably explains why my car hasn't gone 'fluffy' in the morning..

cheers Luke.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 9:48 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names