Fordmods Logo

EL High idle HELP 

 

Page 1 of 2 [ 21 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EL High idle HELP
Posted: Tue Apr 02, 2013 9:55 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

Hi everyone,

Just after a bit of guidance regarding an issue I have recently encountered with a newly purchased 98 el falcon, When it starts up it idles on 2000rpm and doesn't come down at all its also blowing black smoke, I have noticed when I disconnect the vacuum hose from the map sensor connected to the intake manifold the revs come down and idles ok but still very blutery when I place my thumb over the vacuum pipe on the intake manifold it idles good but still blows a little dark, has anyone experienced this or have any suggestions on what it could be before I start pulling it apart.
Cheers.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Wed Apr 03, 2013 2:24 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 303

Joined: 5th Oct 2012

Gallery: 3 images

Ride: 99 au ute

Location: Perth
WA, Australia

Check the vacuum tube going from your manifold to the map, mine was cracked (small crack) and it stuffed the idle up and a bit of black smoke to. I'm not saying this is it but may be the cause.

 

_________________

Au series 1 ute. T5 manual, 2.5" redback zorst, Xtreme HD clutch

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Wed Apr 03, 2013 7:28 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

If you have access to a spare MAP, replace it and the vac hose and see how it goes.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sat Apr 06, 2013 1:00 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

Thanks for the tips I replaced the map and vac hose didn't change a thing can anyone tell me the bolt sequence for tightening the intake manifold and also at what torque setting I found the bolts have came quiet loose and I have seen on some threads here that it is a very common fault that people miss any help would be great, also if it makes any difference its only missing under low acceleration such as when trying to maintain a constant speed.
Cheers.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sat Apr 06, 2013 7:09 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Torque setting is 20Nm. Start in the middle and work your way out in a spiral sequence, then recheck all bolts.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sat Apr 06, 2013 10:06 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

Ok so tightened intake bolts cleaned throttle body and inspected ics which looks a little dirty filter has gone stiff and crumbly other than cleaning the ics is there much else I can check or any test I could perform to find the culprit.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sun Apr 07, 2013 7:48 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Check all your vac lines, including the booster line.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sun Apr 07, 2013 5:54 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

ok so I checked vac lines and are all ok, I replaced ics and ecu from my other el with no results,
just to go through the problem again when I start it jumps to 2000rpm when i give it a rev it sticks at 2500rpm give it another and it will sit on 2750rpm once I put it in drive idles at 1500 and is very pushy I have found disconnecting the ics drops revs by 500 but will blow smoke and removing vac line from map brings revs down to 750, whilst driving theres a miss under light acceleration put the foot down and its fine im a bit stuck on what to do next maybe crank angle sensor??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sun Apr 07, 2013 6:10 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Still sounds like it has a vac leak. Have you tried another MAP sensor?

Wind the idle screw out till it doesn't touch the throttle arm, start it and disconnect the ISC, car should stall. If it still idles and high then you have a Vac leak.

While idling, pour water olng the BBM manifold gasket abd see what happens. Also pour water around all your vac lines. If the idle drops then you have found your vac leak. Careful how much water you pour, you don't want to drown the dizzy or coil.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sun Apr 07, 2013 6:35 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

yeah I have done what you mentioned but car doesn't stall I swaped the map sensor over didn't make any difference, I will use the water method you suggested hopefully I can find it. Cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sun Apr 07, 2013 6:36 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

aerojake wrote:
yeah I have done what you mentioned but car doesn't stall I swaped the map sensor over didn't make any difference, I will use the water method you suggested hopefully I can find it. Cheers


You definatly have a vac leak somewhere then.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Sun Apr 07, 2013 7:49 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 303

Joined: 5th Oct 2012

Gallery: 3 images

Ride: 99 au ute

Location: Perth
WA, Australia

have you had the manifold off recently?

 

_________________

Au series 1 ute. T5 manual, 2.5" redback zorst, Xtreme HD clutch

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Mon Apr 08, 2013 8:52 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

nah haven't had it off at all. i brought the car about a week ago with this problem. I was suggested a test of the brake booster I the idea was if i start the engine hold the brake down and turned engine off the brake should hold if it slowly pushes up its a sign of a leak in the constant pressure chamber of the booster sure enough the pedal slowly pushed up would a leak in the pressure chamber of the booster cause my high idle problem?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Tue Apr 09, 2013 9:37 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 92

Joined: 28th Mar 2012

Ride: 94 NC II FAIRLANE

Location: grafton
NSW, Australia

my bet is the gasket between the bbm and head. had it happen to a mate and i used water to find it which was not ideal, but did make a hissing sound aswell worth looking at i think.

 

_________________

If life was easy we would all be living

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL High idle HELP
Posted: Tue Apr 09, 2013 6:14 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 14

Joined: 26th Mar 2013

Ride: 98 EL Falcon option 20 hybrid

Location: Bendigo
VIC, Australia

ok so today I replaced booster hose just to be sure, checked pvc swapped 02 sensor and went over intake and vac lines again still cant find out whats causing it. would it be worth checking iat or would this not be related?? looking closer to a shop visit :(
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 10:24 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names