Fordmods Logo

EL running rough 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: EL running rough
Posted: Fri Nov 30, 2012 12:52 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 70

Joined: 25th Apr 2012

Ride: EL Falcon

Location: logan
QLD, Australia

hi guys
my auto el falcon has been running rough for as long as ive owned it.( about 2 years now)some times it doesnt start first go but when it eventually does it shakes like s**t. i have replaced spark plugs and put some injector cleaner through it and they have helped a little but still bad.it only does it at low revs and in 4th. im thinking leads,dizzy?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Tue Dec 04, 2012 8:38 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 43

Joined: 31st Dec 2011

Gallery: 4 images

Ride: BA Falcon 2003, 86 XF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Have you checked the ignition coils? Had one out on my BA when i got it, real rough on light accellaration, new set of coils and was fixed, cant remember what it cost to have done but wouldnt think it would be 2 hard to fix urself though if u do a bit on ur car anyway

 

_________________

Best thing about having a TV in your room... It makes it ok to have a beer in bed...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Tue Dec 04, 2012 8:41 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

user272 wrote:
Have you checked the ignition coils? Had one out on my BA when i got it, real rough on light accellaration, new set of coils and was fixed, cant remember what it cost to have done but wouldnt think it would be 2 hard to fix urself though if u do a bit on ur car anyway

EL has a Dizzy and one coil, they do not run coil on plug.

It could be Dizzy or coil. Have you been loosing any water? Does it blow vapour on start up?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Thu Dec 06, 2012 8:23 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 70

Joined: 25th Apr 2012

Ride: EL Falcon

Location: logan
QLD, Australia

no. and no loss of coolant either
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Thu Dec 06, 2012 8:57 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Check distributor and coil as mentioned. Find yourself a spare coil from somewhere and swap it over. That should rule it out if it runs just as crap.

Also check your injectors are working fine. Stick a screwdriver on the injector and use it as an endoscope and listen for ticking. If one is ticking oddly that might be your problem.

Another area to check is your fuel filter. A blocked fuel filter won't allow enough fuel to get to the injectors and thus poor fuel delivery.

Lastly, vacuum leak. Check for any vacuum leaks...a vacuum leak can cause rough idling and higher fuel consumption.

Check the above and see how you go.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Thu Dec 06, 2012 9:15 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 70

Joined: 25th Apr 2012

Ride: EL Falcon

Location: logan
QLD, Australia

thanks for that will do
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Thu Dec 06, 2012 9:17 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Yocould also unplug the clipsfrom one injector at a time and seen how it idles.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Thu Dec 06, 2012 9:37 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

BTW, get yourself an aerosol can of some sort...something like "Start ya bastard" that sprays a good mist of flammable chemicals and spray it at the intake area, if the RPM picks up, you have a vacuum leak some where...could just be as simple as the intake gasket.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL running rough
Posted: Thu Dec 06, 2012 9:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 22

Posts: 696

Joined: 10th Oct 2012

Ride: 5 speed XG ute

Location: Adelaide Hills
SA, Australia

Check your fuel pressure as well if all else fails, but does seem to sound like a spark issue...

 

_________________

Yep, I don't know what to write here...

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 2:07 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names