Fordmods Logo

EL struggling to start on gas 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: EL struggling to start on gas
Posted: Thu May 12, 2011 8:46 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

just changed the fuel/gas switch over in the el as it was broken and it displays the gas guage perfectly and changes fuel as it should when you flick the switch over. when i did this i put it on petrol for the first time in about a month and it ran like s**t so i used all the remaining fuel then filled it up and ran a tank through it and it was great again. when i went to change back onto gas, it just wouldnt start. will crank and crank and crank but no go. so to get it started on gas i now have to keep my foot down on the throttle till it finally fires. before i changed the switch it would crank 2 or 3 times then fire every time. now it still runs fine on gas and petrol and starts fine on petrol, it just doesnt start well at all on gas and i want to rectify this :) could it be the new switch that is causing the problem on start up or the s**t fuel that got ran through it for 100km has clogged something up or something... any help would be awesome :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL struggling to start on gas
Posted: Fri May 13, 2011 6:48 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 1109

Joined: 4th Sep 2009

Ride: 92 EB s

Location: DORRIGO
NSW, Australia

Firstly it is a very bad idea to start a car on LPG with your foot on the pedal. Will blow the a** out of your airbox.
now either you're gas mixtures are out. Have you fiddled with any knobs on the gas system?
Or your primer isn't priming when you turn the key on.
Or you need new plugs and leads.
When you turn the ignition to on leave it for 5 seconds and listen if you can hear a click with you're head under the bonnet. Can't always hear the primers tho.
Might pay to take it to a mechanic who fits/tunes gas systems.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL struggling to start on gas
Posted: Sun May 15, 2011 4:40 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

87SIlude wrote:
Firstly it is a very bad idea to start a car on LPG with your foot on the pedal. Will blow the a** out of your airbox.
now either you're gas mixtures are out. Have you fiddled with any knobs on the gas system?
Or your primer isn't priming when you turn the key on.
Or you need new plugs and leads.
When you turn the ignition to on leave it for 5 seconds and listen if you can hear a click with you're head under the bonnet. Can't always hear the primers tho.
Might pay to take it to a mechanic who fits/tunes gas systems.



yeh i know its bad for it but its the only way to get it going :( havnt touch anything to do with the gas system. i just unplugged the old gas switch in the dash and put the new one in. plugs and leads are both pretty new. car still runs fine on both fuels. its just getting it started on gas. im wondering whether its the switch thats not sending a signal or something that the old one did......... but really i have no idea haha
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL struggling to start on gas
Posted: Sun May 15, 2011 5:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 55

Posts: 1566

Joined: 12th Apr 2008

Gallery: 17 images

Ride: 5.0lt NF /351 ZD Fairlane

Location: Wattle Grove
NSW, Australia

I thought most systems these days started on petrol automatically and switched back to gas by themselves! was the switch exactly the same or a different one?

 

_________________

Image
NF Fairlane with 5.0 and 5 speed goodness!
ZD build thread under construction at post1136180.html#p1136180

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL struggling to start on gas
Posted: Mon May 16, 2011 9:48 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 1109

Joined: 4th Sep 2009

Ride: 92 EB s

Location: DORRIGO
NSW, Australia

Depends on the system im pretty sure.
Can you hear any priming?
Maybe try turning the key on wait 5 secs turn off. Do it 3 or so times see if it starts. (NO pedal action)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:29 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names