Fordmods Logo

EL wont start 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: EL wont start
Posted: Wed Aug 19, 2009 5:41 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 19th Aug 2009

Ride: EL Fairmont

Location: Auckland
New Zealand

Hi,I am having trouble getting my 4ltr el fairmont started.It cut out while I was driving the other day and I havent been able to start it since.It turns over and wants to go but as soon as you back the key off it dies.I have checked the spark and the fuel pump,they are ok.It seems like the smart lock has activated.I did the 30 min thing with the key on to override the immobiliser,but it still wont go.Has anyone got any ideas of what the problem would be.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Wed Aug 19, 2009 5:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1427

Joined: 21st May 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

Check your interior light fuse. If it is blown smart lock is activated.

After that, check for spark and injector signal, as it could be your TFI module or coil.

 

_________________

EL Fairmont Ghia - Manual - Supercharged
- The Car
- The Headlights

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Wed Aug 19, 2009 6:09 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 19th Aug 2009

Ride: EL Fairmont

Location: Auckland
New Zealand

Ya it seems to have heaps of spark,how do you check for injector signal?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Wed Aug 19, 2009 6:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 887

Joined: 8th Aug 2006

Ride: Falcon

Location: Central Highlands
QLD, Australia

Bildge Rat wrote:
Ya it seems to have heaps of spark,how do you check for injector signal?


use a 12v test bulb etc on a injector plug while cranking, should flash on/off.

 

_________________

97 EL Fairmont 4l OHC .Silver.
Exhaust: Pacemaker's, 2.5" exhaust and Hiflow cat
Intake: FRAM AIRHOG , EL GT snorkel
XR6 300kpa fuel reg Stg 2 Auto Shift Kit.6DJA ECU
PM in Qld looking too buy Toyota 4*4 SR5 Dualcab Hilux 91-97 with 2.8l diesel engine/5spd manual

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Wed Aug 19, 2009 10:42 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 143

Joined: 7th Jun 2008

Location: sydney
NSW, Australia

my el was recently doing the same thing, backfired then wouldn't start again, spark and fuel but wouldn't run, new fuel pump, reg, dizzy and coil.. turns out the f**k at ford but the dizzy in f**k and have stripped all the teeth of the worm gear the dizzy drives.. in the shop as we speak.. going to be 1000's... f**k i hate cars..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Thu Aug 20, 2009 6:57 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 19th Aug 2009

Ride: EL Fairmont

Location: Auckland
New Zealand

The interior light fuse is ok,that crosses the smartlock off the list.I will try the injector plug test.Waggen,we are in the same boat.Im hating my car too.I should`ve listened to the other half when he said to get rid of it.Cheers for the tips guys,will keep ya posted.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Thu Aug 20, 2009 9:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 694

Joined: 6th Apr 2007

Ride: 98 NL, 97NL, 98EL

Power: 141 rwkw

Location: Sunny Coast or Beerburrum
QLD, Australia

EL__Fairmont wrote:
Bildge Rat wrote:
Ya it seems to have heaps of spark,how do you check for injector signal?


use a 12v test bulb etc on a injector plug while cranking, should flash on/off.


You really need a LED to test injector pulse because a normal test lamp with a bulb is to slow.

 

_________________

BANNED!!!!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL wont start
Posted: Thu Aug 20, 2009 9:55 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 6746

Joined: 13th Mar 2006

Gallery: 10 images

Ride: NCII Fairlane

Location: Bathurst
NSW, Australia

Bildge Rat wrote:
Hi,I am having trouble getting my 4ltr el fairmont started.It cut out while I was driving the other day and I havent been able to start it since.It turns over and wants to go but as soon as you back the key off it dies.I have checked the spark and the fuel pump,they are ok.It seems like the smart lock has activated.I did the 30 min thing with the key on to override the immobiliser,but it still wont go.Has anyone got any ideas of what the problem would be.


sorry to seem like your an idiot or anything have you tested the battery? tryed to jump start it? plenty of fuel check the basics

 

_________________

R.I.P Tobias my son.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 5:29 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names