Fordmods Logo

excessive oil consumption 

 

Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

 
 Post subject: excessive oil consumption
Posted: Sat Jun 03, 2006 3:32 am 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 10

Joined: 5th Feb 2006

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

my EF fairmont 6 appears to be using ALOT of oil, around 1 litre per week. i am currently using castrol 15w40 and have tried thicker oil but it dosent seem to be making a difference, its not leaking and dosent seem to be blowing any smoke. has any one else had a simaler experiance or any suggestions as to what it might be?

cheers

 

_________________

04 BA XR6
stock, until further notice

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 03, 2006 9:40 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 61

Posts: 156

Joined: 2nd Nov 2005

Ride: EA Fairmont

Location: Canberra
ACT, Australia

Yeah that is a lot unless you do a few thousand Ks a week.
How many Ks has the motor done ???
Does it run / idle OK ???
Sump plug / oil filter secured firmly ???
Any strange noises ???
Check compression ???
Check Spark Plugs for fouling ??? ( wet, oily - could mean
faulty vave guides, rings etc. )
When the car is warmed up, let it idle a while, go to back of car and get someone else to give it a qick rev - any smoke ???
Also, sometimes the oil pressure sender unit can s""t itself and lose oil.
Try running the engine until its totally warmed up
and then park over a few sheets of Butcher paper placed
under the car where the engine / trans would be.
Leave for a while and if its leaking you should see it.
If you're 100% certain its not leaking then unfortunately,
its probably internal.

Good Luck
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 03, 2006 4:38 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 10

Joined: 5th Feb 2006

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

the motor has done 195000, i think the lifters are rattling, that is really bad at startup then still noticeable at operating temp, runs well, idles rough occasionally but has improves alot since cleaning air bypass valve on throttle body, need a more thourough cleaning i think, oil filter and sump plug are fine, engine has no oil leaks, yet to check plugs and compression and will have to check for smoke.
the previous owner poorly maintained it, when i got it 6 months ago it was on its 2nd head 3rd head gasket(including the one that came with the new head) 3rd radiator, 2nd header tank 2nd water pump and is about to get a new thermostat housing, and wan only serviced every 30 to 40000k so chances of it being somthing major are pretty high

 

_________________

04 BA XR6
stock, until further notice

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:12 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names