Fordmods Logo

God awful noise at over 3000rpm! PLZ HELP!! 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: God awful noise at over 3000rpm! PLZ HELP!!
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 497

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 1989 300ZX Twin turbo Z32

Location: Bardon, Brisbane
QLD, Australia

Hey,

Lately when I rev my eb above 3000rpm there is this god awful really loud noise (sounds like the horn is constantly on). The noise stays for a good 10 to 15 secs after it starts. It sometimes also does it after i have driven for bout 30 mins and then go park in a shopping centre (it makes the noise as I park and then also once I start the car again).

My initial thoughts are powersteering (although i got a new reco pump bout 3 months ago). Also I think it might be brake related as when I push the pedal in the noise sometimes stops.

Could be vacuum related too i suppose. Has anyone else had this problem or can point me in the right direction?

THanks :)

 

_________________

Sold my EB :(
Now got my 300zx :)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:19 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 146

Joined: 2nd Apr 2006

Gallery: 3 images

Ride: EL XR6

Location: Otago
New Zealand

How much wear on your brake pads??
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:33 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Checked belts, namely alternator?

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

i had a awful noise when the alternator belt was slipping...

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:35 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 108

Joined: 12th Feb 2005

Gallery: 2 images

Ride: EF POWERED EA

Location: christchurch
New Zealand

yeah I was thinking belts too

 

_________________

EF POWERED EA
PACEMAKER EXTRACTERS
2.5 INCH EXHAUST POD filter
18 inch versus rims

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

spray wd-40 on the belts, take it for a spin above 3000 and if it doesn't make a sound, thats your problem.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:37 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

kezz wrote:
i had a awful noise when the alternator belt was slipping...

Yeah me too, that's why I mentioned it!
And electrical load will effect it obviously, eg. brake lights, indicators, aircon...
Will do it after starting because battery will be charging hard due to starter motors high load.
Cold weather will make it worse as well.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:39 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

smiley235 wrote:
spray wd-40 on the belts, take it for a spin above 3000 and if it doesn't make a sound, thats your problem.

Err, I'd skip the lubricant and try some 'Beltgrip' instead.
Look for it in the boots of supercharged cars :lol:

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 6:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 497

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 1989 300ZX Twin turbo Z32

Location: Bardon, Brisbane
QLD, Australia

yeh brakes are definetly fine. Its not the normal belt slipping noise however it does make sense if it was one of them. I'll re tighten them and see how it goes. Thanks for your help guys!

 

_________________

Sold my EB :(
Now got my 300zx :)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 27, 2006 5:45 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 9

Joined: 24th Jul 2006

Ride: EA Frailcan

Location: Parramatta
NSW, Australia

MY 1991 EA IS THE NEWEST CAR I'VE EVER OWNED...
I DIDN'T KNOW THAT YOU HAVE TO DO THE ALTERNATOR BELT ( THE FLAT GROOVED TYPE ) UP VIOLIN STRING TIGHT. WITH OLDER VEE PULLEY TYPE YOU WOULD WEAR OUT THE BEARINGS .

SO IT MIGHT NOT BE TIGHT ENOUGH.

ANOTHER LONG SHOT IS YOU MIGHT HAVE TOO MUCH FLOAT ON YOUR MAIN. MAIN BEARINGS WEAR OUT CAUSING THE CRANK TO MOVE FOR AND AFT. POSSIBLY UNDER ACCELERATION IT MOVES BACK CAUSING NOISE AND VICE-VERSA UNDER BRAKES!

TRY LEAVERING BEHIND THE HARMONIC BALANCER AND SEE IF IT MOVES.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:34 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names