Fordmods Logo

Help: Confused Auto Transmission 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Help: Confused Auto Transmission
Posted: Mon Oct 23, 2006 12:22 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 27

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Futura II, Sedan

Location: Mascot, Sydney
NSW, Australia

I’m writing in on behalf of my Dad who owns a 96 Ford Falcon I6. For the past year his Automatic gear box has been playing up and he wondered if anyone else has experienced this problem.
Symptoms: When placing Shifter into Drive position take 5 seconds before first gear will engage. Has trouble determining between first and second gear usually ends up revving hard in neutral before selecting the gear. At about 40km and pressing the accelerator to kick down from 2nd to 1st also holds in neutral for 5 seconds revving hard before selecting gear?
He has had the Computer Chip replaced on the side of the Transmission and didn’t fix it and now the Mechanic is suggesting it might be a solenoid in the gear box. Before making the costly decision to have more parts replaced thought we would ask on here for some help. Any help appreciated?

 

_________________

SUCH IS LIFE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 12:26 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 1802

Joined: 16th Jan 2005

Gallery: 7 images

Ride: EF Falcon

Location: Horsham
VIC, Australia

has he toped up the tranny oil at all???
mine was doing that when it was cold
when i had low tranny oil

 

_________________

EFBIGNIK 145.9 RWKW Falcon / 16.27 @ 86.72mph (Stock)
http://s60.photobucket.com/albums/h38/e ... urnout.flv
Image

Last edited by efbignik on Mon Oct 23, 2006 12:29 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 12:27 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 561

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: XC V8

Location: Easten
SA, Australia

have you got the right amount of transfluid on it, or is sounds like the box is gone as thats what hapned to my auto so i made he manual

 

_________________

1976 XC falcon
182 Clio Sport

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 12:29 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 27

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Futura II, Sedan

Location: Mascot, Sydney
NSW, Australia

Yeah just serviced last wk all oils clean and topped up, still doing it tho badly??

 

_________________

SUCH IS LIFE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 7:18 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 7029

Joined: 18th Apr 2005

Location: Hobart
TAS, Australia

FOXRACER wrote:
Yeah just serviced last wk all oils clean and topped up, still doing it tho badly??


Did the guys servicing the trans noticed it?
a good operator would let his client know whats going on.

was it just a drain & fill job or a full reverse pressure clean/flush?

it might be one of the solenoid is dying on you. e.g {S5 solenoid}
also check the ground wire to the auto, making sure its clean & tight. This also can course a conflict with the ECU.

return the car back to the shop.

 

_________________

Mind f**k!!! it works on feeble minded ignorant sheeples... there's plenty of em on this site... some are very intelligent but by god they are so thick!!!

Pakrat wrote:
You can buy them seppertly

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 8:38 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Off the top of my head here are a few possible causes. As said any service person that knows the correct type of oil to put in should have been able to diagnose the problem.

Oil level low or wrong type. No dip stick to check but the filler hole indicates a full box when oil flows out cold and engine stopped.
Internal Oil filter blocked.
Oil cooler blocked or pipes to or from crimped.
Radiator oil cooler blocked.
Solenoid or solenoids faulty.
Pump faulty.
Torque convertor faulty.

There is diagnostics available that you can check the solenoids or the selector switch.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 9:33 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 27

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Futura II, Sedan

Location: Mascot, Sydney
NSW, Australia

Slick wrote:
was it just a drain & fill job or a full reverse pressure clean/flush?


It was a full reverse flush.

 

_________________

SUCH IS LIFE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 1:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3772

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 33 images

Ride: EL Fairmont Ghia

Location: Hobart
TAS, Australia

my guess would be one of the solenoids.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 25, 2006 1:06 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 181

Joined: 7th Sep 2006

Ride: EF Mont

Location: Hobart
TAS, Australia

Maybe she's just telling you she want's a manual? hehe, sorry...

I'd guess solioids or blockages, unless the whole thing's in the slow process of exploding...

 

_________________

Sanity is for the Weak!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 25, 2006 1:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 1380

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: FPV BF MKII F6

Location: Brisbane
QLD, Australia

sounds like the bands in the auto might be too loose or maybe the oil in the box was the wrong type and the oil is too thin

 

_________________

OBS35N is gooonnnneeee.
Gone for good..... Damn fence posts!!!!!

OBS35N #2 (XXF6XX) just bought, bring it on

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 25, 2006 3:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

OBS35N wrote:
sounds like the bands in the auto might be too loose or maybe the oil in the box was the wrong type and the oil is too thin


yeh im thinking the bands in the box. my box was doing this before i lost 2 and 4th

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 2:37 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names