Fordmods Logo

Idle and Warn Up Woes 

 

Page 2 of 2 [ 30 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Sun Apr 09, 2006 7:56 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

Well one of my injectors is leaking, which may explain why mine does it.

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 3:47 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 2537

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 13 images

Ride: EFII Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

Mine does this too. And seeing as the EL's are doing it aswell, I can at least say it's not the EF coil pack 8-)

Has anyone noticed that from the first start of the car, that using the brakes on the first corner can cause this problem. Idle drops like it's flooded, and the brakes suddenly become very grippy. All this could be a vaccume related thing, maybe the master cylinder??
Then it doesn't happen for the rest of the day.

Being the uninitiated, could it be something vaccume, something that happens when the car is sitting overnight. Maybe the vaccume is over pressurized, the first start of the morning, then equalizes the moment we start to drive off, causing idle dropouts etc.

Or the other theory of mine is, maybe the way we are all cleaning out the ISC is actually damaging the ISC device to some degree. But I can't see how, just a thought?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 7:41 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 154

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Wagon & BF MK II

Location: Raymond Terrace
NSW, Australia

Mine is similar, I am backing out of my driveway first up then using brakes and putting foot on gas, which is when it does it. However, I do know when I leave car on the street and dont use brakes til first corner it will get half way around then drop revs. You might have something here.

 

_________________

I'm a self made millionare
Thug Livin out a prison, pistols in the air,
Biggie, remember when I used to let you sleep on the couch
and beg a b**ch to let you sleep in the house,
Tupac Shakur ---

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 10:53 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 681

Joined: 3rd Apr 2005

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII Ghia

does anybody with an aftermarket ecu hae these problems?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 12:18 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 535

Joined: 22nd Sep 2005

Ride: EF wagon & EF fairmont wagon & M

Location: melbourne
VIC, Australia

I thought it was just the LPG that died on mine. I now warm up fully on petrol before switching to gas. I have also had the very embarrasing and frustrating problem of stalling when I get to the end of the street and brake in the morning and then It wont start again or backfires since the manifold is full of LPG so there is not enough oxygen for the petrol to fire. I just had my injectors recoed and it seems to be fine. I will monitor it and report back ..... Gas mixers also get clogged up resulting in poor idle esp when cold. I have just gotten a spare gas mixer of the same brand and model which I will have fully cleaned out and a new stepper motor fitted and see if this helps. ( mine has done 330,000 klm).
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 3:35 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 95

Joined: 22nd Jan 2006

Ride: Falcon XR6

Location: Brisbane
QLD, Australia

try resetting your ECU to compensate for the cooler weather maybe?

might even get some miniscule performance gains :D
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 9:53 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 36

Posts: 169

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 3 images

Location: wollongong
NSW, Australia

yeah mine is doing the same sort of thing...

i start it up and then it dies in the a**...

i start it again and it does the same thing...

i start it again and rev it for a while and then it stall again...

hmmm...

but sometimes it doesnt do it at all...

very confused.

have cleaned isc. might replace it with my other ef falcons and see what happens.

keep the ideas rollin boys, i want this sorted!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 11, 2006 6:53 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 154

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Wagon & BF MK II

Location: Raymond Terrace
NSW, Australia

I recon cleaning the injectors is the next thing to try.

 

_________________

I'm a self made millionare
Thug Livin out a prison, pistols in the air,
Biggie, remember when I used to let you sleep on the couch
and beg a b**ch to let you sleep in the house,
Tupac Shakur ---

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 11, 2006 2:48 pm 
Tyre Shredder
Offline

Posts: 398

Joined: 9th Mar 2006

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

Next time its probably better not to buy an ex cab with 500,000km on it.

 

_________________

EL Fairmont Ghia, extractors, 2.5 inch system, high flow cat, K&N panel filter, AUXR Snorkel, 3.45diff 0-100km/h 6.9secs

SS COMMODORE LS1 282rwkw, awesome power

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 11, 2006 8:31 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 36

Posts: 169

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 3 images

Location: wollongong
NSW, Australia

ahaha...hmmm...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 12, 2006 11:17 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 7029

Joined: 18th Apr 2005

Location: Hobart
TAS, Australia

WD-40, my mechanic in a can!

condensation in the electricals, distributor cap & all the connections. especially where moisture will form, from hot engine over night to cold morning start.

Its cold down here so my start up problems has disappeared after my mechanic WD-40 fixed it.

 

_________________

Mind f**k!!! it works on feeble minded ignorant sheeples... there's plenty of em on this site... some are very intelligent but by god they are so thick!!!

Pakrat wrote:
You can buy them seppertly

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 5:48 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 36

Posts: 169

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 3 images

Location: wollongong
NSW, Australia

well i went to a mate who is a awesome auto electrician. he said my prob has definately got to do with idle circuit so it is either the isc or the computer.

i changed the isc with my other ef falcon i have and am waiting to see if it happens over the next few days...

if it doesnt fix it the i am gonna have to get a second hand ecu...

he reckons it wont be one of the sensors.

anyways ill keep yas updated, hope this helps.

chris
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 22, 2006 4:11 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 34

Posts: 62

Joined: 6th Oct 2005

Ride: ED Hwy rider

Location: Way out SE Melb
VIC, Australia

Mine does the same thing too, first thing in morning, i start it, dies, start, die, start and rev, it won't hold rev, you have too, and in that time you listen to it miss it's a** off for about 30secs, but i have replaced damm near everything to fix this, dizzy, coil, leads*2, plugs*3, injectors*2, oxyegn sensor, ecu, had 3 "mechanics" look at it. it seems mine has a flooding problem when it starts, but it's never the same cylinder twice in a row. just keeps bouncing between flood and leanout.
Any idea's??

 

_________________

5spd conversion, extac 2 1/2 mandrell bend, 2.92lsd, kings lowered.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 23, 2006 1:13 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 36

Posts: 169

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 3 images

Location: wollongong
NSW, Australia

so did you change isc (idle speed control)?

and just to confrim - you changed to ecu?

maybe wiring?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 26, 2006 6:16 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 158

Joined: 10th Apr 2006

Ride: XE 351 & BA XT FALCON

Location: Thornlie
WA, Australia

replace the distributor and coil.my ed xr6 and el fairmont did the same thing and now no probs
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: johnnyeHCF and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 12:31 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names