Fordmods Logo

Idle and Warn Up Woes 

 

Page 1 of 2 [ 30 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Idle and Warn Up Woes
Posted: Fri Apr 07, 2006 8:11 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 154

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Wagon & BF MK II

Location: Raymond Terrace
NSW, Australia

Hi guys, since the morning have been colder I'v noticed the EL has been idleing a lot rougher and after first start for the day I go to pull out the drive way and she hesitates alot, drops revs almost to a stall hen after about 5 sec kicks in and taakes off. Any odeas on what I should be looking to clean or replace? As I said above its only happened since the summer has gone and over night temp has dropped.
Any advice is appreciated.

Cheers

 

_________________

I'm a self made millionare
Thug Livin out a prison, pistols in the air,
Biggie, remember when I used to let you sleep on the couch
and beg a b**ch to let you sleep in the house,
Tupac Shakur ---

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 9:58 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 681

Joined: 3rd Apr 2005

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII Ghia

yeha my poor ol girl stalled on me the other morning never even got it into drive :? but think mine is the ISC as i get ahunting problem just havent bothered to buy anew one yet.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 10:19 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 744

Joined: 10th Nov 2005

Ride: 2003 BA XT

Location: Perth
WA, Australia

My EF has been doing the same thing except it's only when i start it after a night sitting, it hesitates to the extreme then WHOOSH she launches off and it never happens again.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 10:41 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 409

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL Fairmont

Location: Look at that RICE!!
SA, Australia

ISC. Clean it

 

_________________

Soo many idiots. So few bullets

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 10:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 744

Joined: 10th Nov 2005

Ride: 2003 BA XT

Location: Perth
WA, Australia

how and y do you have such a weird name^^^

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 11:45 am 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

On top of TB, 2 bolts, carby cleaner.
Tada!
Mission accomplished!
Actually it might be on the side or something with the BBM, I've never looked.
Not hard to spot anyway, search for "ISC", there'll be a f**k of threads on it.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 11:51 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

It isn't the ISC, a lot of Falcons do this and I don't know why.

They will idle fine for the first 30 seconds, go mega chunky and rough, then there'll be a whoosh (from the cannister purge I think), and everything will be fine and dandy again.

It's either a fuel or ignition related issue. Because mine does it when I'm holding the revs at 1500 even.

My procedure every morning is to start the car up, let it idle for 30 seconds, then hold my foot on the pedal until revs rise to 1500, and what happens every time without fail is that the revs will die down to liek 500-600 and it will idle very roughly, there's a whoosh, and the revs jump right back up to whee I was holding them before.

HOWS THAT FOR WEIRD! Seen it in several falcons.

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 2:19 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3893

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII V8 Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

yeh, mine started doing that about 2 months back randomally. it used to be fine, then it just happened 1 morning. now itll do it on half my cold startups in the morning i rekon.

i can usually get about 150m up the road, around a corner, another 30m then around the next corner itll die, ill just leave my foot where it is then about a second later itll lurch foward and go back to how it was and not do it again that day

 

_________________

2007 Steel BF Ghia MKII V8 - 19" GTP's + Superlows

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 2:30 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3083

Joined: 22nd Sep 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF

Location: Melbourne
VIC, Australia

i have a "solid" gaskit in my isc, mine will stumble if its cold, so i just sit at idle for a min or two, to warm the car up in the mornings.

gives a good time to do little bits to the car, like clear wheels of brake dust each morning, gotta love dba/ebc's lol.

just thought idd pass on a lesson from my father, warm the car up before driving the motor will last longer.

p.s. most stalling probs ive come across in i6's are isc related, so try cleaning or just get a new one.

hope it helps
rushed.

 

_________________

Image
latest mod: A Service
MY BUILD THREAD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 4:49 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 70

Posts: 55

Joined: 19th Mar 2005

Location: sydney
NSW, Australia

EL ghia same problem exactley as 'VOXACE' (above}. Replaced ISC no difference to cold coughs but smoother idle.
WE ALL NEED SERIOUS HELP - FORD engineers where are you?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:08 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Sounds like what was happening before I replaced my headgasket.

Now that we are black to pretty coldish weather, I find these bloody I6's have a tendancy to start undoing bolts on the manifolds. Extreme hot down to a quick cool off can have the effect of undoing manifold bolts. When the cars heat back up again, everything expands and touchs again and everything happy, no more manifold or head leaks.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 7:24 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 154

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Wagon & BF MK II

Location: Raymond Terrace
NSW, Australia

Thanks for your replies guys, seems I'm not alone in this problem. I have cleaned the ISC several times and even ran on Premium for 5 or 6 tanks but nothing seems to fix it. I'm not to worried about it, as long as it isn't going to cause any major dramas later on. If any one else has some different things to try please share. I will give the warm up thing a go and see what happens.
Cheers

 

_________________

I'm a self made millionare
Thug Livin out a prison, pistols in the air,
Biggie, remember when I used to let you sleep on the couch
and beg a b**ch to let you sleep in the house,
Tupac Shakur ---

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 09, 2006 3:02 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 127

Joined: 1st Feb 2006

Ride: ef falcon

Location: melb
VIC, Australia

yeh i have this problem but i just let my car warm up for a few minutes and it then runs fine... lumpy but no rpm divebombs while im driving.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 09, 2006 5:56 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 154

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Wagon & BF MK II

Location: Raymond Terrace
NSW, Australia

yeah let her warm up for about 30 sec today, no dive in rpm's and idle was even pretty good.
Seems to do the job!! I remember when I only had to let my XE warm up before driving, seem to forget 1996 was awhile ago and engine is getting on a bit. Thanks guys

 

_________________

I'm a self made millionare
Thug Livin out a prison, pistols in the air,
Biggie, remember when I used to let you sleep on the couch
and beg a b**ch to let you sleep in the house,
Tupac Shakur ---

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 09, 2006 6:26 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 197

Joined: 8th Nov 2004

Ride: FG-XR6 EL EA '24 Dodge

Location: Tamworth
NSW, Australia

My EL used to miss and stutter at start up for about the first 3 to 5 mins.
Cleaned ISC, checked MAP etc. no change.
Checked fuel pressure reg. seemed OK.
Used to go out each morning and heat up a different part each day with a heat gun. Still no joy.
The exhaust gas sensor does not work during this period so that was ruled out of the equation.
Replaced injectors with new ones... Has not missed a beat in 2 years since.
(Touches wood..)

 

_________________

As Sigfried once said "Nein Nein Ninty Nine"

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 30 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 6:57 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names