Fordmods Logo

Intermittent Misfire AU-I VCT 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Mon Apr 12, 2010 10:45 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 15th Feb 2005

Ride: FG XR6T Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey I'm having some troubles with an intermittent misfire on my AU-I Fairmont Ghia with the VCT I6 and an auto trans.

Cold start is fine, and generally the first trip it runs fine. After shutting the engine down, and restarting a few moments later (say at the petrol station, milk bar etc) it commonly develops a misfire, which occurs at idle, at revs and under load. It seems to be ok under no load at revs (rolling down a hill). This doesn't always happen but very often. It will occasionally do it on the first trip too, and sometimes just sitting in traffic it will happen to. It commonly goes away when I get onto the highway and sit at 100-110 for 5-10 mins or so.

It occurs with traction control on or off, economy mode on or off, with any octane fuel, and apart from mostly occurring when I restart the engine, it doesn't seem to have a common denominator....not sure where to start in diagnosing this problem!

Any help would be great!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Mon Apr 12, 2010 1:30 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 29

Posts: 365

Joined: 22nd Nov 2007

Ride: FG MK2 XR6T

Location: Bexley, Sydney
NSW, Australia

Could be anything......

Perhaps the leads are starting to crossfire? How long has it been since you changed these?

 

_________________

Formerly LV XR5 Turbo, AU Fairmont Ghia V8 & EBII Fairmont I6.

Now......
Feb 2012 FG MK2 XR6 Turbo
- Manual
- Luxury Pack

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Mon Apr 12, 2010 3:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 15th Feb 2005

Ride: FG XR6T Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

Well I've had the car about a year and a half and haven't changed them, probably looking at 20 000k's I've had it. If it were the leads wouldn't it be more regular though? Like a permanent misfire?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Mon Apr 12, 2010 4:56 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 29

Posts: 365

Joined: 22nd Nov 2007

Ride: FG MK2 XR6T

Location: Bexley, Sydney
NSW, Australia

Yes I tend to agree with you but never can be sure. Open the bonnet at night when it starts missing and check for any sparking between any of the leads.

If you can't see any sparking I would advise looking at your coil packs (I think AU1 6cyl run packs & not dizzy??). Wouldn't have any idea how to test these without replacing them. SOmeone else here would be able to help.

 

_________________

Formerly LV XR5 Turbo, AU Fairmont Ghia V8 & EBII Fairmont I6.

Now......
Feb 2012 FG MK2 XR6 Turbo
- Manual
- Luxury Pack

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Tue Apr 20, 2010 9:26 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 15th Feb 2005

Ride: FG XR6T Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

OK ill give that a go.

Anybody else able to contribute? :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Sat Apr 24, 2010 1:59 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 15th Feb 2005

Ride: FG XR6T Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

No-one else has anything?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Sat Apr 24, 2010 2:35 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 539

Joined: 30th Nov 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

Did you test for the leads arcing out like was suggested before ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Sat Apr 24, 2010 3:49 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

check your leads during the night with no lights for sparks causing misfire or and maybe your spark plugs need to be replaced maybe playing up when one of them has warmed up but probably better just to replace the leads and plugs if you havent for awhile
cheers Alan
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Intermittent Misfire AU-I VCT
Posted: Wed Jun 25, 2014 8:33 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 15th Feb 2005

Ride: FG XR6T Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

Well how rude of me to never reply after the help I got.

A new set of leads fixed this problem for me 4 years ago lol.

Thanks for the advice guys
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 8:35 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names