Fordmods Logo

Loss of oil pressure? 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: Loss of oil pressure?
Posted: Fri Dec 07, 2007 4:03 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 648

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: EL Fairmont

Location: Geelong
VIC, Australia

Hey, just a quick question,

Was driving to work today was a hot day and i had the aircon on, the temp gauge was sitting on the r in normal when all of the sudden i hear a beep and i realise the oil pressure gauge has dropped to zero!

I was at a set of lights so i moved off to find a park and as i did i noticed that when i was accelerating the gauge would move up and as i slowed down/stopped it would drop back to zero :shock:

Any thoughts as to whats going on here?

Thanks guys.

 

_________________

"In the absence of orders find something and kill it."

Field Marshal Erwin Rommel

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 5:42 am 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

ELs are known to have a dodgy earth that can affect the gauge reading.
I think others have solved it by upgrading/adding an extra earth to the block.
The oil pressure would have been a tad lower then normal due to the heat, but probably not as bad as the gauge was making out!

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 8:09 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 649

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

As a matter of interest, what is the normal reading for the
Oil Pressure, say at 100km/h, 2200 rpm...??

The gauge on my EB numbers 0 to 7, which I assume is
pretty similar to an EL.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 9:32 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 2537

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 13 images

Ride: EFII Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

I've had exactly as you've descibed in my EF twice. Zero pressure then beeps. Other than that it always goes down low when there is a big power load on the car.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 10:02 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1063

Joined: 22nd Aug 2006

Gallery: 20 images

Ride: FG XR8, F6 F6 ute, XR5T, Capri

Location: Perth
WA, Australia

my oil pressure doesnt get "beeping" low. but it gets damn low... on IDLE.

and then with revs, it goes back up to a good pressure.


i was told this was due to a stuffed oil pump.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 12:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 10826

Joined: 17th Apr 2005

Gallery: 34 images

Ride: BF MK11 XR 6 TURBO ZF 6spd

Power: 225 rwkw

Location: glenwood/sydney
NSW, Australia

sounds like the exactly same symptoms as my oil pressure... most likely a stuffed/worn out "oil pressure sender unit"...

 

_________________

Todd: Nurse, suction.
Nurse: The patient's not even here yet.
Todd: I know.

http://www.youtube.com/watch?v=_GQpRYRcAiA

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 4:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1001

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 19 images

Ride: EL Fairmont Ghia

Power: 132 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

AH, I have been getting a bit worried, the EL mont has 134,000km on it and its doing this. f**k thing.

 

_________________

175.7hp 15.5 @ 374,000km
Team I have two E-Series AND all my teeth.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 10:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

EB92 wrote:
As a matter of interest, what is the normal reading for the
Oil Pressure, say at 100km/h, 2200 rpm...??

The gauge on my EB numbers 0 to 7, which I assume is
pretty similar to an EL.


Hey man, I've been curious as to what mine's supposed to be as well.

EA S driving 100km/h @ 1800rpm (manual) the oil pressure is sitting around 2 or a c#nt hair under.

Normal driving it likes to move around 1.5 - 3.5, and only get's up to about 4 if I'm giving it some.

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 07, 2007 10:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

locknut wrote:
EB92 wrote:
As a matter of interest, what is the normal reading for the
Oil Pressure, say at 100km/h, 2200 rpm...??

The gauge on my EB numbers 0 to 7, which I assume is
pretty similar to an EL.


Hey man, I've been curious as to what mine's supposed to be as well.

EA S driving 100km/h @ 1800rpm (manual) the oil pressure is sitting around 2 or a c#nt hair under.

Normal driving it likes to move around 1.5 - 3.5, and only get's up to about 4 if I'm giving it some.



My EA S sits halfway when cold, and drops down to 1/4 when hot.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 08, 2007 4:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 648

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: EL Fairmont

Location: Geelong
VIC, Australia

thanks for the replys guys, so is somthing rooted or should i not worry bout it?

Car is getting serviced next week so ill talk to the mechs and see what they say... probly tell me it will cost $$ to fix!

 

_________________

"In the absence of orders find something and kill it."

Field Marshal Erwin Rommel

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 08, 2007 6:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 649

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

cjh wrote:
locknut wrote:
EB92 wrote:
As a matter of interest, what is the normal reading for the
Oil Pressure, say at 100km/h, 2200 rpm...??
The gauge on my EB numbers 0 to 7, which I assume is
pretty similar to an EL.


Hey man, I've been curious as to what mine's supposed to be as well.
EA S driving 100km/h @ 1800rpm (manual) the oil pressure is sitting around 2 or a c#nt hair under.
Normal driving it likes to move around 1.5 - 3.5, and only get's up to about 4 if I'm giving it some.



My EA S sits halfway when cold, and drops down to 1/4 when hot.


Seems like mine is pretty well the same, 3 when cold and about 2
when hot, at 100 clicks.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 11, 2007 10:56 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 41

Posts: 7

Joined: 3rd Apr 2007

Ride: ea ford fairmont

Location: millicent
SA, Australia

hi i HAD the sam prob with my ea. starts off about 1/4 then drops very low with a loud rattle. i just changed the oil pump and now its fine, sitting about half way on gauge. try that and good luck
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 11, 2007 10:03 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 108

Joined: 5th Oct 2005

Location: melbourne
VIC, Australia

check your sender and the connection first. saves your pulling the motor apart.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 11, 2007 10:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 906

Joined: 9th Aug 2005

Gallery: 4 images

Ride: EB2

Location: s.e suburbs
VIC, Australia

i put a new high volume oil pump in still reads about the same as everyone elses must be normal for these cars
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 3:19 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names