Fordmods Logo

Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please. 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Wed Aug 05, 2009 7:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 3804

Joined: 22nd Apr 2007

Gallery: 5 images

Ride: DENTED UP OLD AUT WAGON

Location: Wellington
New Zealand

Moved the coil pack on an EF setup by putting a 6mm steel plate on top of the shock tower in passengers face if ever hitting a brick wall at 200km/h. Ahem.

Seriously... post1019123.html#p1019123 have a look at the picture there if you don't believe me.

It's been a long hard road involving all sorts of problems (some of which are even car related) but I've done something like this...

:!: Bought EL XR6 engine
:) Threw out dizzy
8-) Put in crank angle, cam angle and other EF paraphernalia
:D Moved the coil packs (along with the little gray thing made by Bosch that works as a "suppressor" for the interference.)

Have I missed something? Is there an earth somewhere that I've neglected? Do the coil packs need to be earthed to the block *very* well in order to make spark, rather than just a dubious earth through the shock tower?

Could the crank angle sensor be playing up and stopping the spark (even though engine turns over fine)? Could the cam angle sensor be playing up and stopping the spark (...)?

Have been searching for the last hour with no firm leads other than trying another coil pack........ Cannot seem to find sweet F.A. about the workings of these things....
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Wed Aug 05, 2009 7:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

did u use the el or ef balancer?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Wed Aug 05, 2009 8:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 3804

Joined: 22nd Apr 2007

Gallery: 5 images

Ride: DENTED UP OLD AUT WAGON

Location: Wellington
New Zealand

EF mate, thanks for the thought though. Somethings creating a hold up in the works. Will go have a look in between court appearances and finding some place to live. Hopefully it's just a dry joint in the soldering. I needed to stretch the original EF engine loom to coil pack leads by a couple of inches, so chopped the other EF loom I had and soldered it in...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Wed Aug 05, 2009 8:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

can you hear the injectors ticking?

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Thu Aug 06, 2009 7:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 3804

Joined: 22nd Apr 2007

Gallery: 5 images

Ride: DENTED UP OLD AUT WAGON

Location: Wellington
New Zealand

Will try to hear that, but over the sound of the starter cranking it's going to be hard from the drivers window. Hmmm... If injectors ain't ticking, I should try a different CRANK ANGLE SENSOR?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Thu Aug 06, 2009 11:13 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 259

Joined: 21st Aug 2008

Ride: Fairlane Concorde 4.0

Location: wagga
NSW, Australia

Check for 12v on the R-DG Wire on the 4 pin plug. Then using a LED/560ohm resistor test light, check for grounding of the ignition coil primary windings (the other 3 wires.Yellow with varoius trace colours). The wires should pulse when switched by the ecu.

 

_________________

NF Fairlane: Non Factory Dual Fuel - New coolant tank, New fuel injectors, New fuel pump, New earth cable, ECU capacitors replaced, New O2 sensor, leads and plugs, New Radiator/Condensor cleaned. 483,000kms. AU I6 Powered. Struts, Shockies, Tie rods and ball joints replaced.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Moved COIL PACK on EF setup - NO SPARK, help, pretty please.
Posted: Thu Aug 06, 2009 12:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 3804

Joined: 22nd Apr 2007

Gallery: 5 images

Ride: DENTED UP OLD AUT WAGON

Location: Wellington
New Zealand

Thanks man. Flat battery now and no jump start until tonight, so it's all on hold... Cheers for the input. Discovered that the three coils had a common POSITIVE (not common negative as I would have guessed) about half an hour ago more by good luck than good management!

Will try to do some proper testing when someone with another car is available to plug me in!

Got it going... But battery is not going to run it...
post1019595.html#p1019595
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 1:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names