Fordmods Logo

Need help, falcon ed 6 not getting spark 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Sat Nov 19, 2011 5:40 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

My 93 falcon ed 6 was running mint, I put an oil catch can in, only touching the vaccum lines from the rocker cover to intake and throtel body. I then started it an hour after it was going fine and it started ideling high, 1500, and running realy ruff then stopped. Since then I havent been able to get spark, I checked all wires, fuses I could see etc, fine.
Took off dizzy cap, rotor turns, geting power to coil but none from, I replaced the t.f.i module on dizzy with one from a running motor, still nothing, I then replaced the coil with one from a running motor, still no spark from coil. Checked all leads, from coil to dizzy, dizzy to plug, all look fine.
Help me I have run out of ideas!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Sun Nov 20, 2011 8:32 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

Is it possible it could be the ecu, i had a similar problem in an xf ute, no spark, replaced coil and dizzy, both working condition, power to coil but nothing from. I replaced the ecu and away she went.
Would this be a similar problem in an ed? Or is there any fuses, relays, or resistors I may have missed that could cause this?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:34 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

I took out the loom that runs under the log intake, the 1 that has injector wires, sensors, coil wires etc, checked all wires, replaced the resistor or what ever it is that runs to coil. still no spark!
Does the message from the dizzy to coil go through the ecu before generating the spark?
Will there be a relay for this if its the case?
If its not the ecu im sure it is just something simple and small that I have missed, any sujestions what this could be?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Mon Nov 21, 2011 9:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

I had the same problem....while I was driving it...just stopped.
I changed ECU, dizzy, smartlock, BEM....nothing worked.
I was not getting power to the coil, and had no blown fuses.....so, it's now " Hot wired" from the Auto tranny connector at the top of the firewall ( car is manual ).....been running ever since.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Tue Nov 22, 2011 6:23 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

U hot wired power 2 coil?
Im geting power 2 coil, took dizzy and coil in to auto electrians, dizzy sweet, pick up working, tfi ignition module working, coil was shanked up. Just put a brand new coil in, still no spark.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Tue Nov 22, 2011 8:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

duvauchellemotors wrote:
U hot wired power 2 coil?


Yep...coz I had no power at the coil....so found a wire in the auto tranny plug that had power when the key is on, and no power when the key is off.
I'm thinking I have a broken wire somewhere to power the coil......coz for a few months, while driving the car it would sometimes just konk out for no reason, and suddenly just kick back in.......then oneday it did it, and just stopped.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Need help, falcon ed 6 not getting spark
Posted: Sat Nov 26, 2011 10:50 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

Finally got coon going yesterday, it was the tfi module, after trying 3 modules, and having the 1st two tested along with dizzy and coil at warren auto electriacl christchurch. They told me both modules were sweet as, dont trust testing electrical machines, Iv spent tonnes of hours trying to find another problem that didnt exsist.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 5:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names