Fordmods Logo

no brake lights 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: no brake lights
Posted: Thu Feb 22, 2007 3:10 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 24

Joined: 14th Dec 2004

Location: sydney
NSW, Australia

have a 97 fairlane and the brake lights dont work, checked the globes and fuses. Any got any idea what i check next? thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 22, 2007 3:54 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1452

Joined: 27th Apr 2005

Ride: BA

Location: campbelltown
NSW, Australia

brake switch
its on the brake petal. cost about $10 i think

 

_________________

"Chuck Norris does not sleep. He waits."
"Chuck Norris is so fast, he can run around the world and punch himself in the back of the head."
"Chuck Norris ordered a Big Mac at Burger King, and got one."

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 22, 2007 7:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

Brake switch is very common problem. Nearly always the cause.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 22, 2007 7:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 1209

Joined: 28th May 2006

Gallery: 10 images

Ride: slammed EL

Power: 120 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

happened to me a year and a half ago.
changed the switch on the back of the brake pedel and no more problem...

 

_________________

Ford Motor Company
FoMoCo

Holden Motor Company
HoMoCo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 22, 2007 11:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1079

Joined: 18th Sep 2005

Ride: AUII Fairmont

Location: Belmont
WA, Australia

How much to Fraud charge for these? I went through a few on my EL and the wreckers charged $20 each.

In the end I bent up the tabs on either end, where it makes contact with the brake pedal. Worked like a charm.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 23, 2007 12:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Quite often the switch isn't the problem.
I've had a cpl of cases where i fitted a new switch and still no brake lights, i then cleaned everything and greased it, still nothing, i removed one of the nylon bushes and bingo... It was stopping the switch from contacting.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 23, 2007 1:04 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3772

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 33 images

Ride: EL Fairmont Ghia

Location: Hobart
TAS, Australia

new switches are more than 10 bucjs 30 odd last time i got one and that was a couple of years ago
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 23, 2007 2:44 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 69

Joined: 27th Dec 2006

Ride: EF Wagon

Location: Canberra - not as bad as you think
ACT, Australia

If all the brake lights are out, it's probably the brake light switch. On my 96 EF, I had to use a cable tie to stop the brake light switch from rotating and keep it in position, otherwise it would stop working after a while.

You can get the switches from Supercheap for less than $15 last time I looked. Can't vouch for the quality though. Genuine $40+.

Good luck.

 

_________________

96 EF Wagon, PRINS VSI LPG, Wade 1636, 4480's, Redback zorst, Metalcat, 3 angle valve job, .5mm overbore, hypertec pistons, shaved head (because the head was banana shaped when I brought it), Tickford 16" alloys, KYB shocks, 30mm sway bar, 1 1/2 degrees negative camber, tow bar, roof racks.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 25, 2007 12:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 1209

Joined: 28th May 2006

Gallery: 10 images

Ride: slammed EL

Power: 120 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

when my brake lights went i turned my parkers on when i was braking it was so funny i had a trailer on to...

 

_________________

Ford Motor Company
FoMoCo

Holden Motor Company
HoMoCo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 25, 2007 12:21 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 28

Posts: 1135

Joined: 27th Oct 2005

Gallery: 3 images

Location: SA
SA, Australia

Well a brake light switch from auto pro is $12.95, Repco ones are about 15 and dont even bother with ford as theyre close on $40 from what i hear.... Probably better quality but meh
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 25, 2007 4:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 4285

Joined: 8th Dec 2004

Gallery: 25 images

Ride: EB2 Ghia,Mighty Boy,Eb1 Xr8 5spd

Location: ** In the Shed! **
VIC, Australia

I had to replace my brake light switch on my EB Fairmont Ghia just the other day.

My lights were working fine, took the car to Vic Roads to get the defect lifted, as i'd repaired all the defects, then during testing, the damn switch failed. Went to Ford down the street, paid $17 and fit it in the Vic Roads car park, lights working again & defect lifted.

You can test rather easily if it's the switch or the wiring. Just unplug the switch, grab a paperclip, bend it up so you can insert it to join the two terminals of the switch. If the brake lights come on, switch is dead. If not, problem lies elsewhere, such as wiring.

Cheers

ToranaGuy

 

_________________

I am the ToranaGuy!|74 Lh Torana Turbo|78 Hz PanelVan|86 Mighty Boy Ute|93 EB2 Ghia,GT Mockup,5spd,LPGI,Full Leather|2 x EB Xr8 5spd's|FS [VIC]: Wrecking - Eb XR8 - Parts available |Build Thread|Ebay Items - Ford Parts|

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 25, 2007 4:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6168

Joined: 5th Nov 2004

i got mine for 9.95 at repco :P

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 26, 2007 6:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 10826

Joined: 17th Apr 2005

Gallery: 34 images

Ride: BF MK11 XR 6 TURBO ZF 6spd

Power: 225 rwkw

Location: glenwood/sydney
NSW, Australia

had the same prob too...

*globes were ok..
*replaced the brake switch.. -still wernt working..
*replaced both brake light harnesse's.. -still not working..

*after 5 mins racking my brain i remembered the brake light blade fuse..

*WAS BLOWN!! so after spending $80 it was a 5 cent part!! :roll: :shock: :? :lol:

 

_________________

Todd: Nurse, suction.
Nurse: The patient's not even here yet.
Todd: I know.

http://www.youtube.com/watch?v=_GQpRYRcAiA

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 26, 2007 6:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 1494

Joined: 1st Dec 2004

Gallery: 2 images

Ride: BA MkII XT Wagon

Location: Maitland
NSW, Australia

fordfreak ef wrote:
had the same prob too...

*globes were ok..
*replaced the brake switch.. -still wernt working..
*replaced both brake light harnesse's.. -still not working..

*after 5 mins racking my brain i remembered the brake light blade fuse..

*WAS BLOWN!! so after spending $80 it was a 5 cent part!! :roll: :shock: :? :lol:


wouldnt u check everything b4 buying anything? or is that illogical?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 26, 2007 10:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Mitch_ wrote:
i got mine for 9.95 at repco :P

Should have bought 2, it wont last long.
I bought a cpl of the $6.50 jobs from Bursons, i didn't even get 6 months out of it, they ended up getting some USA made switches for about $12 so i bought one of them, i fitted it and sold the car over 12 months later and still working fine.
In 9 years i would have gone through 6 switches easy.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 9:28 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names