Fordmods Logo

No Spark! 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: No Spark!
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:08 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 31

Posts: 331

Joined: 2nd Dec 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi guys

My mums car died on the way from work, she was sitting at the lights and it just turned off, no luck kicking it over, so we got it towed home. The problems seems to be no spark. We could the problem be that causes the no spark?By the way, its an EL series 1

thanks guys, any help would be appreciated
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

I'd be checking the coil out... any way you can grab a replacement temporarily to try out?

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:15 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Could be coil, TFI unit or hall effect in the dizzy.

They are the most common causes of stop dead in traffic and no spark.

Just a matter of trying to source some that you can borrow for testing.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:18 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 31

Posts: 331

Joined: 2nd Dec 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

yeah ill try n work someything out, ill take it off my granpas car or something. Yeah so far ive tried, battery + connections, fuel, fuses and leads, and dizzy and all seem to be alrite. Ill give the coil a go. thats just under the inlet manifold above the engine mount yeah?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:21 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Yep. Intake side, upper half of the block just rear of the mount.

Also check the coil lead. Had them fail/break before.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:24 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Posts: 38

Joined: 6th Sep 2005

Ride: EL - Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

i had the same thing happen and it was the dizzy, the cap and rotor was fine but the underneath part froze up or something

 

_________________

'97 EL Fairmont - 2.5" catback system, K&N Panel Filter, Redback Xtractors, NGK-R's, Eagle One 9mm Leads.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:25 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 31

Posts: 331

Joined: 2nd Dec 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

yeah thanks 4.9 EF Futura, arm79 and TheMont for your replies. Will give the coil/ coil lead a go first. Also were is the TFI module situated?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:27 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Its the grey module screwed to the front of the dizzy... With the big plug in it.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 5:33 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 31

Posts: 331

Joined: 2nd Dec 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

ohh yeah i see it, its just above the oil filter, and its got 4 wires going into it.

Ill let yous know how i go

Thanks alot for the speedy replies!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 07, 2006 11:26 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

you can buy new aftermarket dizzys for under a 100 dollars somewhere i forget the name.
that should fix ur problem

when my dizzy was on its way out the engine would stop. i couldnt start it again, but after an hour or 2 it would start again...

good luck
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 09, 2006 6:53 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 31

Posts: 331

Joined: 2nd Dec 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

Turns out it was the coil.
thanks for your help guys!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 1:16 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 37

Posts: 350

Joined: 22nd Aug 2005

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

good to hear you got it working properly again

 

_________________

EF Futura factory 5 spd
Pacemaker 4480 w/ Redback cat back 2 1/2
RPD Rspec4 cam with Ported Head
RPD Rocker Gear
RPD MS2 ECU

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 10, 2006 1:38 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 30

Posts: 376

Joined: 9th Feb 2006

Location: melbourne
VIC, Australia

NOW GO GIVE IT A CAINING!

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 7:28 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names