Fordmods Logo

OK...Now I'm P@#$$%, Need HELP ASAP 

 

Page 2 of 3 [ 32 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3  Next

 
Posted: Mon Nov 19, 2007 9:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

thanks guys for the responses...

My old man told me it COULD be the top radiator hose, caving in under load, thus closing the hose (hose might be worn ive never replaced it)

I will try all these and get back to you all...

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 19, 2007 10:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1319

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

the bottom radiator hose is the one that collapses at RPM, theres an internal spring inside the hose that helps keep its shape, but rusts away over time.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 19, 2007 10:03 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

the top hose wont cave in, the bottom one will
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 19, 2007 10:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

Ahh i see, so the bottom one can be shutting under RPM, how come the top one wont ?

ill look into replacing bottom hose

thanks guys

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 1:27 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 1880

Joined: 22nd Apr 2005

Ride: ED Futura

Location: Seymour
VIC, Australia

Grechie wrote:
Ahh i see, so the bottom one can be shutting under RPM, how come the top one wont ?

thanks guys

The top one has the water going from the motor to the radiator, so it's under presure.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Temp
Posted: Tue Nov 20, 2007 11:29 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 652

Joined: 31st Aug 2007

Gallery: 1 images

Ride: 08 BF Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

It is Normal for the guage to move up and down even thought it didnt before. The coolant used now could have a higher boiling temp than the old one, Lack of air flow will definatly heat it up with ac on in traffic as opposed to drag day when you didnt have a car right infront of you restricing flow, not to mention the head generated by the b**ch. Unless it is loosing water and performing poorly and you changed a new radiator cap and changed temp sensor and checked wiring i wouldnt worry about it all eseries that i own and have been in seem to move up and down in hot weather.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 1:08 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

Ok, i havent tried a new hose or temperature sender yet, but i was wondering this...

If its so called normal, how come, with thermos forced on via a switch ive installed and bonnet down idling, in this 36 degree weather, the temperature doesnt move from under the N (let it idle with some rev's here n there), as soon as i start driving, with the fans on still, (havent turned them off) it starts creeping up to the N nearing O then slowly eases back down under the N...

sure its meant to move, but only a little bit, but i dont think people relize how much mine is actually moving compared to theres and that it doesnt do it under idle!

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 1:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Go get a radiator cap mate!!! Just try it, its cheap.

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 1:26 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1319

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

another thing, check it with a temp gun.... you might be worried about what the gauge shows, but in reality it may only be a couple of degrees.. Gauges are never accurate, they are just an indication
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 1:27 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

Buddy i woulndt be worried ay, i just flushed mine with new hoses and thermostat and cap as mine was getting up to L on a hot day doing 100ks on the freeway, now it sits between N and O on a hot day in traffic with the air con on, i wouldnt be worried unless it gets over 3/4 and stays there.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 1:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

XH5LWEPN wrote:
Go get a radiator cap mate!!! Just try it, its cheap.


i got one yesterday with the thermosat and coolant

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 3:53 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

ill just chuck up some pictures on what im talking about anyways

here we are

Pic 1 - Where it has always sat prior to last weekend for 6-8months (genuine ford thermostat, normal operation)

Image

Pic 2 - Where it usually goes to in the heat/traffic without thermos on...then creeps back down to pic 1's spot (when it was normal)
Image

PROBLEM AROSE:

Pic 3 - In the city when i noticed i didnt have my fans on (i have them on auto control)
Image

Pic 4 - Where it creeps up to NOW only when DRIVING (REGARDLESS OF TEMPERATURE), but then creeps down to PIC 1's spot , this temp only goes that far when DRIVING, IF idling and revving the car (bonnet down), in 36 degree weather (ie today), and thermos on, it stays at PIC 1's location and doesnt move at all.
Image



EDIT:

So in the end this is the temperature increase im getting now regardless of weather/highway/fans on or not:

Image

Image

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 5:15 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

I also vote on the cap needing replacing, the bottom hose inner has possible collapsed.

Woul not worry about the temp too much, it is normal for a reason.. I have run mine up around the A for about 10 laps at eastern creek, not an issue just let it cool off a bit before shut down so the standing heat would not kill it, and that was on a mid 30's day as well. I would not say the sender is buggered, otherwise you would be getting some pretty interesting fluctucations. I would put most of my money on the cap not maintaining pressure. the spings in em tend to go and the heat you have said you ran at would have potentially been the last straw for it.

Just my 5 cents..

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 5:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

But ive already replaced the radiator cap yesterday when i changed the thermostat and coolant ? didnt i alreayd mention that

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 20, 2007 6:33 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

Problem 99% found...

Radiator, the passenger side is boiling red hot, and drivers side, cold...

the bottom hose warm, the thermostat hose, boiling

Raidators blocked


Also i ate my own words....

Sitting there idling, Bonnet shut, thermos forced on, held revs up at 2500, (its cool outside now) the temperature climbed up and and up till about half temp, (now its definetly never entered there before) then i let go, and it got a rush and cooled down really quickly, check radiator again, boiling on the passenger side, and coolish warm on the drivers side, check bottom hose, warm, check thermostat hose, almost untouchable...

we also pulled off one of the breather hoses off the radiator on the drivers hand side and nothign came out.


New radiator time, and a manual one at that.

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 3  [ 32 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 12:37 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names