Fordmods Logo

pinging on au motor 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 12:11 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 97

Joined: 10th Nov 2008

Ride: falcon EBII

Location: adelade
SA, Australia

ok well heres the specs
au motor
au injectors and fuel rail
bbm el auto ecu
t5
well heres the problem when i set the base timing at anything more than 2 deg atdc it pings its head off and this is running bp ultimate 98
please help?

 

_________________

EBII ED Grill AU rebult motor ea t5 gli upgraded to xrghia
i was just holding the lead and feeling the jolt it was giving me and seting the timeing from that

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 12:25 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

Isn't the timing meant to be BTDC?

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 12:41 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 97

Joined: 10th Nov 2008

Ride: falcon EBII

Location: adelade
SA, Australia

yes it is but the only way i can stop the pinging is to run it at atdc

 

_________________

EBII ED Grill AU rebult motor ea t5 gli upgraded to xrghia
i was just holding the lead and feeling the jolt it was giving me and seting the timeing from that

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 12:45 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

ive got my timing at 1 degree BTDC and runs great but not on normal unleaded its got to be the good stuff haha have you tried checking your spark plugs? the gap or you sure you have reset the base timing ?

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 12:48 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 97

Joined: 10th Nov 2008

Ride: falcon EBII

Location: adelade
SA, Australia

EDXR6-Poly wrote:
ive got my timing at 1 degree BTDC and runs great but not on normal unleaded its got to be the good stuff haha have you tried checking your spark plugs? the gap or you sure you have reset the base timing ?

yes done all of that still pings

 

_________________

EBII ED Grill AU rebult motor ea t5 gli upgraded to xrghia
i was just holding the lead and feeling the jolt it was giving me and seting the timeing from that

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 8:47 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

what heat rang plug are you using?? try a colder heat range plug..
and do you have the knock sensor connected???
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 9:11 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

spun balancer?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 9:45 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 1109

Joined: 4th Sep 2009

Ride: 92 EB s

Location: DORRIGO
NSW, Australia

I gotta ask where is the knock sensor. I have a eb and it pings at quarter to half throttle.
Andi dunno what a knock sensor doess.
Sorry to hyjack your thread
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 10:04 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

87SIlude wrote:
I gotta ask where is the knock sensor. I have a eb and it pings at quarter to half throttle.
Andi dunno what a knock sensor doess.
Sorry to hyjack your thread


eb dont have a knock sensor.....
only ef up has knock sensor...
just retard the ignition timing slightly...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 10:32 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2009

Ride: ED XR6, AUII XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

Might be worth checking whether TDC on the balancer is actually top dead center. Put a dial guage or shaft down the spark plug and rotate balancer with a socket and see where it reaches the top.

 

_________________

ED XR6, LeMans Red, 5-Speed
AUII XR8, Silhouette, 5-Speed

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Wed Feb 17, 2010 5:47 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 97

Joined: 10th Nov 2008

Ride: falcon EBII

Location: adelade
SA, Australia

ok i had previously spun the balancer but that has been replaced useing gas plugs in it noyt sure if knock sensor is stuffed but is deff hooked up

 

_________________

EBII ED Grill AU rebult motor ea t5 gli upgraded to xrghia
i was just holding the lead and feeling the jolt it was giving me and seting the timeing from that

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Thu Feb 18, 2010 9:35 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 69

Joined: 27th Dec 2006

Ride: EF Wagon

Location: Canberra - not as bad as you think
ACT, Australia

If the head has been machined or there is carbon on the pistons, that could be a cause. Mine pinged on 98 octane on hot days when under load after shaving a lot off the head (it was bent like a banana).

You could also try the Autolite 985 spark plugs, they eliminated the pinging in mine, a bit hard to find though. I found the NGK XR6 plugs to be good too, but not as effective as the Autolites in getting rid of the pinging.

I'm running LPG (it's about 102 octane) now and the NGK plugs and no pinging at all.

At worst case (if nothing else works), you could try a taller head gasket and cleaning the piston tops while your're in there.

 

_________________

96 EF Wagon, PRINS VSI LPG, Wade 1636, 4480's, Redback zorst, Metalcat, 3 angle valve job, .5mm overbore, hypertec pistons, shaved head (because the head was banana shaped when I brought it), Tickford 16" alloys, KYB shocks, 30mm sway bar, 1 1/2 degrees negative camber, tow bar, roof racks.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Thu Feb 18, 2010 11:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

post a pic of the plugs, showing the electrodes and centre porcelain
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: pinging on au motor
Posted: Fri Feb 19, 2010 8:03 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 97

Joined: 10th Nov 2008

Ride: falcon EBII

Location: adelade
SA, Australia

yes when i rebuilt it at work i shaved 10thou off the head and redid valves and everything so prob not that are the eb map sensors the same as the el ones?

 

_________________

EBII ED Grill AU rebult motor ea t5 gli upgraded to xrghia
i was just holding the lead and feeling the jolt it was giving me and seting the timeing from that

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:08 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names