Fordmods Logo

Please Help !!!!!! 

 

Page 3 of 4 [ 48 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Tue Nov 08, 2011 7:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 27

Posts: 736

Joined: 13th Oct 2009

Gallery: 5 images

Ride: EL XR6

Location: Parramatta
NSW, Australia

SWC wrote:
fordnut1988 wrote:
also should i buy new head bolts or can i reuse the old ones?


If you are doing it yourself, get a workshop manual. If you don't feel confident, pay a good mech to do it.


This is easily the smartest way to go. If you have access to a torque wrench, go to the tech docos and download a workshop manual. It will make life eleventy times easier. Its not a tricky job, just take your time and triple check EVERYTHING.

 

_________________

LOW, LOUD AND LUMPY

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Tue Nov 08, 2011 7:19 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

ok what tools am i going to need i know i need a torque wrench but what else will i need also what size is the torque bolt

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Wed Nov 09, 2011 8:29 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

what kinda $$$ would i be looking at to shave the head?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Thu Nov 10, 2011 9:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

well we discovred why the head gasket blew its because the previous owner has done it himself at one stage by the looks and didnt tiighten all the headbolts properly... grrrrr also we are having trouble getting the head soemthing is holding it at the end near the windscreen any ideas????

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Fri Nov 11, 2011 2:48 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 24

Posts: 130

Joined: 27th Jul 2011

Gallery: 2 images

Ride: 93 ed fairmont ghia

Location: Bulli
NSW, Australia

same thing happened to mine a few months ago, i took my head to a reconditioning place to get pressure and vac checked, cost about 80 bucks for both. if you do this you will know if your valves and seats are giving you correct pressure with no cracks in your head. its worth while.
Make sure you release the head bolts in the sequence! dont just pick whichever one you want, there is a sequence. there should be no troubles getting the head it self out, i found the rocker cover a bit tricky to manovure around, have to ensure you get all the old gasket of the block aswell as the head, i got mine surface ground to get a flat finish. make sure you cable tie up your timing if your not doing it.

 

_________________

ED Fairmont Ghia. t5 conversion w h/d exedy, 3:45:1 lsd, pacemaker extractors, 2.5" custom exhaust, waggott cam,K&N high flow panel filter, TI performance chip w/ 4 tune switch(2 ED, 2 EL tunes) king 18's, el thermo fan w/ Davis Craig switch. 5000K hids,led lighting, doof box in boot.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Sun Nov 13, 2011 8:45 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

good news all my car is up and running again only thing is there seems to be a tap coming from the tappets i havnt changed the oil yet so its still all milky and has water in it once i chgange the oil and filter do you think the tapping will go away?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Sun Nov 13, 2011 8:51 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

you should have changed the oil before you started it up...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Sun Nov 13, 2011 8:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

TROYMAN wrote:
you should have changed the oil before you started it up...


it was only running for a couple minutes to see if the engine was back together my dad gave it a few revs to make sure it was running once tghe oil is changed will it fix the tappet sound it quitened after a minute but is still there

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Sun Nov 13, 2011 9:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

uniacidz wrote:
change the oil

Do not run a car with water/coolant in the oil


whys that? i know i have to change it and am going to would it be right driving around the corner to my mechanic as i can never get the damn filter off

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Mon Nov 14, 2011 7:16 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

As your gasket let go between a coolant passage and a cylinder, you should not have coolant in your oil. Easy way to check: look on your dipstick and under your oil filler cap. Coolant in the oil will look like cappucino or chocolate milkshake. If it looks like just oil, then it should be fine to drive to the mechanic.

Even after an oil change, it may take up to two weeks daily driving for all the lifters to quiet down

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Mon Nov 14, 2011 10:05 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

efxr6wagon wrote:
As your gasket let go between a coolant passage and a cylinder, you should not have coolant in your oil. Easy way to check: look on your dipstick and under your oil filler cap. Coolant in the oil will look like cappucino or chocolate milkshake. If it looks like just oil, then it should be fine to drive to the mechanic.

Even after an oil change, it may take up to two weeks daily driving for all the lifters to quiet down


it def has water in the oil its all milky

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Mon Nov 14, 2011 3:52 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

I wouldn't risk it. You could do some permanent damage.

If you can't get the oil filter off, I'd drain the oil and replace it with whatever oil is cheap, as it only has to get you down the road to get a proper oil change done. My guess is the amount of coolant in the filter is probably not enough to be an issue for a short run. But that's just one opinion.

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Mon Nov 14, 2011 3:57 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

my neighbour helped me do the oil change found out another reason that may have accounted for the gasket blowing i was using the wrong coolent i should have read the fine print on the bottle it was desighned for cars made up until 1980

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Wed Nov 16, 2011 9:08 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

hey all i it normal for the oil to be dirty for a while after new headgasket has gone in ive chnaged the oil once gonna do it again tommorow

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please Help !!!!!!
Posted: Wed Nov 16, 2011 10:05 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

when i changed my oil today i found a great tool for getting oil filters off.. id assume you can get them from repco or super cheap. they are a socket attachment that grips the oil filter and they come off really easily. looks something like this
Image
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 3 of 4  [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum
cron

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 5:02 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names