Fordmods Logo

Rough idle after compression test 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 6:13 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 21

Posts: 39

Joined: 11th Nov 2013

Ride: EF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey guys,

Decided to do a compression test on my 300,000kms old engine. All cylinders showed 185 psi, noticed a few pops while doing test.

Now the engine idles very poorly.

What have I broken now? :roll:

Thanks
Callum
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 8:02 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Are all your leads on properly?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 8:05 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 21

Posts: 39

Joined: 11th Nov 2013

Ride: EF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yeah, that was the first thing I checked. They're in the order I took them out, 1 at the front.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 8:15 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Are they still plugged into the coilpack ok?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 8:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

Did you disconnect the ignition module when you did the test? I believe they can "break" if they haven't got a spark plug to fire.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 8:59 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 21

Posts: 39

Joined: 11th Nov 2013

Ride: EF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Not sure, will have to check.

Workshop manual told me to disconnect the injector relay but didn't say which one it was, so I removed the injector plugs from all the injectors instead, figured it did the same thing.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sat Feb 22, 2014 11:57 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 23

Posts: 151

Joined: 13th Jun 2012

Ride: Fairmont AU I

Location: Melton, vic
VIC, Australia

You could've just removed the fuel pump fuse..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 12:11 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

triple check the leads, all plugs torqued down, leads on the right plugs

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 12:54 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 21

Posts: 39

Joined: 11th Nov 2013

Ride: EF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Atlas600 wrote:
You could've just removed the fuel pump fuse..


Probably would have made life easier, dropped two of the clips taking the plugs off, luckily found them quite easily. The workshop manual is hopeless for finding out which relay is for what. Thought they would have at least marked it on the relay cover.

fiftyone wrote:
triple check the leads, all plugs torqued down, leads on the right plugs


Will do tomorrow tomorrow. Pretty sure they were correct though.

Anyway, appreciate the help guys
Callum
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 12:58 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

just had a look at your build thread, this thread. Epic respect being earned by me getting this thing going. Can't wait to see it run. Will met up with you & shake your hand for the hard work your putting in on a cruise one day

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 11:04 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 21

Posts: 39

Joined: 11th Nov 2013

Ride: EF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

fiftyone wrote:
just had a look at your build thread, this thread. Epic respect being earned by me getting this thing going. Can't wait to see it run. Will met up with you & shake your hand for the hard work your putting in on a cruise one day


Haha thanks man (:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 12:44 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 21

Posts: 39

Joined: 11th Nov 2013

Ride: EF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

f**k lol! so it turns out the fourth injector plug wasn't plugged in fully.. that'll do it. :oops:

Oh well, hopefully this will help someone down the line lol.

For future reference can anyone tell me what relay is for what? No labeling what so ever.

Thanks
Callum
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 1:04 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

CallumSmith wrote:
f**k lol! so it turns out the fourth injector plug wasn't plugged in fully.. that'll do it. :oops:

Oh well, hopefully this will help someone down the line lol.

For future reference can anyone tell me what relay is for what? No labeling what so ever.

Thanks
Callum


Relays:

Under the edge of the header tank:
Relay closest to the engine is the ECU Relay, Green? next relay is the fuel pump relay Brown?

Set between the guard and the battery are rear to front:
Started Relay, Healight Relay, Highbeam Relay, Horn Relay.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 5:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

SWC wrote:
CallumSmith wrote:
f**k lol! so it turns out the fourth injector plug wasn't plugged in fully.. that'll do it. :oops:

Oh well, hopefully this will help someone down the line lol.

For future reference can anyone tell me what relay is for what? No labeling what so ever.

Thanks
Callum


Relays:

Under the edge of the header tank:
Relay closest to the engine is the ECU Relay, Green? next relay is the fuel pump relay Brown?

Set between the guard and the battery are rear to front:
Started Relay, Healight Relay, Highbeam Relay, Horn Relay.


Greens pump, brown must be ECU

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Rough idle after compression test
Posted: Sun Feb 23, 2014 5:36 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

fiftyone wrote:
SWC wrote:
CallumSmith wrote:
f**k lol! so it turns out the fourth injector plug wasn't plugged in fully.. that'll do it. :oops:

Oh well, hopefully this will help someone down the line lol.

For future reference can anyone tell me what relay is for what? No labeling what so ever.

Thanks
Callum


Relays:

Under the edge of the header tank:
Relay closest to the engine is the ECU Relay, Green? next relay is the fuel pump relay Brown?

Set between the guard and the battery are rear to front:
Started Relay, Healight Relay, Highbeam Relay, Horn Relay.


Greens pump, brown must be ECU


Knew it was one or the other, too lazy to go and check the spares :D
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 8:35 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names