Fordmods Logo

Starting problems 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: Starting problems
Posted: Sat Nov 16, 2013 1:15 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 8

Joined: 23rd Mar 2013

Ride: EF Ford Sedan

Location: Geraldton
WA, Australia

Help I have an EF Fairmont that's cranks over but will not start it happened all of a sudden and I don't know whats wrong with it can someone shed some light on the situation please
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sat Nov 16, 2013 3:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 22

Posts: 696

Joined: 10th Oct 2012

Ride: 5 speed XG ute

Location: Adelaide Hills
SA, Australia

Is the fuel pump priming?

 

_________________

Yep, I don't know what to write here...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sat Nov 16, 2013 3:41 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Check your pump as said. if not priming check the relay. If that is ok then the pump is stuffed.

Are you getting spark at the plugs?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 4:32 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 90

Joined: 19th Feb 2013

Ride: NL Fairlane Ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

Also check your ignition module. Mine used to turn over but not fire and it was the ignition module. Replaced that, no more issues. You should be able to hear your fuel pump prime before starting the car.

 

_________________

4.0L Tickford six, 1645b E-series custom grind, MLS gasket, performance valve springs, 3" stainless intake, extractors, 2.5" Lukey, 100cpi hi-flow, T5 manual, J3 tune.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 7:12 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

xELFalconx wrote:
Also check your ignition module. Mine used to turn over but not fire and it was the ignition module. Replaced that, no more issues. You should be able to hear your fuel pump prime before starting the car.


Explain you definition of "Ignition Module".
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 10:08 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 8

Joined: 23rd Mar 2013

Ride: EF Ford Sedan

Location: Geraldton
WA, Australia

fuel pump works I unplugged the coil pack and check for power and there is power so im thinking coil pack is shot
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 12:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Have you checked for spark?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 12:54 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Yes he has and there is none.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 3:53 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 8

Joined: 23rd Mar 2013

Ride: EF Ford Sedan

Location: Geraldton
WA, Australia

SADLY ITS THE COIL PACK THATS STUFFED IVE CHECKED EVERYTHING AND ITS THE ONE AND ONLY THING THATS WRONG WITH IT
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 3:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Where's he said that?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 3:56 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

SWC wrote:
Yes he has and there is none.

Pakrat wrote:
Where's he said that?

When he PM'ed me.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 4:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Ah righto.
A lot of coils fail straight off the shelf. Bloody things.
Keep your receipt for the new one
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Starting problems
Posted: Sun Nov 17, 2013 5:03 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 24

Posts: 216

Joined: 14th Oct 2010

Gallery: 11 images

Ride: 1991 Ford Fairmont Ghia

Location: Palmerston North
New Zealand

anyideas why id have a switch run to my auto inhibitor switch fellas? has to be pressed at start up. ikes me i the brain as to why someone has done this, is a momentary switch

 

_________________

Build Thread - More of a mismatch of parts :P the-garage-f53/seftons-ea-t106586.html

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 5:10 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names