Fordmods Logo

technicaliity 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: technicaliity
Posted: Thu May 23, 2013 1:20 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 1

Joined: 11th May 2013

Ride: fairmont 97

Location: adelaide
SA, Australia

I just bought a Fairmont el with the owner putting in a gas tank so that it can be a dual fuel which looked good inside and out and after driving it for a few hundred kilometres the issues started;
1] its started backfiring when starting the car with a loud bang and almost blew up the engine(on gas)
2] the engine switches off when on drive and foot on the brakes when on idle the rpm plays between 0.25-1.75(mostly on petrol)
3] the air conditioner only blows out cold even when the engine is hot as hell (my friend who once own the same type of car says its the thermostat but I doubt it)
4] in the cold the steering wheel is hard to use only then after playing with it, its goes back to normal
5]when you start the car you have to step on the gas for a while before it starts raving (its consumes a lot of petrol and gas)
the previous owner only used gas after putting it in the gas tank and didn\'t use the car for 2 months before I bought it.
so please tell me am I screwed or what?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: technicaliity
Posted: Thu May 23, 2013 1:27 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 27

Posts: 1114

Joined: 18th Oct 2006

Location: Adelaide
SA, Australia

I am not 110% sure

my EA has a similar problem regarding heater not like we need it , my thermostat is fine , maybe it could be the heater tap seizing up ?

Maybe oxygen sensor not like they do much much but try test with a multimeter should read inbetwen 0.1V to 1V fluctuating every few seconds
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: technicaliity
Posted: Thu May 23, 2013 8:32 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2752

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

issueswithmyfalcon wrote:
I just bought a Fairmont el with the owner putting in a gas tank so that it can be a dual fuel which looked good inside and out and after driving it for a few hundred kilometres the issues started;
1] its started backfiring when starting the car with a loud bang and almost blew up the engine(on gas)
5]when you start the car you have to step on the gas for a while before it starts raving (its consumes a lot of petrol and gas)
the previous owner only used gas after putting it in the gas tank and didn\'t use the car for 2 months before I bought it.
so please tell me am I screwed or what?



has it 'blown' any hoses off in the engine bay? car an x drove would backfire sometimes & pop a hose off - don't remember which 1

as too consuming ya juice ... it 'may be' related to a hose off?? [previous comment]
did said previous owner get a compliance plate for the gas system?
and ... other questions ... dunno
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: technicaliity
Posted: Thu May 23, 2013 8:50 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Check the. Map sensor hose has not popped of, it's located on the firewall almost directly behind the throttle body.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 4:45 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names