Fordmods Logo

thermo fan operation 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: thermo fan operation
Posted: Wed Apr 25, 2007 7:50 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 150

Joined: 30th Mar 2005

Location: geelong
VIC, Australia

gday i have installed thermo fans into my ed and am just wondering if they are opwerating correctly.

-when i turn ignition to "on" postion one fan works on low speed
-when the car gets to about 90deg the high speed fan works aswell as the low speed fan.

is this correct that i always have atleast one fan working? or should they both turn on only when the car reaches 90deg???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 25, 2007 8:15 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 67

Posts: 66

Joined: 28th Jan 2006

Ride: EA Wagon, EF Sedan and a Trader

Location: Brisbane
QLD, Australia

It depends how you wired them and what you arranged them to do. What wiring arrangement did you use?

If you can draw a picture of your wiring would help.

Cheers

Chris
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 25, 2007 8:28 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 150

Joined: 30th Mar 2005

Location: geelong
VIC, Australia

i bought a kit off ebay and it is wired correctly its just that im wondering if it is normal for one of the fans to run all of the time- i thought they would only turn on when the car gets hot
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 25, 2007 9:20 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 67

Posts: 66

Joined: 28th Jan 2006

Ride: EA Wagon, EF Sedan and a Trader

Location: Brisbane
QLD, Australia

I agree with you. It is rather strange to have a fan running when engine is cold.

I presume you don't have the aircon on? That may account for a fan running.

If you can scan me the wiring diagram I may be able to help more. I was not insinuating you wired it wrong but it is pretty near impossible to guess what may be wrong without some idea how it is wired. Was it a commercial kit, how many relays what type of temperature sensor etc etc.

Chris
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 25, 2007 9:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 42

Posts: 2893

Joined: 24th May 2006

Gallery: 21 images

Ride: XH B&S ute, Navara 4x4

Power: 202 rwkw

Location: Bordertown
SA, Australia

Above is right. Having a diagram would make "guessing" a lot more scientific :lol: . As a guide my XH (EF-EL fan setup) has one fan come on at low speed as the car warms up, the same fan picks up speed if the car gets hot and the other kicks in with the aircon on ( think thats right) but thats factory wiring.... 8-)

 

_________________

You'll ride a black tornado across the western sky

You'll rope an ol' blue norther and milk it 'till it's dry

Bulldog the Diamantina pin its ears down flat

Long before you take this cowboy's hat

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 6:58 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names