Fordmods Logo

tick tick on start up 

 

Page 1 of 3 [ 34 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: tick tick on start up
Posted: Fri Jun 02, 2006 2:12 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

hey everyone. my car is starting to make ticking noises when i start her up. sometimes the ticking is there until the car gets to normal operation temperatures and sometimes the ticking is really loud during start up for a couple of seconds and then just dissapears completely. this all happened when i decided to give her a bit of gas and got the needle to get to about 4500rpm and a puff of smoke was left behind me but not thick cloud. was white/grey yet u can still see through it. noticed when i looked in my rear view mirror and the hyundai behind me drove through it.

what could be the problem here? is it cam, lifters or something? easy fix for someone like me who is trying to learn through a gregory's manual?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 5:02 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 4th Jul 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

It could be those bloody lash adjustment lifters. There a s**t of a thing

 

_________________

97 EL Fairmont Ghia I6
EL GT's Lowered
Pacemakers 2 1/2" cat back,
EL GT air intake, Modified air box, K&N filter
3.45 LSD NOW MANUAL!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 7:49 am 
Fordmods Addict
Offline

Age: 32

Posts: 2245

Joined: 5th Nov 2004

Ride: BA XR6T

Location: Bayswater
VIC, Australia

what oil are you using? when was the last time you changed it?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 9:56 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 1249

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Melbourne
VIC, Australia

My vote goes to lifters also.

 

_________________

I couldnt fix your brakes so I made your horn louder
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 10:24 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

try using a different oil. I use a 15w50 oil on my 3.9 and it has never ever ticked. And the 3.9 has the worst reputation for it as well

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 10:36 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Sure sounds like the lifters... I know from Mitsu engines using a heavier oil will quiet it down abit. However I am not sure you want to be running a higher weighted oil and what impacts it will have on the rest of your I6.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 11:55 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 181

Joined: 19th Apr 2006

Ride: Au XR6 VCT

Location: Lismore
NSW, Australia

Had same problem with my lifters used some good oil was penrite i think fixed her right up

 

_________________

Go the mighty blue oval!!!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 12:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

i wouldnt stress too much, my car does this when its been sitting around for a while as the oil has drained back down to the sump from the head

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 3:18 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

ohhh okai. i was scared it might be the lifters :S

i havent changed the oil before on this car :shock: due to the fact that the oil looks quiet clean.....very clean i must say. i have that magnatec stuff at home that my dad bought.....car is due in for a service so ill give her a service when i get the chance.....if it still occurs after changing the oil and oil filter that means its most likely the lifters?

hard to change these?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 3:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 1204

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont Ghia V8 Turbo

Power: 303 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Try a different weight oil as one of the measurements of weight (eg. 15W40 - can't remember which one) is an indicator of how quick the oil pumps round on start up - so if you haven't got a noise once its warmed up, then lifters should be alright.....thats my guess anyway

 

_________________

EL Fairmont Ghia V8 Turbo 303rwkw
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 5:47 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

yeah no noise after a while. i checked the oil and it seems to be toooo clean? and it seems thinner then the oil i used to use on my EA so im not sure if this guy just put the wrong oil in. either way im going to pull the rocker off and stuff to see if anything is wrong.

cheers everyone

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 6:22 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 462

Joined: 7th Apr 2005

Ride: EA

Location: Melbourne
VIC, Australia

ive got running in oil in my car as we just did rings on it, and this s**t is thin as anything ! and after driving for 15 kays the thing is click click click really friggin loud makes it sound like motors gonna go pop!

 

_________________

Ford Falcon EA Naturally Aspirated 4.0L i6
13.797 @ 157.16km/h (Limiter Bounce)

1/4 Mile Video

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 6:25 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

grechie thats what mine makes but ones the oil settled in it stops doing tick tick noises but the car starts to idle rougher.....in N and P it hunts for idle speed but in drive it sits still and idles rough. weird

lets just hope my lifters are fine

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 02, 2006 7:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 724

Joined: 11th Nov 2005

Gallery: 1 images

Ride: BF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Think your having the same problem as me phong might try the oil n see what happens. (that will teach me for having buggerall money last week n putting in apco oil.................) Never again......
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 03, 2006 12:17 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

when u change ur oil tell me how it goes =D

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 34 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:22 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names