Fordmods Logo

weird battery prob - EL 6cyl 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 10:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

hey guys, i went to start my EL this arvo, and noticed it cranked over rather slowly and once it was running the volt gauge wouldnt show over 10-10.5. didnt think much of it, till i got to the bank and switched the car off, went to start it again, and nothing..... :evil:

i ended up push starting it by myself (b**ch of a job uphill :lol: )... went and put another battery in, same thing, cranked slowly and drained the battery.

the volt gauge thing had been going on for a while, it used to stay on 10 on cold starts till i revved it to 2000rpm, then it would flick up to 14.8 and the dash lights would go to their normal brightness.

can anyone shed some light on whats going on ? the battery is under 12 months old...

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 10:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

should add, once i got the battery out of the EL, i tested it with a multimeter and it showed up 11.9V :?

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:08 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

alfy wrote:
should add, once i got the battery out of the EL, i tested it with a multimeter and it showed up 11.9V :?


Probably not enough current.

Either way get your Alternator checked out. Also check the earth strap on the alternator. Might need a bit of cleaning to give it better contact.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

mm yeah il get it checked tomorrow... i should also add, that i stopped and started it a few times while not moving, running it for a minute or so at a time, and each time it cranked slower and slower, as if the alternator wasnt charging it at all.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:14 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

alfy wrote:
mm yeah il get it checked tomorrow... i should also add, that i stopped and started it a few times while not moving, running it for a minute or so at a time, and each time it cranked slower and slower, as if the alternator wasnt charging it at all.


There might be a short somewhere as well that could cause you to lose battery juice. If the alternator isn't working properly or not at all, it wouldn't take long for the car battery to go flat when you're attempting to start it without charging. It does take a fair bit of power from the battery to crank the engine over.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:36 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

Had a similar problem years ago and it was the Starter Motor ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

SV-Valiant wrote:
Had a similar problem years ago and it was the Starter Motor ?


starters about 18 months old, i doubt itd be that.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Fri Jan 22, 2010 12:10 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

It would nearly have to be something to do with the alternator. Try starting your car turn your lights on and then disconnect the batt terminal see if your lights stay on.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: weird battery prob - EL 6cyl
Posted: Fri Jan 22, 2010 1:07 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 3440

Joined: 23rd Dec 2007

Gallery: 32 images

Ride: BA XR6T (mix of BA, BF and FG)

Location: Perth
WA, Australia

I just had this exact same problem.... battery was full.. drove car for a bit.. battery dead and no charging..

In my case was the earth straps.. one from negative terminal to the body near the radiator expansion tank and the other was the engine to body strap... I just made and installed a newbie for that one. problem went away.. I notice now that my amp guage shows at least 3mm higher than it ever did without the new straps.

worth checking...
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 8:42 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names