Fordmods Logo

What the? Please Help! 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: What the? Please Help!
Posted: Tue Feb 15, 2005 9:26 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 62

Joined: 8th Nov 2004

Ride: Falcon EF

Location: Canberra
ACT, Australia

Hey all,

I have recently had a fair ammount of work done to my EF I6 and it goes great but half the time when i plant the foot it seems to hit a heap of flat spots almost like a carby car does, I reset the computer and that worked for a day then it came back? any ideas?

Cheers.

 

_________________

EF EL Fibreglass bonnet with BA Bulge Click Here: http://fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=54102
95 EF Falcon Gli 5ltr V8!!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 9:40 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

who did the work? have u been back to them?
also clean out the tb
what about plugs and leads are they new or old?

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 9:43 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Suspect o2 senser ???

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 9:56 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 62

Joined: 8th Nov 2004

Ride: Falcon EF

Location: Canberra
ACT, Australia

Leads and PLugs are new,

How do i clean out the TB
What should i do to the O2 sensor

 

_________________

EF EL Fibreglass bonnet with BA Bulge Click Here: http://fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=54102
95 EF Falcon Gli 5ltr V8!!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 2:21 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 32

Posts: 31

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 4 images

Ride: XR Falcon

Location: adelaide
SA, Australia

i had the same prob on my eb fairmont a while back, took the oxygen sensor out gave it a clean up. worked like a dream, if not sometimes replacing it would be the go.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 2:26 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 362

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: au2

Location: Redbank Plains
QLD, Australia

i've got the same prob with my au11, where is the oxygen sensor located on the au's???

 

_________________

"Press 'any key', where the hell is the any key!!!!!!!!!!!"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 3:01 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 62

Joined: 8th Nov 2004

Ride: Falcon EF

Location: Canberra
ACT, Australia

Cos its only started doing it since i had the head work and stage 4 cam in

 

_________________

EF EL Fibreglass bonnet with BA Bulge Click Here: http://fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=54102
95 EF Falcon Gli 5ltr V8!!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 3:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 516

Joined: 20th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: EL Manual

Location: S.E. Melbourne
VIC, Australia

Does it only hit the flat spots when you floor it?

Then it sounds like you have reached the limits of the ECU, when your not flooring it the O2 sensor is controlling mixtures. But when you floor it the ECU goes into open loop mode. With all your mods it's probabily not getting enough fuel.

Dyno it and check your air fuel ratios. If no good think about a chip/interceptor or aftermarket ECU.

AND/OR since you have increased compression it is getting detonation and reducing the timing - are you running on premium 98? Any pinging or knocking sounds from the engine under load?

Detonation and lean mixtures can damage your engine so take it easy untill you sort it out.

 

_________________

Manual EL Gli.
Mods: Crow Stg3, Chiptorque Dynotune. Lukey Exhaust. DBA slotted rotors, EBC Pads. Whiteline Low Susp. EL GT Swaybars, ROH Envy 17 x235 wheels. Vehicle Datalogger Display V2.0,

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 3:24 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 362

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: au2

Location: Redbank Plains
QLD, Australia

mine happens when i floor it but it also hapens with half throttle as well. thats why i think it maybe the o2 sensor.

 

_________________

"Press 'any key', where the hell is the any key!!!!!!!!!!!"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 3:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1518

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 14 images

Ride: BA XR6 Turbo

Power: 175 rwkw

Location: The Shire, Sydney
NSW, Australia

I have a flat spot in my new engine too. It kicks in about 3000 rpm and comes good about 4000. It's particuarly noticable in 3rd gear, especially if you're going up a hill. It'll be happily pulling away then hit 3000 and stop accelerating then come good again.

It's going on the dyno tomorrow so I'll check it out then.

 

_________________

ImageImage

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 3:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 651

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: falcon V8

Power: 213 rwkw

Location: clayton
VIC, Australia

sounds a lot like whats wrong with mine i'll get a uni and see what happens
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 4:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1518

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 14 images

Ride: BA XR6 Turbo

Power: 175 rwkw

Location: The Shire, Sydney
NSW, Australia

a unichip ?
That's a very expensive way of trouble shooting!
(altho worthwhile anyway if you have the money to burn)

 

_________________

ImageImage

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 15, 2005 4:36 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 62

Joined: 8th Nov 2004

Ride: Falcon EF

Location: Canberra
ACT, Australia

Spork wrote:
Does it only hit the flat spots when you floor it?

Then it sounds like you have reached the limits of the ECU, when your not flooring it the O2 sensor is controlling mixtures. But when you floor it the ECU goes into open loop mode. With all your mods it's probabily not getting enough fuel.

Dyno it and check your air fuel ratios. If no good think about a chip/interceptor or aftermarket ECU.

AND/OR since you have increased compression it is getting detonation and reducing the timing - are you running on premium 98? Any pinging or knocking sounds from the engine under load?

Detonation and lean mixtures can damage your engine so take it easy untill you sort it out.


What can happen to the engine??? how do i find out whats wrong

 

_________________

EF EL Fibreglass bonnet with BA Bulge Click Here: http://fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=54102
95 EF Falcon Gli 5ltr V8!!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 16, 2005 9:40 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 651

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: falcon V8

Power: 213 rwkw

Location: clayton
VIC, Australia

yea s chip is a very expencive way of trouble shooting but it's the only thing thats not been checked and checked again, every one thats seen and played with the car don't know what the causes is and all put it down to it not beening chiped.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 16, 2005 2:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 35

Posts: 533

Joined: 12th Jan 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

Choca wrote:
What can happen to the engine??? how do i find out whats wrong


Lean mixtures leads to burnt out valves.

Detonation leads to all sorts of trouble. Too much to go into briefly. If you drive around with a pinging engine and thrash it, you'll be up for a new engine within a couple of tankfulls of petrol... depending on how bad the detonation is. It can last a long time. I've heard stories about people getting engine rebuilds with performance modifications and getting the car towed back a few days later with a totally destroyed engine just because the timing was off.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 3:19 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names