Fordmods Logo

EL Premium SS Volume knob problem 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Sun Jul 31, 2011 8:35 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 22

Posts: 337

Joined: 30th Apr 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

The Volume knob is driving me up the wall!! Whenever i want to increase the volume it goes down and when i want it down it increases to the max! Sometimes it works when you turn it in a certain way but it mostly just flickers the volume display on the screen and goes the opposite way.
Is there any way to fix it? i really don't want to get a new headunit because im quite happy with the premium sound system.
Is it possible to get a new volume mechanism from jaycar or something like that? its like a clicker type.

Any help would be great

Thanks

 

_________________

The EL ghia
^^^^^^^^^^

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Sun Jul 31, 2011 11:01 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6168

Joined: 5th Nov 2004

why bother with the premium headunit - replace it and run some rca's to the amp in the boot and be done with it!

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Mon Aug 01, 2011 12:17 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

TheELghia wrote:
Is there any way to fix it? i really don't want to get a new headunit because im quite happy with the premium sound system.
Thanks

Mitch_ wrote:
why bother with the premium headunit - replace it and run some rca's to the amp in the boot and be done with it!

Great help.


Remove the knob and blow some compressed air down the control.
chances are there's a hair of something in there.

Jaycar wont sell the control, as it is a push button too.

alternatively, replace the top section with one from a wreck.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Mon Aug 01, 2011 11:21 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Worst case speak to ASL Automedia in Dandenong South.

The were/are the repair agents for these head units and may still have spare parts to fix it.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Wed Aug 03, 2011 11:39 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 22

Posts: 337

Joined: 30th Apr 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

Thanks for the help! :)
so hard finding premo headunits at the wreckers. i found one a while ago but silly me didn't buy it. ah well...
I might just pull mine apart and see whats what.
and if wirst comes to worst, ill try head down to dandy.
anyway, fingers crossed...

 

_________________

The EL ghia
^^^^^^^^^^

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Mon Aug 15, 2011 10:30 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 214

Joined: 7th Nov 2006

Ride: Territory TS TDCi

Location: Melbourne
VIC, Australia

hey mate heres a doco i made ages ago on fixing the button in case anyone was interested
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Tue Sep 25, 2012 9:15 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 10

Joined: 24th Sep 2012

Ride: EL 5ltr wag & FG G6E

Location: Bayswater Nth
VIC, Australia

What is the fix?
I have the same problem with the premium sound system in my 5ltr el wagon

Thanks
Steve
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Wed Sep 26, 2012 5:58 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 10

Joined: 24th Sep 2012

Ride: EL 5ltr wag & FG G6E

Location: Bayswater Nth
VIC, Australia

magna wrote:
hey mate heres a doco i made ages ago on fixing the button in case anyone was interested


Can't see the doco?

Steve
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Sat Apr 11, 2015 2:51 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 32

Posts: 5

Joined: 9th Apr 2015

Ride: DF LTD 5 litre

Location: Melbourne
VIC, Australia

5ltrelwag wrote:
magna wrote:
hey mate heres a doco i made ages ago on fixing the button in case anyone was interested


Can't see the doco?

Steve

Yeah i'd love to awaken this long dead thread to ask the same question.
I can't afford to replace straight away i need to try to fix it myself first.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Premium SS Volume knob problem
Posted: Mon Jun 15, 2015 10:03 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 32

Posts: 5

Joined: 9th Apr 2015

Ride: DF LTD 5 litre

Location: Melbourne
VIC, Australia

I opened my stereo up and removed the potentiometer myself, I carefully bent the clips back and opened it up.
I cleaned the contacts up and bent them up a bit further.
I put it all back together and it works 100%.
It's not too hard.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 3:28 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names