Fordmods Logo

Multiple amp query 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Multiple amp query
Posted: Fri Jan 21, 2005 5:38 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 1372

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Lancer Coupe

Location: Southeastern suburbs, Melbourne
VIC, Australia

Hey guys, i was thinking, what happens when you have like 4 amps. just say two are four channel and two are 2channel( for subs). how do you run them through RCA's when the HU only gives 3 pre-outs and you have six RCA's to fill. ANd you dont wanna split the rcas.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 21, 2005 6:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 11103

Joined: 15th Nov 2004

Ride: AU III XR8 Pursuit 250 ute

Location: Hobart
TAS, Australia

Well, you open up your headunit and do fancy modifications to produce more RCAs.
Or you buy a new headunit with more RCA outputs.
Or you just use splitters.
Or buy the amps that have RCA inputs and RCA outputs!
Or you get rid of some of the amplifiers!

 

_________________

Heaps of performance EF/L parts for sale, including supercharged VCT motor!

2002 Ford AU Series III Falcon XR8 Pursuit 250 ute - 5.6L of V8 Windsor!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 21, 2005 8:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 1372

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Lancer Coupe

Location: Southeastern suburbs, Melbourne
VIC, Australia

what do you mean buy opening up the head unit to get more rcas
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 21, 2005 8:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 11103

Joined: 15th Nov 2004

Ride: AU III XR8 Pursuit 250 ute

Location: Hobart
TAS, Australia

The DMac wrote:
what do you mean buy opening up the head unit to get more rcas


Well, if your some fancy technical electrican person you might somehow, someway (highly unlikely) be able to modify your headunit to provide more RCAs.

 

_________________

Heaps of performance EF/L parts for sale, including supercharged VCT motor!

2002 Ford AU Series III Falcon XR8 Pursuit 250 ute - 5.6L of V8 Windsor!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 21, 2005 8:44 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

twr7cx wrote:
The DMac wrote:
what do you mean buy opening up the head unit to get more rcas


Well, if your some fancy technical electrican person you might somehow, someway (highly unlikely) be able to modify your headunit to provide more RCAs.


But that'll provide the exact same result as use RCA splitters, for 4x the cost, and 20x the effort.

Just use splitters.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 21, 2005 8:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 1372

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Lancer Coupe

Location: Southeastern suburbs, Melbourne
VIC, Australia

yeah i think that would be the go. But so i don't lose the voltage drop i would probably buy amps with rca Out.



Cheers

Tanks for the help
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 21, 2005 9:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

wtf are you being this anal about the RCA's for? the change in signal voltage from using a splitter to drive 2 amp channels wont be noticeable, but if you're that picky, you'll be better off buying some line drivers to bump up the RCA voltage anyway

as it is, the SQ will be affected a greater amount by bridging a 4 channel amp to 2 channels than by using a splitter

a smarter way would be to use either 2 bigger 2 channel amps for fronts and rears (IMO not really worthwhile amping the rears anyway) and a pair of monoblocks for the subs, or a BIG 4 channel and a pair of monoblocks

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 24, 2005 12:58 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 157

Joined: 10th Nov 2004

Ride: Falcon EL

Location: sydney
NSW, Australia

with four amps.... you have a bigger problem to worry about.

Power.

 

_________________

Founder of Team "Snazz Factor High"

Proud member of "Team Can't Stop the Doof Doof"

'2nd Place at Summernats 2004' SQL 901+ Street Class

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 24, 2005 1:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 598

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: Modified EA-S Falcon

Power: 142 rwkw

Location: Southern Highlands
NSW, Australia

dunis wrote:
with four amps.... you have a bigger problem to worry about.

Power.


So true.
mmm second battery :D
new alternator 8-)
big fuses :lol: , and
2 heavy current drawing amps :twisted: .

either way u have two optons
1. Use y adaptors for the rca lines. (i recommend this)
2. Use RCA outputs form the amp. (some older amps lost the voltage in the rca lineouts thus making other amps work harder)

If going with one, choose most suitable spot to use them to keep them concealed, either off the deck lines or at the amps, remember not to x them over hahaha
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:13 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names