Fordmods Logo

Urgent Help Needed!!! 

 

Page 2 of 2 [ 30 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Sun May 04, 2008 11:50 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Can you please give us the brand and model of your head unit as well please.

If your head unit has 3 SETS of RCAs, 1 set for the front, 1 set for the rear and 1 set for sub-pre out, I'd be checking the RCA wiring. The rear speakers may have been running of the SUB-PRE OUT from the head unit giving you bass only in the rear and normal in the front.

If the wiring is correct (having one set of RCAs for each of the front and rear speakers), then maybe the amplifier's high pass filter may be ON allowing only bass to pass through to the speakers.

If your head unit only has 2 sets of RCAs, one set for speakers (front or rear) and one set for sub-out, then your problem is that the rear speaker is running off the sub pre-out giving you bass.

Hope that helps.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 1:03 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 28

Posts: 462

Joined: 29th Sep 2007

Location: S.E Suburbs
VIC, Australia

phongus wrote:



If your head unit only has 2 sets of RCAs, one set for speakers (front or rear) and one set for sub-out, then your problem is that the rear speaker is running off the sub pre-out giving you bass.


phong =P~


I'd say thats your problem mate:), seems very plausable...
Pics and Model numbers would help heaps
cheers
- Ash

 

_________________

Sucessful trades with Schmee, Braidy, Niko, The_Ghost, YBHVE4, Stalker

Speed determines how fast you hit the Traffic Light....Power determines how far you take it with you.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 11:29 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

Hybrid34 wrote:
phongus wrote:



If your head unit only has 2 sets of RCAs, one set for speakers (front or rear) and one set for sub-out, then your problem is that the rear speaker is running off the sub pre-out giving you bass.


phong =P~


I'd say thats your problem mate:), seems very plausable...
Pics and Model numbers would help heaps
cheers
- Ash


Exactly what I said about 8 posts ago, but anyway!!!

Since then he's already said that he's turned the sub channel on and off at the headunit with out a difference. I think we can now discount that hypothesis.

If there are only 2 RCA pre-outs (F+R) it sounds as tho the sub controller operates in a similar fashion to a line level converter (ie for use with amps with high level inputs). It sounds a little (or a lot) weird, but otherwise there would be a third set of RCA pre-outs. I think here, a scan of the wiring diagram for the head unit and some photo's of the back of unit itself would be VERY helpful.

Next in line I'd be looking at the crossover on the amp...... if that doesn't work, try a different amp. If that doesn't work, I'd be looking at the RCA's themselves. I mean, if they fail, it is usually a total break down in signal or intermittent failure due to bending/flexing of the lead near the plugs, but I spose they could be filtering frequencies as well.

You've already tried two different headunits, both with the same result, so short of a total f**k up on the RCA side of things or the general tuning set up of the head unit, I would say we can discount that too.

I think, if you want to take this any further, you are going to need to give us the photo's and the wiring diagrams.

At least tell us the model number of the headunit!

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 1:33 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

gotta love free periods! ummm its a pioneer deh-something something. 2008 model. all the non used wires from the back of the head unit have been taped up to stop them contacting each other. will try and get some pics of the head unit and all the wires n stuff wen i get home. should be up by 5 hopefully if i can get em to work. also will get the full name of the head unit and amp. both are 2008 pioneer stock.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 1:43 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Pioneer aye. IIRC some Pioneer head units have the ability to play sounds with the rear just playing bass. I think it was the Front Image Enhancer or something. FIE for short in the menu when you are adjusting. Turn that off and the rear speakers should return to normal.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 1:50 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

ok phong that sounds like a possible winner, i will have a look for it when i get home as well as taking some unhappy snaps of my half finished stereo.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 10:43 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

the head unit is a pioneer deh-p3000ib and the amp is a pioneer gm6300f.
i have taken pictures but i cant get them on here. dont know how to work the image button above this writing box. the back of the head has one set of rca's labeleb front, obviously and the other labeled r/sw so im guessing rear or subwoofer. this is the best way i could get a picture of it http://viewmorepics.myspace.com/index.c ... D=18774814

this is a picture of the front of the head http://viewmorepics.myspace.com/index.c ... D=18774817

hopefully this helps a little bit.[/img]
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 10:46 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

just tried the links and realised they dont work. i have two pics on my myspace. www.myspace.com/duderat in my pics section.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 10:55 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

Just looking at the features:
http://www.digitalhome.com.au/Car_Sound ... Lead/22290

It lists the rca out as: • RCA Preouts 2 pair (Front/Rear or Front/Sub)

Looks like your going to have to bridge the rear output for the sub.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 05, 2008 11:01 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

i dont wat a sub though. i want my rear speakers to work with the fronts. :P
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 06, 2008 9:58 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

I had a look on that page and there is no mention of FIE. Maybe it was a discontinued feature on older head units?

If you can't find it then you are going to have to have a really good read of the instruction manual and work out the feature for the sub woofer pre-out.

At this stage, it sounds like the most likely scenario, as the wwebsite lists a HP/LP filter set up which if set incorrectly, would result in your problem.

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 06, 2008 10:01 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

Have a look here....

http://www.pioneerelectronics.ca/Static ... al1023.pdf

might help?

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 07, 2008 9:15 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

tried playin round with the high pass filter. still no dice.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 18, 2008 9:20 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

problem solved! took it to a mates mate who works for autobarn. fixed it in about 2 minutes. the rears were working as subs but to get into the menu to switch it round the head unit has to be turned off but with power still to it. ie, with the ignition in accesories or on. this wasnt mentioned in the manual... or maybe i just missed it. anyway guys thanks for your help. :D
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 18, 2008 9:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3184

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF Falcon

Location: Townsville
QLD, Australia

phongus wrote:
Pioneer aye. IIRC some Pioneer head units have the ability to play sounds with the rear just playing bass. I think it was the Front Image Enhancer or something. FIE for short in the menu when you are adjusting. Turn that off and the rear speakers should return to normal.

phong =P~


your f**k kidding me??!! :lol:

i've been trying for 4 years to work out what that was for. could never pick it. (my system is a bit more biased towards to the front anyway)

as for the actual topic, sorry i am not of much help.

[/off topic]

 

_________________

Nicco's M112 Blown, T-56 equipped EF
forums/viewtopic.php?t=68319

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 2:10 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names