Fordmods Logo

EL heater no warm air anymore 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 8:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

hey guys just went for a drive to get the dinner and my heater isn't blowing any warm air anymore it was working yesterday. ive tried turning the dial from hot to cold, cold to hot and still no change. im hoping it will be an easy fix whatever it is.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 8:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 21

Posts: 462

Joined: 24th Jun 2013

Gallery: 3 images

Ride: Ford Fairlane na2

Location: Launceston
TAS, Australia

Blocked heater core or buggered heater tap.

 

_________________

NA2 fairlane - 3.9 with au headgasket & injectors, ef fans, 2.5" zorst, lowered on selby springs , kenwood head unit and 6 speakers, fusion sub, el ecu & ti chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 8:13 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2757

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

have you checked the heater tap and that the vacumm line is working?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 8:38 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

haven't check anything yet as it is dark now so ill have to take a look tomorrow arvo after work. darcy4524 said blocked heater core how does that happen and can it be unblock if it is?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 8:48 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2757

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

normally a core gets blocked with sludge caused by using plain tap water
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 9:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

can it be unblock?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 9:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 21

Posts: 462

Joined: 24th Jun 2013

Gallery: 3 images

Ride: Ford Fairlane na2

Location: Launceston
TAS, Australia

Yes it can be. You need to remove the pipes going tobacco side of the heater core. Then back flush the water with a hose and vice versa. Keep doing that until the water comes out clear. It was also be worth flushing the block and radiator.

 

_________________

NA2 fairlane - 3.9 with au headgasket & injectors, ef fans, 2.5" zorst, lowered on selby springs , kenwood head unit and 6 speakers, fusion sub, el ecu & ti chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 9:53 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2757

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Darcy4524 wrote:
You need to remove the pipes going tobacco side of the heater core.




ok .... what am i missing re tobacco side???
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 11:00 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

check thermostat first-top and bottom radiator hoses get hot - temp. gauge ?

left rear of engine - check heater tap operates - lever should move -vacuum to tap ? -
if vents change should have vacuum to system -tap may move but still be faulty internally - hose at heater tap should be hot in and hot out with heat on -

blocked heater core -disconnect both hoses and check flow with garden hose to start with.......
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Fri Sep 12, 2014 11:25 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 21

Posts: 462

Joined: 24th Jun 2013

Gallery: 3 images

Ride: Ford Fairlane na2

Location: Launceston
TAS, Australia

To both sides. Oops

 

_________________

NA2 fairlane - 3.9 with au headgasket & injectors, ef fans, 2.5" zorst, lowered on selby springs , kenwood head unit and 6 speakers, fusion sub, el ecu & ti chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Sun Sep 14, 2014 12:03 am 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Mad2 wrote:
Darcy4524 wrote:
You need to remove the pipes going tobacco side of the heater core.




ok .... what am i missing re tobacco side???


??????????????????????????????????????????????????????????
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Sun Sep 14, 2014 12:15 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2757

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

TedW wrote:
Mad2 wrote:
Darcy4524 wrote:
You need to remove the pipes going tobacco side of the heater core.




ok .... what am i missing re tobacco side???


??????????????????????????????????????????????????????????



if you read the one before yours ... everything is explained....
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Sun Sep 14, 2014 7:30 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 496

Joined: 14th Sep 2011

Ride: BF II Gas Ute

Location: Canberra
ACT, Australia

Hello,

Does the Temp. gauge look normal ? If it is very low the thermostat may be stuck open.

 

_________________

Regards 96ELGli

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL heater no warm air anymore
Posted: Sun Sep 14, 2014 7:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

didn't need to check anything as it was working fine the next day but I have notice that it takes a while to change from cold to hot on the heater dial then same with the opposite. so im thinking it could be a faulty valve in the heater tap.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 9:16 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names