Fordmods Logo

No Smartlock Light on EF, now won't start! 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: No Smartlock Light on EF, now won't start!
Posted: Fri Nov 07, 2008 8:53 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 17th Sep 2008

Location: Oswestry
Oustide Australia

I accidentally shorted the battery on my 94 EF Falcon Auto XR6 Station Wagon while I was fumbling around in the dark :oops: Now it won't start, the starter motor turns but the car won't fire. I've noticed the Smartlock light has stopped working on the dash, and the locks no longer respond to the keyless remote (but they respond fine to the key though), so it looks like I've immobilised the car by cutting power to the Smartlock module. On further investigation the power windows, radio, interior lights also do not work, and I can't hear the rear demister relay click when I push the button. I have done the obvious things like replace all the relays and fuses in the engine compartment and behind the removal panel in front of the drivers knee, but to no avail, I can't get any of these items to work!...so now wondering if all these items are feed power via the same source and I've blown something on this circuit!...Any ideas?? (apart from the fact I'm clumsy idiot!! :wink:)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 07, 2008 9:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 824

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

double check on your fuses and put a multimeter on the fuses u have installed. had this happen put in a fuse be like hmm why no working!!! bu went back over and was fuses.

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 07, 2008 9:54 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

Double check the main fuse in the engine bay.
A dead giveaway is the ODO display wont illuminate.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 07, 2008 7:28 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 17th Sep 2008

Location: Oswestry
Oustide Australia

hhhmmm.....my ODO is illuminating as normal!...(don't know whether thats a good sign or a bad sign now!!! :wink:)...I will triple check all the obvious fuses again, let me know if u have any other ideas, any help is much appreciated as I'm in the UK so the car workings are pretty unknown out here!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 12:10 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2098

Joined: 19th Jan 2005

Gallery: 9 images

Ride: 5L 5 speed Fairmont Ghia

Location: St Maoris
NSW, Australia

All of the things that you mention are not working (power windows, interior light, remote, demister, smartlock) all run off the BEM to run their appropriate relays. It sounds like your BEM is not getting power.
Check your CRT LP (interior light) fuse under the dash. This will cause a car to act as if it is smartlock immobilised.

 

_________________

Remember kids, the more pages of crap in your build thread, the bigger your e-penis is

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 2:26 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 11

Joined: 13th Jan 2008

Ride: 1995 White EF Fairmont

Location: Canberra
ACT, Australia

Replace your courtesy lamp fuse in the fuse box with a brand new one (even if the existing one looks ok) and see if that fixes the issue. Whenever I'm working on the stereo or the interior of the car I always pull the fuse for that circuit, partly to stop the lamps from being constantly on, partly so that if the other half tries to borrow the fairmont instead of taking her excel (she prefers my car to hers lol) the car will turn over but not start. Then again, the downside is you lose all the settings like lamp brightness level, stereo memory etc.

If the CRT LP fuse replacement doesn't fix the issue, then I would start troubleshooting the BEM.

Just my thoughts, comments and opinions. Cheers :)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 6:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 624

Joined: 7th Jul 2008

Location: Perth
WA, Australia

did the same to an EF.

if the CRT fuse (RED 10AMP FUSE) is blown u will have these symptons :

Central locking remote wont work (dead give away theres a problem with the smart lock)

Headunit wont work.

no interior lights

no boot light

car will start but not turn over.

cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re:
Posted: Fri Oct 10, 2014 7:07 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 49

Posts: 35

Joined: 16th Sep 2014

Ride: ef futura

Location: ipswich
QLD, Australia

BF XR wrote:
did the same to an EF.

if the CRT fuse (RED 10AMP FUSE) is blown u will have these symptons :

Central locking remote wont work (dead give away theres a problem with the smart lock)

Headunit wont work.

no interior lights

no boot light

car will start but not turn over.

cheers



Mate ,,If you didn't live on the other side of OZ you would be getting a MANHUG right now. You fixed my problem . A 10a fuse . Thanks mate .
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:04 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names