Fordmods Logo

PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Thu Nov 25, 2010 6:21 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 63

Joined: 9th Aug 2008

Ride: toyo,2ea,3eb,1ef,1el,zh

Location: sextonville
QLD, Australia

hi all, have fitted a ef fairmont dash cluster to my el gli spec wagon as per tech doc--fitted oil pressure sensor/sender. problem i have is once started oil gauge shows high pressure/max 7. thought it was sender--fitted new one--still the same---fitted another working cluster--still the same. would anyone have an idea of fault????
thanking you===== :-+}
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Thu Nov 25, 2010 6:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 963

Joined: 14th Jul 2007

Gallery: 3 images

Ride: AU fairmont ghia

Location: Back in
ACT, Australia

poss burnt out fuse or wire fitting new dash. give it a check

 

_________________

AU FAIRMONT GHIA: 5.0 Dealer ordered SVO mods ( seeking clarification ATM), tickford suspension.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Thu Nov 25, 2010 6:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

are you fitted a sender or a switch? the original switch will just go right up to full pressure

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Thu Nov 25, 2010 7:19 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

plug it in?

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Fri Nov 26, 2010 11:12 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 63

Joined: 9th Aug 2008

Ride: toyo,2ea,3eb,1ef,1el,zh

Location: sextonville
QLD, Australia

:roll: --lol---yes it is switched on--- turn ign on- all gauges & lights work, including oil light----START engine--light goes off- all gauges work correctly----exept oil pressure climbs to maximum---switch engine OFF--oil pressure drops as expected==========son came home last night [ ef fairmont ], had a look at oil pressure sender on his & IT IS DIFFERENT STYLE= it is about 1in round x 3in long==mine is the same as what was on the EA/EB= 2in x 2in with 14mm shaft about 2-1/2in long===is there any difference in the way they read?? =
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Fri Nov 26, 2010 11:45 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

you have a switch fitted, not the sender.

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Fri Nov 26, 2010 1:35 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 63

Joined: 9th Aug 2008

Ride: toyo,2ea,3eb,1ef,1el,zh

Location: sextonville
QLD, Australia

NO!! it has a pressure sender unit--it fully works in the EB fairmont & the eb with sports dash--other one is brand new--looking on ebay one of the stores list 2 different sender units for different times of release of the cars---so was wondering if there are different senders???????????????????
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Fri Nov 26, 2010 1:39 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

So you fitted the pressure sender from an EB?

They are not compatible with the EF/EL cluster.

There is a different part for them. They are approx $65 from ford new.

I found out the hard way when I put the EF/EL dash in my EB.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: PROBLEM--reading max oil pressure-fairmont dash upgrade
Posted: Fri Nov 26, 2010 3:49 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 63

Joined: 9th Aug 2008

Ride: toyo,2ea,3eb,1ef,1el,zh

Location: sextonville
QLD, Australia

thanks benj---been a fan of what you do since the red one when i got internet---lol--- dash came with the first sender included---bought second one from repco--they got part number fromtheir computer-- :-{ -- gave them a call , wont exchange or refund since it has been screwed on & had oil pressure-- RIPCO"S--will go see if i can get correct sender from ford next week---- thanking you :=}}
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 3:47 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names