Fordmods Logo

Remote cruise control buttons on DC LTD 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sat Jul 16, 2011 11:36 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 11th Jun 2011

Ride: 91 DC LTD

Location: Brisbane
QLD, Australia

Hi guys

I have recently replaced my steering wheel on my LTD but it does not have the ability to house the cruise control buttons. Has anyone tried to remotely fit these buttons in the centre consol for example and patch into the wiring loom in the steering column?

Any help would be appreciated.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sat Jul 16, 2011 11:52 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

There are threads on here about it...

BenJ done it in his car... Fitted an after market steering wheel and set the buttons up behind the wheel...

ford-interior-f14/benj-s-interior-mods-now-with-el-dash-and-console-t60443-1.html

If you wanted to put them in your centre console it would be easy because the module is mount under the console... So you could easily tap into the wires at it... Make up your own switches in that case... Use toggles (like BenJ's) or rockers and add the resistors and you're set...

Not a hard task at all...

Whatever works though...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sun Jul 17, 2011 12:09 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Yep, as TimmyA said, and I have re done it again using momentary buttons on a different wheel too.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sun Jul 17, 2011 1:34 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

Did you look for a factory Cruise Momo wheel? that would be the easiest way to do it!

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sun Jul 17, 2011 9:48 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 11th Jun 2011

Ride: 91 DC LTD

Location: Brisbane
QLD, Australia

My preference is in the consol as the wheel I have on is the autotechnica wooden rim with chrome spokes with holes which would make it very hard to hide the mod. (I was initially going to do the same as BenJ) I was thinking of mounting the existing buttons from the wheel into a hand made timber panel that surrounds the gear shift. Is it hard to know work out what wires to tap into the module?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sun Jul 17, 2011 11:21 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Only two wires are used, with various resistor values being used to tell the cruise module what function you want.

The other is earth via the horn.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sun Jul 17, 2011 4:09 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

Hey Buddy...

We'll support your theory... Be sure to share pics and info of the work you carry out in here because it may help others out too...

Attachment:
ED Cruise Control.pdf [21.37 KiB]
Downloaded 66 times


This should give you a fair idea...

If you use the factory switches then you're home and hosed...

Join the brown wires that plugged into wheel together and join to black at the module... (the horn one can just be left out seeing as it wont be used)

Join the blue wires and join to orange w/ yellow at the module

Yellow wire... becomes blue as it gets to the horn relay... You notice power runs into the relay coil and out to the switch... So when you hit the horn it grounds the yellow wire and pulls the relay in... When you press the on button it joins the yellow wire to the sense wire (blue on the switches) and sends 12V to the module...

Basically what I am saying is they used the horn wire to get 12V from because it meant they only need 3 rings in the boss instead of 4 to run another power wire up the switches...

As such you can use any power source from the car for this wire... Doesn't have to be the horn... So I'd use the module power wire... Which is green w/ red...

So... Black to black... Blue to orange w/ yellow... Yellow to red w/ green...

See also here too (linked from BenJ's thread):

viewtopic.php?t=49258&highlight=custom%2520cruise%2520control

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Sun Jul 17, 2011 5:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

It has been done before.

When researching my cruise button mod, I found on car with them in the console, another with them mounted in the instrument cluster surround, and Troyman has/had his mounted on steering column shroud.

Good luck, and show us some pics when you are done.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Remote cruise control buttons on DC LTD
Posted: Tue Jul 19, 2011 12:02 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 11th Jun 2011

Ride: 91 DC LTD

Location: Brisbane
QLD, Australia

Thanks for all the help guys. Will let you know how it goes etc.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 4:22 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names