Fordmods Logo

Territory Head unit into BA (2004) falcon 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 18, 2022 7:51 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

Hi guys.
I'm looking to upgrade my standard BA falcon sedan with the 6-disc cd changer unit from a territory, i assume the units are the same as the Fairmont/Fairlane "high series". Having a larger colour screen for every day use, plus it looks nice, would be ideal.
My question is, will this swap like-for-like, what other electro mods etc. will i need to do the job? I wanna make sure i can do this before paying for the head unit tomorrow.
Please and thankyou for the advice. :) :)

 

 

Attachments:
File comment: This is my current head unit.
IMG_20220720_175301 50%.jpg
IMG_20220720_175301 50%.jpg [ 420.25 KiB | Viewed 19 times ]
2005_Ford_Territory_41711356.jpeg
2005_Ford_Territory_41711356.jpeg [ 74.69 KiB | Viewed 19 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 18, 2022 9:41 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3793

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '03 BA Wagooon & EB Wagooon

Location: Geeelong
VIC, Australia

euphi223 wrote:
Hi guys.
I'm looking to upgrade my standard BA falcon sedan with the 6-disc cd changer unit from a territory, i assume the units are the same as the Fairmont/Fairlane "high series". Having a larger colour screen for every day use, plus it looks nice, would be ideal.
My question is, will this swap like-for-like, what other electro mods etc. will i need to do the job? I wanna make sure i can do this before paying for the head unit tomorrow.
Please and thankyou for the advice. :) :)



Hi & welcome.

simple answer is yes it will fit - as long as you use your BEM [which is currently under you current ICC], you will need to have the ICC programmed to your car tho [even using your current BEM] and it 'should' work... BUT you will have issues with the aircon due to it being Dual Zone against your current being Single Zone & the air temp won't work due to not all required wiring etc being there to start with, BUT that doesn't mean it cannot be done, just means you will have 'some' issues/hiccups. i've wanted to do what your currently wanting to do but with the Single Zone version, however couldn't find one anywhere :cry:

then one day i found one on ebay . . . . . . & won it :D

Image

Image


biggest bonus was getting it home & discovery that it a, ALL works & b, it is the premium version not the single disc version!! :mrgreen: and yes it is from a XR. plus having it as a Single Zone means i have no hassles/issues as with fitting a Dual Zone [once i finish my BAFLR6 wiring looms i will be able to fit the DZ without issues]. sorry but i cannot help with what you need to do re getting it to work as i've only ever fitted DZ to DZ or SZ to SZ so no experience re fitting the DZ to SZ. i use Forscan & a laptop to program our cars without issues. i've seen people on FB marketplace advertising re programming ICC's/BEM's but i do not know anything about any of them. hopefully this helps you, but doesn't put you off what you want to do.


Cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 18, 2022 11:17 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

Wow! thats brilliant advice mate, thank very much! I didnt take the A/C into account. Sounds like its gonna be a bit of a mission, i do like a stiff challenge, learning things etc. Your conversion does seem more thought about than my 'by the pants' approach, id be interested to see the results.
While ive got the opportunity removing the Terry's head unit is there any other bits/parts i should take before i leave the wreckers? Is the 6 stacker hidden some place?
Wish me luck, hopefully its still there. if/when i get it home ill snap a few pics :D

Thanks again. :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 18, 2022 11:43 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

my reply posted twice :?: ignor
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Fri Aug 19, 2022 6:46 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

I picked up the head unit today, looks really slick. A lot more wires than my old cassette player :D

 

 

Attachments:
IMG_20220819_122621.jpg
IMG_20220819_122621.jpg [ 169.55 KiB | Viewed 22 times ]
IMG_20220819_122608.jpg
IMG_20220819_122608.jpg [ 167.01 KiB | Viewed 19 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Fri Aug 19, 2022 8:07 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3793

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '03 BA Wagooon & EB Wagooon

Location: Geeelong
VIC, Australia

euphi223 wrote:
I picked up the head unit today, looks really slick. A lot more wires than my old cassette player :D



the 'yellow' plastic bit at the base of the ICC will need to be removed & yours fitted [which is blue in colour]. take note of how the plugs in the BEM [the 'yellow' thing] are unplugged as you will need to remove em from your BEM before removing the ICC. the square green plug clips on the side where as the rest clip in front. before removing your BEM please remember to disconnect your battery also remove any cd's in the ICC before starting.



euphi223 wrote:
Wow! thats brilliant advice mate, thank very much! I didnt take the A/C into account. Sounds like its gonna be a bit of a mission, i do like a stiff challenge, learning things etc. Your conversion does seem more thought about than my 'by the pants' approach, id be interested to see the results.
While ive got the opportunity removing the Terry's head unit is there any other bits/parts i should take before i leave the wreckers? Is the 6 stacker hidden some place?
Wish me luck, hopefully its still there. if/when i get it home ill snap a few pics :D

Thanks again. :D



no problem as i have people on another forum doing similar for me .... :D

anyway ...... to your question .. no there is nothing else needed. the 6 stacker is part of where the cd's go in. hopefully you got the wiring that goes from the key fob remote sender/reciever [whitish/creme item on top of ICC] to the yellow BEM that has the 'video' input plug. it's used for the factory rear cameras & in the territories for the DvD player as well [i believe?], plug mounts over the actual BEM plug [plug that clips into the BEM]. hopefully you also bought a fully working unit, were you able to see it working before paying? as some i have bought had poor screens or non-working cd player. have been lucky with the current one in the car as it all works as it should.


Cheers


Ps - yes i hope my looms work as required ...... there are about 12 looms to be modded so everything works as i want - door looms, dash loom, front right loom, roof loom, left rear loom, right rear loom, tailgate looms & floor loom [connects between left/right rear looms]. there is also 4 driving lights & 2 rear driving lights for reverse lights at night. the front left loom needs no modding as it's suitable to use as is.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Sun Aug 21, 2022 7:03 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

I haven't seen the head unit work, the Terry i got it from was a wreck. I couldnt wait to get outta the drivers seat, was wet and moldy, yuck! I believe the unit was not standard for that car, the wiring has been modified on most of the plugs. Im out of my depth a bit. I need to find out exactly what model its originally from, find a wiring diagram and go from there.
Is there a way to check what car/model it from? and the easiest way to test it without pulling my own car apart?

Thanks again

 

 

Attachments:
IMG_20220821_175539 40%.jpg
IMG_20220821_175539 40%.jpg [ 326.51 KiB | Viewed 24 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Sun Aug 21, 2022 9:08 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3793

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '03 BA Wagooon & EB Wagooon

Location: Geeelong
VIC, Australia

euphi223 wrote:
I haven't seen the head unit work, the Terry i got it from was a wreck. I couldnt wait to get outta the drivers seat, was wet and moldy, yuck! I believe the unit was not standard for that car, the wiring has been modified on most of the plugs. Im out of my depth a bit. I need to find out exactly what model its originally from, find a wiring diagram and go from there.
Is there a way to check what car/model it from? and the easiest way to test it without pulling my own car apart?

Thanks again



easiest way to test is ....................................... yep you guessed it :lol: :roll:


if you remove your ICC & fit your BEM to the terri ICC & refit it [not sure why there's a wire off the blue wire? cut off black wire & tape it & you MUST use your BEM] you can then 'test it' easily . . . . well sorta. if we were closer i could test it for you. if you try fitting it as i mentioned ... you can then push on the AM/MENU buttons at the same time or the FM/MENU buttons [again at the same time]. this will give you 'about' 5 minutes to test radio/cd player & that the screen is good. i'm not sure but if you test the heater/aircon settings you have to do it via the passenger side settings? have never done that part tho with a DZ in a SZ so i don't know.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Wed Aug 24, 2022 8:54 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

Hi again fellow ford people! :D

Ive got good and NOT so good news...New head unit was fitted today, with many and varied profanitys! The not so good part, screen says "security code error". When i removed the battery previously, the old ICC would ask for a code and then proceed as normal. The new one is a pain in the butt! NOTHING works on the ICC except for that darn code error message. No illumination, radio, climate control, even the the de-fogger! The dome lamp on/off button is all that functions.
I wasnt expecting a smooth ride but this is a brick wall for me. Can i please get some assistance please? Im expecting to visit an auto-elec before too long, which i really cant afford.

Anyway its beer o-clock and im 4 hours late. Thanks again, without you and the internet id be stuffed. :)

 

 

Attachments:
IMG_20220824_160322 - small.jpg
IMG_20220824_160322 - small.jpg [ 286.16 KiB | Viewed 19 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 25, 2022 7:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 400

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

euphi223 wrote:
Hi again fellow ford people! :D

Ive got good and NOT so good news...New head unit was fitted today, with many and varied profanitys! The not so good part, screen says "security code error". When i removed the battery previously, the old ICC would ask for a code and then proceed as normal. The new one is a pain in the butt! NOTHING works on the ICC except for that darn code error message. No illumination, radio, climate control, even the the de-fogger! The dome lamp on/off button is all that functions.
I wasnt expecting a smooth ride but this is a brick wall for me. Can i please get some assistance please? Im expecting to visit an auto-elec before too long, which i really cant afford.

Anyway its beer o-clock and im 4 hours late. Thanks again, without you and the internet id be stuffed. :)




The "new" ICC will need marrying to the body module
the HIM will need to be reprogrammed to Duel Zone setup
Both of the above can be done with forscan with the extended license (free) and a forscan compatible usb ELM327 scan tool off ebay


You can get 5 mins use at a time (bypasses the security code error your getting) by pressing AM and menu buttons on the ICC at the same time

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, !
1995 EF XR6 The newest member of my ford family!

BLUE BLOOD
Previous Rides
RIP 1996 EF Falcon furura, White sacrificed for parts
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 25, 2022 8:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

That interesting information, thanks. I went to visit a mate with the scanner thing that plugs into the fuse box, he got it partially going for me! :D Bad news was the A/C bits don't work at all, de-fogger too. He basically said ill have to put the old unit back in.

Ill check the price of forscan but if its too much $ ill have to abandon the project, the head unit set me back $150.
REALLY appreciate the help and giving me some hope of pulling this off. :)

 

 

Attachments:
IMG_20220825_152014 small.jpg
IMG_20220825_152014 small.jpg [ 323.52 KiB | Viewed 20 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 25, 2022 8:47 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3793

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '03 BA Wagooon & EB Wagooon

Location: Geeelong
VIC, Australia

euphi223 wrote:
That interesting information, thanks. I went to visit a mate with the scanner thing that plugs into the fuse box, he got it partially going for me! :D Bad news was the A/C bits don't work at all, de-fogger too. He basically said ill have to put the old unit back in.

Ill check the price of forscan but if its too much $ ill have to abandon the project, the head unit set me back $150.
REALLY appreciate the help and giving me some hope of pulling this off. :)



i actually mentioned about using the AM/Menu-FM/Menu buttons previously. last time i checked re Forscan it was free ... as was the temp use of the extended licence, but only for a limited period. there also is a paid licence which is 'about' $30, which then lets you have the full licence for a few years. there are a couple of versions with the windows version appearing to be the best. i believe re heater/aircon you need to disconnect the battery for a bit or something like that [havn't tried this as i mentioned previously].
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 25, 2022 8:55 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

Just ordered a scanner, $20 is reasonable. Ill be back with an update regardless win or loose.

Cheers

 

 

Attachments:
chrome_rb83WYCIxE.png
chrome_rb83WYCIxE.png [ 428.17 KiB | Viewed 23 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Aug 25, 2022 9:14 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3793

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '03 BA Wagooon & EB Wagooon

Location: Geeelong
VIC, Australia

euphi223 wrote:
Just ordered a scanner, $20 is reasonable. Ill be back with an update regardless win or loose.

Cheers



just remember not all ELM 327 tools are created equal as some are clones & don't work well with Forscan or if at all.

and the ones that work best with the B series fords don't have the switch on the side.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Territory Head unit into BA (2004) falcon
Posted: Thu Sep 15, 2022 1:20 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 12

Joined: 30th Jun 2022

Ride: BA Falcon

Location: CAPEL SOUND
VIC, Australia

YOU LITTLE FRICKEN RIPPA!!!!!! :D :D :D

At this moment im happy to say all the advice has worked a treat! Im so.....cant say thanks enough.

Had to go into the HIM in forscan. Did the single zone to dual zone edit, then saved the changes. as you can see by the photo, i now have climate control!

Ill be lifting a few beers for you tonight mate! (not driving of course :D )

Cheers

 

 

Attachments:
IMG_20220915_121253 copy.jpg
IMG_20220915_121253 copy.jpg [ 25.2 KiB | Viewed 13 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Oct 05, 2022 2:17 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names