Fordmods Logo

El won't start after reinstalling gas tank 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Fri Apr 14, 2017 10:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 7

Joined: 1st Jul 2012

Ride: Falcon Ef, falcon Au3

Location: Canberra
ACT, Australia

Hi guys I need some advice, my El Fairmont will not start after I removed, tested and now reinstalled lpg tank, it's dual fuel and won't fire on petrol, just the engine turning over, battery was removed for a couple weeks while tank was out, it has a vaille management system near bbm, can't get it to servo to put lpg in to try starting on gas, tank completely empty because testing. Was running before the tank coming out, yes does have fuel in it not a lot but enough. What am I missing or how do I get her started, or do I need to reprogram the ecu, ecu's. Help?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Mon Apr 17, 2017 4:52 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

1) Make sure power is getting to fuel pump. If no power, ECU will not let fuel pump run therefor no fuel to cyls.

2) make sure fuel pump is running.

3) Check spark plugs to see if firing. (see 1 above) Also see if they are damp/black = fuel to cyl but no spark.

4) Check that fuel switch has power to it. (and is in the right position :D )

5) Put a squirt of "Start Ya Bastard" ( Nulon) into the air filterr/throttle body and see if any result. If starts albeit briefly, fuel is the problem. If not, spark is the problem.

8-)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Tue Apr 18, 2017 11:12 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 7

Joined: 1st Jul 2012

Ride: Falcon Ef, falcon Au3

Location: Canberra
ACT, Australia

Defiantly has spark , sorry already checked that before original post , I do need to confirm fuel pump is priming \running .
Is it possible gas ecu has main control ?
If so how do I isolate or disable vialle ecu so the factory ecu gains control ?
Car was running on petrol before I removed the battery and put on charge, I changed leads and checked plugs while the LPG tank was being tested , car was running fine .
Basically turned the engine off removed the battery and placed on charge but then it took me a week before I had time to reinstall the LPG tank and battery ,
I made no changes in that period .
I will check fuel switch has power led didn't seem to be alight .
Sorry I really hate \wont be using start ya bastard or aerosol etc , may mist bit fuel in if I need to go there .
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Wed Apr 19, 2017 8:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 7

Joined: 1st Jul 2012

Ride: Falcon Ef, falcon Au3

Location: Canberra
ACT, Australia

An update , seems for unknown reason as yet I have lost all spark , fuel pump OK , injectors OK , no smartlock issues , I'm going to change coil and maybe hall sensor and tfi module if needed. .thanks guys
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Wed Apr 19, 2017 9:54 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2753

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

el_chill wrote:
An update , seems for unknown reason as yet I have lost all spark , fuel pump OK , injectors OK , no smartlock issues , I'm going to change coil and maybe hall sensor and tfi module if needed. .thanks guys



maybe check to see that the ecu is sending the relevant signals re spark 1st?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Wed Apr 19, 2017 11:51 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

el have a cam angle sensor?

they can just go with no reason ,

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Thu Apr 20, 2017 4:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

Quote:
el have a cam angle sensor?


Hey yeah, forgot about that!!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Mon Apr 24, 2017 6:09 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 7

Joined: 1st Jul 2012

Ride: Falcon Ef, falcon Au3

Location: Canberra
ACT, Australia

Thanks guys all good now , backtracked and found the coilnhad failed , she's running :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: El won't start after reinstalling gas tank
Posted: Wed Apr 26, 2017 9:05 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

el_chill wrote:
Thanks guys all good now , backtracked and found the coilnhad failed , she's running :D


good work on finding the problem! :)

glad to hear it is running sweet

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 7:34 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names