Fordmods Logo

Need Help!!!!!!Ford ED - Auto 4.0 - Dead when weather is hot 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Need Help!!!!!!Ford ED - Auto 4.0 - Dead when weather is hot
Posted: Tue Dec 09, 2008 7:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 11

Joined: 24th Nov 2008

Ride: FALCON

Location: ADEL
SA, Australia

Has anyone experienced this problem?:
When weather is hot I can't turn over the engine at all, it is completely dead.
I discovered that if I keep the ignition turned on fully as though starting, and at the same time I thump the gear shifter, it starts.

I have tried changing the ignition switch and also just changed the neutral safety switch, but problem is still there.

It appears to be an electronic problem.

Any Auto-Electricians or Mechanics who can tell me what needs replacing.

Thanks

Mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Dec 10, 2008 7:21 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 756

Joined: 21st Nov 2005

Gallery: 25 images

Ride: 1999 AU futura

Location: griffith
NSW, Australia

Sounds like a Body Control Module problem,they are located above the LHS of the lower dash above your leg.If you hold the key in the start position and tap the dash there it should start.
The module must have a dry solder joint.When it gets really hot mine does play up sometimes.

 

_________________

COMING SOON,XD WITH A TURBO...CLEVO STYLE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Dec 10, 2008 10:12 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 11

Joined: 24th Nov 2008

Ride: FALCON

Location: ADEL
SA, Australia

Thanks,

Appears it could be the Smart BCM, I am going to pull this out and repair it!

Interestingly I did a search and found similar issues for an EF in the Toyota Forum. Don''t go in there, only go there if you want to waste you time with those who have nothing to do.

Mark
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: LPG
Posted: Mon Dec 22, 2008 1:00 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 652

Joined: 31st Aug 2007

Gallery: 1 images

Ride: 08 BF Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

BCM or a wire that is loose. Tranny switch will only stop car starting in gear. Do lights always come up when attempting to crank?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Dead ED
Posted: Mon Dec 22, 2008 6:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 11

Joined: 24th Nov 2008

Ride: FALCON

Location: ADEL
SA, Australia

Thank to all who replied.

I pulled out the BCM Smart module, redid all the joints and appears this has fixed the problem.

Regards to all

Mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 23, 2008 8:17 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 42

Joined: 15th Jun 2006

Location: Sydney
NSW, Australia

what joints do you have to redo? inside the BCM or just the plugs?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 17, 2009 3:32 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 49

Posts: 30

Joined: 4th Nov 2007

Ride: Fairlane

Location: Brisbane, Northside
QLD, Australia

My 93 ED Wagon does the same thing, the smartlock computer is the cause of my problems. I have mine secured to the steering column and when it wont start I thump the steering wheel while holding the key on, fires up each time then.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 6:34 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names