Fordmods Logo

3v idiling poorly 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: 3v idiling poorly
Posted: Sat Sep 12, 2009 5:59 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 6

Joined: 7th Sep 2009

Ride: ford fairmontghia 05 ba mk2 V8

Location: townsville
QLD, Australia

having some idiling problems on start up and when the engine is cold.when i first start it up in the mornings she runs real rough starts surging then the a/c kicks in then she shuts down.start it up again give it some revs get moving she runs fine.when the engine is warm and i am sitting at the lights she starts surging not a huge amount but enough to notice and feel.after a bit of a drive i can turn it off start it up straight away not idiling dramas.these problems started the same day i had the headers fitted.that same day i filled up the tank.does the computer need time to adjust to the air flow?also had the growler cai fitted the week before if that makes a difference.could it be a batch of dodgy fuel? any help would be great cheers. :x
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 3v idiling poorly
Posted: Sat Sep 12, 2009 10:55 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Did it happen as soon as you started it after the header fitting?
Are the HEGO's plugged in? Did you use sensor safe silicone?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 3v idiling poorly
Posted: Sat Sep 12, 2009 11:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 6

Joined: 7th Sep 2009

Ride: ford fairmontghia 05 ba mk2 V8

Location: townsville
QLD, Australia

yes ran bad straight after fitting headers.do not know about the other things. is there something with the headers?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 3v idiling poorly
Posted: Sun Sep 13, 2009 1:20 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Well, the HEGO's you can check yourself if they are plugged in.
If you had them installed ask whoever fitted the headers what silicone(if any) they used? certain types can "poison" the HEGO's.
Also check they haven't secured the HEGO harness' properly and melted them on the headers...this wouldn't be the first time this has occurred with certain exhaust shops.
It's possible that headers can cause idle problems on speed density vehicles but I haven't heard of this problem from others(with 3V's)that have changed headers. What type are they?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 3v idiling poorly
Posted: Sun Sep 13, 2009 11:35 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 6

Joined: 7th Sep 2009

Ride: ford fairmontghia 05 ba mk2 V8

Location: townsville
QLD, Australia

PACEMAKER WHERE DO I FIND THE HEGOS HARNESS PLEASE BRO
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 3v idiling poorly
Posted: Mon Sep 14, 2009 11:16 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Plugged into the HEGO's.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 4:45 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names