Fordmods Logo

AU 5.0 175kw hesitant at low revs 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Tue Feb 04, 2014 5:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 963

Joined: 14th Jul 2007

Gallery: 3 images

Ride: AU fairmont ghia

Location: Back in
ACT, Australia

Am stumped boy and girls. My 5.0 has become hesitant at low revs almost like it drops a cylinder.. But here's the weird bit. I've replaced filter, plugs and leads and even got new injectors.. It doesn't do it all the time and I can't make it do it when I want. It's been to 4 different mechanics who said different things, last mech scanned it and said was running lean. I can only think of 3 last possible problems but neither make sense. 1 fuel pump. 2 fuel pressure reg. 3 oxy sensors.... Anyone have any ideas?? Am considering calling a priest and performing a exorcist .

 

_________________

AU FAIRMONT GHIA: 5.0 Dealer ordered SVO mods ( seeking clarification ATM), tickford suspension.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Tue Feb 04, 2014 5:54 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 21

Posts: 462

Joined: 24th Jun 2013

Gallery: 3 images

Ride: Ford Fairlane na2

Location: Launceston
TAS, Australia

someone else i helped out had a similar problem with their 6 and it was a buggered oxy sensor to the exhaust. it had water around and in it after he used a air gun on it it worked fine but stuffed up again. he checked it and water again he replaced it and now he has no problems at all. he also did alot more than you he did plugs, plug cables, coils, injectors, pump, filter and more but after i told him oxy sensor he fixed i and his 6 runs like a charm. might be the same with your 8 but you never know.

 

_________________

NA2 fairlane - 3.9 with au headgasket & injectors, ef fans, 2.5" zorst, lowered on selby springs , kenwood head unit and 6 speakers, fusion sub, el ecu & ti chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Tue Feb 04, 2014 6:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 963

Joined: 14th Jul 2007

Gallery: 3 images

Ride: AU fairmont ghia

Location: Back in
ACT, Australia

I'll give it a go thanks

 

_________________

AU FAIRMONT GHIA: 5.0 Dealer ordered SVO mods ( seeking clarification ATM), tickford suspension.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Tue Feb 04, 2014 8:43 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 47

Posts: 92

Joined: 8th Apr 2012

Ride: EA Falcon S 30th Anniversary

Location: Brisbane
QLD, Australia

I'd check codes and I'd bet it is an O2 sensor too. Having two, you'll need to work out which one by the codes. If it is O2 though you'd also expect some other symptoms like hunting and unstable idle.

 

_________________

1991 EA2 Ford Falcon S Sedan
LeMans Red - 30th Anniversary 3.9 MPFI Manual LSD

1996 XH Ford Falcon Outback Ute
LeMans Red 4.0 Auto

Originality saves our history.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Tue Feb 04, 2014 8:51 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 32

Posts: 942

Joined: 23rd Dec 2007

Ride: AU1 XR8

My hesitation turned out to be the cam synchroniser, it didnt make any noise at first but by the time it did it was missfiring pretty bad.

I originaly blamed the coils and leads which in an au are not very cheap, the cam synch is very common to fail in the au series of 5ltr so id be looking there.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Tue Feb 04, 2014 11:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 9453

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Fordrunner 5.0 Turbo

Location: Wollongong
NSW, Australia

Bear in mind that a missfire comes up as a lean condition, that's why most people think its the oxy sensors straight away. cam sync or coil packs are your likely bet.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU 5.0 175kw hesitant at low revs
Posted: Wed Feb 05, 2014 8:43 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 963

Joined: 14th Jul 2007

Gallery: 3 images

Ride: AU fairmont ghia

Location: Back in
ACT, Australia

Any way I can test the coil pack? As I said I can only get it to do it every now and then..

 

_________________

AU FAIRMONT GHIA: 5.0 Dealer ordered SVO mods ( seeking clarification ATM), tickford suspension.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 6:55 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names