Fordmods Logo

Ba xr8 running rough feels like missing 

 

Page 2 of 3 [ 32 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3  Next

 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Sat Mar 05, 2011 9:07 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 55

Posts: 1

Joined: 5th Mar 2011

Ride: XR8

Location: Bywong
NSW, Australia

I had this problem with my BA XR8 (2004) and it took ages to fix (6 months). Two dealers kept saying no fault found. I went to Dynotune and they suspected a coil but didn't fix it. I took it back to a different dealer and told then to run tests to find one faulty coil. 1st visit was no fault found. But they changed out a full new set (<5,000km) of NGK Iridium plugs back to Mortorcraft when I told them not to touch the plugs! When I insisted that it must be a coil, they did more tests and guess what - there was a faulty coil! Fitted one new coil and she has run smooth ever since. Good luck with getting rid of your dying coil.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Wed Mar 09, 2011 6:26 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 48

Joined: 1st Nov 2010

Ride: ford ba xr8 ute

Location: cranbourne
VIC, Australia

Hi there thanks a bunch for every ones input and helping me but still no go got all coils tested and they tested them for a while and got them warm or working temp and they all tested fine so they canceled them out. It's still running rich and rough vaccume pressure is good, something to do with oxygen sensors they are in closed loop and not cycling, or something and there for not making it run properly but the are brand new so can some one help if the can as to what makes the sensors not cycle, really starting to get p****d off had my ute. For about 3 weeks since November
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Wed Mar 09, 2011 7:29 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Have you got the fault codes from it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Wed Mar 09, 2011 7:34 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 48

Joined: 1st Nov 2010

Ride: ford ba xr8 ute

Location: cranbourne
VIC, Australia

Apparently there is no fault codes coming up, sorry forgot to add this part
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Wed Mar 09, 2011 7:45 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

So how do you know the HEGO's are not cycling or that the PCM is in closed loop?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Wed Mar 09, 2011 7:58 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 48

Joined: 1st Nov 2010

Ride: ford ba xr8 ute

Location: cranbourne
VIC, Australia

I really don't know this is what the mechanic told me
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Mon Apr 18, 2011 7:35 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 48

Joined: 1st Nov 2010

Ride: ford ba xr8 ute

Location: cranbourne
VIC, Australia

hi there can any one tell me or explain why the piston rings will stick inside the ring grooves. when i stripped my motor i noticed that on one side all the rings were tightly stuck in the grooves but not the other side, this will lower then allow the cylinder to leak making a lack of compression wouldnt it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Tue Apr 19, 2011 2:10 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

When you say "side" do you mean one side of the piston or one side of the engine? If it's one side of the engine..is it the side of cyls 1,2 and 3?
That can be caused by a lean condition or a rich condition but most likely lean. What do the piston tops and lands look like? I've also seen stuck gudgeon pins caused by over fueling.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Wed Aug 17, 2011 6:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

Did you ever find out what the problem was here? I recon I have the exact same problem.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Thu Aug 18, 2011 4:31 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 48

Joined: 1st Nov 2010

Ride: ford ba xr8 ute

Location: cranbourne
VIC, Australia

hi all yeah i figured out the problem my self as ford and another mechanic couldnt work it out, it was acctually the timinh weheel just behing the timing cover behind the harmonic balancer, didnt tighten the bolt up all the way untill it squashes it together but there was a bit of play and it make the key way slot get bigger and bigger and this creating it to all way be out of time and cousing it to be slugish and miss but all fixed now have all power and things worx a treat thanks for every ones input
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Thu Aug 18, 2011 4:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

adrian collins wrote:
hi all yeah i figured out the problem my self as ford and another mechanic couldnt work it out, it was acctually the timinh weheel just behing the timing cover behind the harmonic balancer, didnt tighten the bolt up all the way untill it squashes it together but there was a bit of play and it make the key way slot get bigger and bigger and this creating it to all way be out of time and cousing it to be slugish and miss but all fixed now have all power and things worx a treat thanks for every ones input


Gee thank for the tip mate. Damn wish I knew this about a week ago I had all that apart checking the timing gear :cry:

Sounds like my problem so how did you fix it? Just tighten the harmonic balancer bolt up? Or is there a different way to do it? Thanks heaps for your help.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Thu Aug 18, 2011 5:41 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Thu Aug 18, 2011 6:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

Ah ok so I take it the trigger wheel is stuffed then and need to be replaced?

Is there any where in aus that stocks these?

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Thu Aug 18, 2011 6:08 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

If it's flogged out yes. Don't know who has em in Oz.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ba xr8 running rough feels like missing
Posted: Thu Aug 18, 2011 6:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

Thanks mate. :D

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 3  [ 32 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:11 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names