Fordmods Logo

Cobra Intake, 65mm TB Fitted 

 

Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Cobra Intake, 65mm TB Fitted
Posted: Wed May 21, 2008 7:26 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

Hey guys, just thought id post up what I have been doing the last few nights after work.

Fitted a ported cobra intake, (Matched to Felpro 1250 gasket) 65mm throttle body and 70mm egr spacer.

Painted up the Cobra intake.

Image

Image

Image

Painted the standard rocker covers black,

Image

Then decided to grab a set of these. Cal Custom jobies.

Image
Image

Buggered around with them for 2 days. Needed longer bolts to fit them as they are really thick.

The drivers side rocker cover hit on the alternator so had to drill out the holes a little for some adjustment.

THEN!! :roll: Went to put the Cobra intake on, and found the oil filler fouled on it.!! FARRRK :roll:

So next day had the filler neck cut down and re-welded on an angle.

Got the car running tonight. It runs great. However i cannot adjust the TPS.. Im getting 0 reading on my multimeter no matter how much i adjust the TPS.

So ill get this sorted soon. Apart from that, it runs great.

I also have a set of GT40p's and a TFS1 Cam sitting here. One day ill get around to doing this. But i threw the manifold on because i wanted to finally get something done from all the stuff i bought!

Was the first time i have attempted anything like this on an EFI V8, (ugh so much harder to work on then a good old caby'd ford!).

Anyways, im sure you guys have seen all of this done before, just thought i would post it up anyway.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 7:35 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

did you put the rockers covers on back the fron form what they are originally?

Could you supply pics of where the cobra manifold fouled on filler?

And have you got pics of final product?

Good work though matey. I have cobra manifold, gt40p heads, and E303 cam here waiting to go in. So just after some info on install.

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 7:46 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

Hey. The black covers you see there are the original covers that i painted black. (The next day i found some billet allumium ones and bought them isntead). It was the aftermarket billet ones i bought that did hit and needed modifying.


I will clean it all up and get some decent pics this weekend.

Here is a crappy shot anway.
Image
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 7:57 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

This might sound silly but was the TPS plugged in?

Turn key to on position and adjust from there.

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 8:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

Looks good, Very well done
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 8:02 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

Yeah its plugged in.
I didnt know which one to tap into to test. (There is two cause its a EL Auto). So i tried both.
But with the digital meter set on DC 20, i get no reading :S

Thanks brett, Its nothing special, but was fun to do lol
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 8:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Take it off and adjust the input with a screwdriver and see if you get a reading. You may have put it on squiff.

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 8:04 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

http://www.fordmods.com/forums/adjustin ... 56990.html

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 8:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Good stuff Stevo. Good to see you finally playing with the EL. Im sure you'll have a noticeable difference over the HO manifold and std T/B.

Pretty sure you could have swapped sides for those covers and had the filler at the back on the passenger side. But oh well, its all sorted now and looks great under there.

Where are you taking your TPS voltage readings from? Is your ignition turned on, not jus accessories?

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 21, 2008 8:31 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

Hey mate. Tried that but the filler neck was slightly more inward on these then standard covers. So it looked like it might be in the way of the TB/Intake pipe.

I have followed the instructions on this forum for the TPS, as well as various other stang forums.
So im either stupid, or its just not working lol.

Pin in green wire, pin in black wire. Red probe onto green, black probe onto black.

If i set it to DCV 20 it shows nothing, if i set it to DCA 20 it shows like 14.00

And yeah, its no rocket but noticble difference for the quick fang around the block.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 22, 2008 1:02 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 67

Joined: 26th Apr 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey mate, looks very nice under there. Is you engine stock apart from the underdrives i can see there. How much improvement can you notice. Im wanting to do the same to my EB.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 22, 2008 1:05 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

Yeah heads and cam are stock at the moment.

Impovement with the underdrives? or the intake and tb?
Underdrives not much, just revs easier.
Intake- well ive only driven it a little bit lastnight but you can notice a difference.

Obviously it aint anything near quick, the heads are terrible.

I have gt40ps and a tfs1 cam sitting in storage. One day ill get around to throwing that stuff on hopefully.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 22, 2008 1:22 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 67

Joined: 26th Apr 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Excellent good to hear your happy with it.

Where did you pick up the manifold from, im trying to get hold of an Explorer, but not having much luck!!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 22, 2008 1:53 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

I got the manifold off a ford forums member who put it on ebay a while ago. He had it ported already before i got it.

There are plenty of au explorer manifolds for sale. keep your eye out in the for sale section , (im pretty sure there is 1 if not more for sale at the moment!) and also over on fordforums.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 23, 2008 6:03 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 388

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Location: Melb
VIC, Australia

TPS - SORTED!
Guess what? Pins with plastic ends dont work hahah.
Im so stupid. Im embarrased.
Swapped to needles and i got a reading straight away. All fixed now.

However! Is the reading on both of the TPS' suppose to be under 1v?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 4:35 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names