Fordmods Logo

Convert S1 AU XR6 to V8 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 2:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Hi all,
Just wanting a bit of advice on what else i will need ect and that.
I am thinking of converting my manual au xr6 to a v8 from a au ghia fairlane parts car.
these are the things i know i need to do,
The fairlane is a auto so i know i need a different 5 speed box as the input needs to be longer.
The engine loom, is it just plug and play or is there more to it?
I was just going to swap the whole k-frame so no issues there with engine mounts ect.
Im sure there is more to it,
Thanks for the help!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 3:16 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Dylan3691 wrote:
Hi all,
Just wanting a bit of advice on what else i will need ect and that.
I am thinking of converting my manual au xr6 to a v8 from a au ghia fairlane parts car.
these are the things i know i need to do,
The fairlane is a auto so i know i need a different 5 speed box as the input needs to be longer.
The engine loom, is it just plug and play or is there more to it?
I was just going to swap the whole k-frame so no issues there with engine mounts ect.
Im sure there is more to it,
Thanks for the help!


Full engine loom change (ECU etc).

You need a V8 5 speed, bellohousing, clutch etc..

K Frame is the same for V8 and I6.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 5:07 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Thanks, i didn't think about the bell housing side of it.
what would the "new" ecu have to be because the auto fairlane one wouldn't work???

whats easier swapping the engine and k frame or just doing a engine swap
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 6:09 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

The ECU thatv is in the Fairlane is auto, you will require a manual ECU.

What series is the ? Your XR is series 1.

Is your XR Smartlock or Smartshield?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 6:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

the fairlane is 1.5 but i am unsure on the xr would have to look
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 6:39 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Xr is smart shield.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 6:55 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

XR is a 1.5 as well then.

BCM should be fine.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 6:59 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Thanks for the help,

What ecu would I need ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Mon Jan 18, 2016 7:39 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

AU V8 ECU. XR8 ECU would be best.

I'm not 100% sure of the compatability of the Series 1.5 ECU with the II/III ECU.

Maybe someone else can shed light on this.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Wed Jan 20, 2016 9:36 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Is it possible to convert a xr8 auto ecu to manual, i remember people saying it could be done but i am not sure. be near impossible to find a manual xr8 ecu. plenty of auto ones though.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Wed Jan 20, 2016 9:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2446

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

The Manual ECU's are around - theyre just Auto ECU's with manual code.

One member on here will re-flash your ECU to manual for you for a few $$ - and TI Performance J3 chips can also be used to change an ECU from Manual, to Auto, or the other way - total cost about $130.

Doing either of these, you can remove smartlock, or smartshield anyway so compatibility with your current immobiliser isnt important.

Unlike the Earlier falcons, the AU ECU's have the drivers for the Auto in the manual ECU's. Im running a Manual ECU atm with my 200kw 5.0 EL/Auto - works great (Im running an AU ECU)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Sat Jan 23, 2016 8:52 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Alright so I have been chatting to a feller that seems to know his falcons and he said to get it all to work I will have to swap bcm and dash because the v8 loom is different. I didn't think he was right but his adamant that his right. Which would be a massive pain in the backside. What's your thoughts on this?
Starting to sound not as simple as swapping the engine and loom lol.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Sat Jan 23, 2016 9:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2446

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

im 99% sure they're the same

As long as you have an ecu harness from the same series it should unplug and plug in

If your smart lock then the bcm will work that is already there. If
You are smart shield its easier to get a j3 chip and disable
The immobiliser

Nigel
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Sat Jan 23, 2016 9:09 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 18th Jan 2016

Ride: 99 Au XR6 Manual

Location: Kiewa
VIC, Australia

Ok cool,
The xr has got smart shield (being series 1.5) so is the fairlane. I would have to do the j3 chip option i think. Were is the best place to pick them up from?

Thanks for the help
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Convert S1 AU XR6 to V8
Posted: Sat Jan 23, 2016 9:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2446

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

J3 chips from tiperformance. They're a forum sponsor at www.tiperformance.com.au

They can give you a j3 chip that will use the fair lane ecu but run it as xr8 manual code if you want

Nigel
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Oct 20, 2017 12:41 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names