Fordmods Logo

DL LTD running rough and other issues...help :( 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Sat Aug 07, 2010 9:15 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 265

Joined: 10th Nov 2005

Ride: ED Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey guys just wondering if you can help me out with my DL LTD.

I paid a princely sum of $450 for it so as expected its got a few quircks that I need to sort out!

When I first bought it and drove it home (about 20-25 min drive) It overheated, not insanely bad but enough for the coolant bottle to be hissing bubbling and spewing out coolant.

I also had the battery light on the dash coming on.

Its also on gas which isnt working, you flip it over and it just dies.

Ive just recently worked out that the main 100A and one of the 30A fuses in the engine bay was blown so Ive replaced them and its got the battery problem fixed, I was hoping it might have fixed the gas but it didnt, my thermos now seem to be on constantly (is this normal for an 8?)

But its running rough, really rough, which is weird because it was running pretty good even after it overheated, its only been since its been sitting for a month or so. Its also hard to start if its cold f you dont give it some juice and hold it for about 10-15 seconds it just dies but comes good and idles fine.

Im hoping its not the headgasket(s) but I have to be prepared for it.

This is my first V8 and not overly knowledgable about them.

What the signs of a headgasket going, and what am I looking at price wise to get this fixed?

Could it be something else entirely? Any help would be muchhhly appreciated :)

 

_________________

"We will rise from chaos to elude this damnation, Hail horror, hail infernal world, better to reign in hell than serve in heaven"

Last edited by Mickus on Sun Aug 08, 2010 10:15 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL DLTD running rough and other issues...help :(
Posted: Sat Aug 07, 2010 10:51 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 40

Posts: 28

Joined: 26th Jun 2010

Ride: ford fairlane nl ghia

Location: woodcroft
NSW, Australia

i hope its not the heads I have just been through this painfull experience changed plugs dizzy leads oil filter mine ran only on gas petrol wouldnt work o2 sensors fuses so many things

to be told it was the heads 2 valves were gone
bought 2 new heads not cheap getting them serviced 380 and another 340 for the head gasket
found out bottom end was stuffed

bought second hand au motor while i rebuild old one

still not getting signal to fuel pump hopefully tomorow ill find it...

anyway moral of story check the simple things especially do a compresion test
you may find a dead valve

instead of forking out for every new part like i did
better still try and pull a fault code out by searching the forums on how to read them
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Tue Aug 10, 2010 11:19 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 265

Joined: 10th Nov 2005

Ride: ED Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Thanks for the reply mate, at this stage I dont think its the gasket as apparently its rare to have issues with them on the 5l.

Im thinking possibly a fuel issue or something like that as it backfires when under load and also almost sounds like it may be coming through the airbox as well.

I think I might need to take it to the mechanics to get it sorted and pray its not something bad :(

 

_________________

"We will rise from chaos to elude this damnation, Hail horror, hail infernal world, better to reign in hell than serve in heaven"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 10:23 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6432

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 6 images

For the overheating, perhaps your radiator needs a flush in the event that it is blocked and I would replace the fuel filter immediately if you haven't done that already, which is something everyone should do when buying a used car. It may explain the rough running on petrol.

 

_________________

5.6L of carbon footprint.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 11:29 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 265

Joined: 10th Nov 2005

Ride: ED Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Vic wrote:
For the overheating, perhaps your radiator needs a flush in the event that it is blocked and I would replace the fuel filter immediately if you haven't done that already, which is something everyone should do when buying a used car. It may explain the rough running on petrol.


hey Vic thanks for that!

I think I got the overheating sorted when I replaced the fuses as the thermo fans werent coming on before. Theyre on constantly now so that should fix it, I guess I wont know until I take it for a drive.

As for the fuel filter Ill get one this weekend and replace it :)

I guess it could also be spark issues?

Is there any specific tests I can be doing to check?

 

_________________

"We will rise from chaos to elude this damnation, Hail horror, hail infernal world, better to reign in hell than serve in heaven"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 11:53 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 546

Joined: 5th Jun 2010

Ride: BA XT, NCII V8

Location: Adelaide
SA, Australia

Start with stimple cheap stuff mate,



my mate had a commie that would over heat heaps after 10 or so mins he spent money on new

radiators thermo's and heaps like that to find out A the radiator cap was stuffed and the belt tension

er was not griping the water pump so it was not spinning all the time, so he changed the cap and

tightened the belts up and it was all good,

But it does sound like the radiator needs a good flush, if the coolant is getting back to the reservoir hot then it means the water is cycling, but the core in the radiator might be clogged so its not getting enough cooling.

and with the running rough im not sure where to start as i dont know much about the 5L


good luck
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 12:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6432

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 6 images

Fuel filters usually go unchanged by many car owners, you know the saying ~ out of sight, out of mind.
Radiators can slowly block up after time and some folks have found that flushing it can cure overheating issues or if that didn't work, they may have had to replace the radiator.
In general, e-series windsors are fairly robust but some may have an issue with the original water pump after 100,000 km's, but not always.
Otherwise the usual suspects are the leads, plugs, vacuum hoses falling off etc etc...

 

_________________

5.6L of carbon footprint.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 8:35 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 265

Joined: 10th Nov 2005

Ride: ED Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Thanks for the replies guys, really appreciate it!

The fuel would make sense as its been getting progressively worse. It had been sitting for at the very least 3 months before I bought it and had been running on gas I believe, so I guess it could have been really bad old fuel clogging up the filter?

 

_________________

"We will rise from chaos to elude this damnation, Hail horror, hail infernal world, better to reign in hell than serve in heaven"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 8:43 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 81

Joined: 7th Jun 2010

Gallery: 3 images

Ride: NL Fairlane V8

Location: Sydney
NSW, Australia

In regards to the rough idling, check the Idle Speed Controller and the Air Flow Sensor. I've just replaced both of these on my NL V8 and it's sooooooo much better. And yes, being on gas once and backfiring on petrol is common as mine was doing it too... To see if the Air Flow Sensor is working just pull the plug while its idling and that'll prove whether it works! :)
Also, the Idle Speed Controller, mine ran better when I left it disconnected :) But replacing it has helped too...

 

_________________

'98 NL Fairlane Ghia 5.0l

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Wed Aug 11, 2010 9:44 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 340

Joined: 4th Nov 2009

Ride: EFII Fairmont XR8

Location: hobart
TAS, Australia

BJSV8 wrote:
In regards to the rough idling, check the Idle Speed Controller and the Air Flow Sensor. I've just replaced both of these on my NL V8 and it's sooooooo much better. And yes, being on gas once and backfiring on petrol is common as mine was doing it too... To see if the Air Flow Sensor is working just pull the plug while its idling and that'll prove whether it works! :)
Also, the Idle Speed Controller, mine ran better when I left it disconnected :) But replacing it has helped too...


Hey mate, you wouldn't have a picture of the ISC because i'm not 100% on where it is and i'm keen to see if mine is working. 90% sure it's fine but seems to be a quick thing to check for!

Cheers.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Thu Aug 12, 2010 6:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2450

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: NL V8 Fairlane

Location: Sydney
NSW, Australia

Image

The bit that is bolted on to this throttle body to the right.

 

_________________

There are 10 types of people in this world.
Those who know binary and those who don't.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: DL LTD running rough and other issues...help :(
Posted: Thu Aug 12, 2010 8:27 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 81

Joined: 7th Jun 2010

Gallery: 3 images

Ride: NL Fairlane V8

Location: Sydney
NSW, Australia

thepistonhead wrote:
BJSV8 wrote:
In regards to the rough idling, check the Idle Speed Controller and the Air Flow Sensor. I've just replaced both of these on my NL V8 and it's sooooooo much better. And yes, being on gas once and backfiring on petrol is common as mine was doing it too... To see if the Air Flow Sensor is working just pull the plug while its idling and that'll prove whether it works! :)
Also, the Idle Speed Controller, mine ran better when I left it disconnected :) But replacing it has helped too...


Hey mate, you wouldn't have a picture of the ISC because i'm not 100% on where it is and i'm keen to see if mine is working. 90% sure it's fine but seems to be a quick thing to check for!

Cheers.


Yep.. The pic shows exactly what the Idle Speed Controller looks like/is...

 

_________________

'98 NL Fairlane Ghia 5.0l

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 8:28 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names