Fordmods Logo

ED Fairmont 5.0L surging problems? 

 

Page 2 of 4 [ 47 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:33 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

lethal EA wrote:
Try another fuel pump, I had same symptoms once and had changed everything from fuel reg injectors, fuel filter and nothing changed but then I done a swap with another car on a 100% working pump and fixed the problem. My pump was working weak under load.


I may well try this, but the reading my mechanic got were better that spec for the fuel pressure across the rev range, as far as they could see it should be fine. The problem also doesnt happen when the car is at high rpm, which is where I would expect it if the pump was no good...

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:45 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 18th Feb 2007

Ride: ED GHIA V8

Location: ford town
NSW, Australia

Sipheren wrote:
The problem also doesnt happen when the car is at high rpm, which is where I would expect it if the pump was no good...


No mate, mine was a b**ch at low rpm (was like it was flooding :shock: ) and if I put my foot down it would backfire through the air box but luckily it wouldnt blow it off. Really p****d me off for months. Changed the fuel filter twice, got the injectors cleaned and the throttle body with some throttlbody cleaner and still it was f**k. Then changed the fuel reg to a brand new standard item and that was no different so in the end the fuel pump swap worked.

 

_________________

Black ED Ghia
V8 with lpg
Full leather
waitng on sunroof..

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:48 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

lethal EA wrote:
Sipheren wrote:
The problem also doesnt happen when the car is at high rpm, which is where I would expect it if the pump was no good...


No mate, mine was a b**ch at low rpm (was like it was flooding :shock: ) and if I put my foot down it would backfire through the air box but luckily it wouldnt blow it off. Really p****d me off for months. Changed the fuel filter twice, got the injectors cleaned and the throttle body with some throttlbody cleaner and still it was f**k. Then changed the fuel reg to a brand new standard item and that was no different so in the end the fuel pump swap worked.


Ah ok, well I will be sure to give that a go then, cheers for your help.

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 5:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Also check the purge solinoid behind left front light..??

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Last edited by EBXR8380 on Wed Jun 30, 2010 11:37 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 5:45 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

EBXR8380 wrote:
Also check the purch solinoid behind left front light..??


How do I know which one that is?

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Sat Jun 26, 2010 6:25 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 699

Joined: 1st Jan 2006

Ride: Lots, all Fords

Location: Hamilton
New Zealand

White plugs, surging on cruise & backfire on acceleration are symptomatic of a lean condition.

Do a KOER and cylinder balance test. That should narrow the cause down.

It could even be a vacuum leak

 

_________________

XA Faimont 351C, AU2 XR8 Manual 5.0, DA LTD 5.0, Mk1 Capri 5.0, 1995 Mustang 5.0, EF2 XR8 Manual, EF2 Fairmont Ghia 5.0, AU3 XR8 Auto, AU2 XR8 Auto, AU2 XR8 Manual Ute, TE Cortina 5.0 Manual, DU LTD 5.0 soon to be manual

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Sun Jun 27, 2010 12:16 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 39

Posts: 94

Joined: 27th Sep 2009

Ride: eb xr8 falcon/1966 xr fairmont

Location: Elizabeth Grove
SA, Australia

hey mate just out of curiousty check your air flow meter plug as mine used to viabrate lose and then the car would just splutter and f@rt all the time till u get it up around 3000rpm it's only a suggestion
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Tue Jun 29, 2010 2:11 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Just noticed something over the past few days. The auto changes its change points.

When you first start the car and drive it will change into 4th at around 60kmh or when you back off completely.

When it warms up it starts to hold 3rd until 65-70kmh, even if I sit at 60kmh and back off it will hold 3rd.

Would this be part of the problem? How can I fix this?

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Tue Jun 29, 2010 10:08 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 33

Posts: 341

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EB XR8

Location: brisbane south
QLD, Australia

Check the timing and clean the MAF maybe???

Does it run rich down low??

Check fluid levels in the auto and check the auto's TPS

 

_________________

New project 5.4l 331ci S380R, 8.2 4.125 Man o war, Billet LAE crank, Jon Kaase Heads, Pauter Rods, JE pistons

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Tue Jun 29, 2010 11:28 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

xr8boy wrote:
Check the timing and clean the MAF maybe???

Does it run rich down low??

Check fluid levels in the auto and check the auto's TPS


I dont think it does, seems to leaning out only. MAF is new and clean. How do I check the TPS

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Wed Jun 30, 2010 12:23 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 33

Posts: 341

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EB XR8

Location: brisbane south
QLD, Australia

You'll need to get a multimeter (cheapie $25 one will do this ok) and check the voltage Key On Engine Off. Been a while since i have had to do this but i'm sure you connect black probe to the black wire and red probe to either the red or green(can't remember i'll confirm tomorrow). One of the wires shold have around 5v the other should be around .86 from memory for the auto tps.

You will have 2 TPS sensors, have a look at the harness to see which is which but the bottom should be the auto if it hasn't been played with

Can someone confirm this my memory is a bit hazy

I'd definately be checking the timing

How do you know its leaning out???

 

_________________

New project 5.4l 331ci S380R, 8.2 4.125 Man o war, Billet LAE crank, Jon Kaase Heads, Pauter Rods, JE pistons

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Wed Jun 30, 2010 8:17 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

xr8boy wrote:
You'll need to get a multimeter (cheapie $25 one will do this ok) and check the voltage Key On Engine Off. Been a while since i have had to do this but i'm sure you connect black probe to the black wire and red probe to either the red or green(can't remember i'll confirm tomorrow). One of the wires shold have around 5v the other should be around .86 from memory for the auto tps.

You will have 2 TPS sensors, have a look at the harness to see which is which but the bottom should be the auto if it hasn't been played with

Can someone confirm this my memory is a bit hazy

I'd definately be checking the timing

How do you know its leaning out???


Backfiring through the air-box and he spark plugs are white.

Where exactly am I am connecting the multimeter?

Cheers

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Wed Jun 30, 2010 8:50 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

This has some good info on timing and TPS settings.

ford-v8-f2/adjusting-base-idle-and-setting-t-p-s-voltage-t56990.html?hilit=tps
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Wed Jun 30, 2010 9:12 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

WindeX wrote:


Thanks for that, lots of great info in that thread. Also the timing on the car is fine, I have already checked it.

Cheers

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Wed Jun 30, 2010 10:30 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 33

Posts: 341

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EB XR8

Location: brisbane south
QLD, Australia

Backfiring through the inlet is timing to me.

White plug electrodes could also be the following

The plugs may be the wrong heat range
Low octane fuel

Post up a pic of the plug electrode if you can

Has the motor been modified

 

_________________

New project 5.4l 331ci S380R, 8.2 4.125 Man o war, Billet LAE crank, Jon Kaase Heads, Pauter Rods, JE pistons

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 4  [ 47 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 11:47 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names