Fordmods Logo

EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage 

 

Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 12:40 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 37

Posts: 288

Joined: 18th Jan 2006

Ride: Falcon

Location: sydney
NSW, Australia

hello please help!

I have a EF XR8 auto and for the past 2 days it has run very rough.

It shakes horibly when its put into drive and shakes and splutters up untill it gets up to 2000 rpm.


I have undertaken the following:

1. replaced fuel filter.
2. replaced plugs
3. replaced leads
4. replaced coil.
5. used throtle body cleaner.
6. put in injector cleaner through the tank.

After just taking it for a run, non of the above have changed anything. It now does not engage 4th gear.

I have checked for manifold leaks and there does not seem to be any, nor any water in the oil.

Also, i disconected the battery last night if that causes any issue?

Any ideas?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 3:24 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

Your gearbox is cactus. Time for a rebuild or replacement box I am afraid. Freds Autos at Greenacre can do drive in drive out exchange boxes for decent prices.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 3:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

wait what? he just said his motor is running rough. and you say his gearbox is f**k?

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 3:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 4599

Joined: 30th Aug 2010

Ride: BF XR6,

Location: NEWCASTLE
NSW, Australia

WILDEB wrote:
wait what? he just said his motor is running rough. and you say his gearbox is f**k?

4th gear isnt engaging either, and it only does this splutter etc after its put into gear

 

_________________

BF XR6
xr8 snorkel,typhoon lower snorkel,territory intake pipe,20% underdrive kit,pacemaker extractors,high flow cat,xforce exhaust,t56 conversion hd turbo clutch/ flywheel,m86 3.45 lsd,custom tune187.1rwkw as an auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 4:05 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 24

Posts: 216

Joined: 14th Oct 2010

Gallery: 11 images

Ride: 1991 Ford Fairmont Ghia

Location: Palmerston North
New Zealand

Anything else that you can think that is wrong with the car? some issues can be related to each other i.e solve one solve the other

 

_________________

Build Thread - More of a mismatch of parts :P the-garage-f53/seftons-ea-t106586.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 4:10 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

WILDEB wrote:
wait what? he just said his motor is running rough. and you say his gearbox is f**k?


Yeah sounds like a collapsed torque convertor or failing pump. Unless the balancer is moving, which could be another option, I would be looking at the box. As he has already advised that it runs rough until 2000rpm, both the Box or torque convertor could be causing the issue, I would lean on the box as he has ALSO mentioned 4th gear does not engage.

See my logic? Not being a C***, I just feel I am pointing to the route cause. I think the box either needs a major overhaul/rebuild or replacement. We all know Auto gearboxes have 2 basic items Fluid and Magic, It sounds like the box has run out of Magic.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 5:26 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 37

Posts: 288

Joined: 18th Jan 2006

Ride: Falcon

Location: sydney
NSW, Australia

Hello

Thanks for the replies.

In regard to the shaking, it also does it in neutral and park, not nececarilly in drive, as I have said.

However, it seems to shake more in drive.

Could it be the case that there is some issue and the car has gone into limp mode? Ie not engaging third gear?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 8:22 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Check your harmonic balancer, also check your engine mounts.

When in Limp Home mod the box goes to 3rd gear and stays there.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 8:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

the auto won't be going into 4th because it's probably in LHM. The shaking would be caused by it running so s**t.

try cleaning the Air flow sensor with the proper cleaner you can buy. also have you tried changing the MAP sensor? or even checking to see if the hose is on correctly

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 9:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

WILDEB wrote:
the auto won't be going into 4th because it's probably in LHM. The shaking would be caused by it running so s**t.

try cleaning the Air flow sensor with the proper cleaner you can buy. also have you tried changing the MAP sensor? or even checking to see if the hose is on correctly

Try finding a MAP sensor.......

OP, Replace the balancer, and get the auto inspected.

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sat Jan 07, 2012 9:56 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 41

Posts: 4629

Joined: 23rd Nov 2006

Gallery: 4 images

Ride: 5.0 AU's and 5.0 Maverick

Power: 139 rwkw

Location: Sydney West
NSW, Australia

WILDEB wrote:
the auto won't be going into 4th because it's probably in LHM. The shaking would be caused by it running so s**t.

try cleaning the Air flow sensor with the proper cleaner you can buy. also have you tried changing the MAP sensor? or even checking to see if the hose is on correctly


No MAP sensor on a 5.0.

 

_________________

xr6turnip wrote:
More people paid for a ride in a VT commodore then an AU Falcon so the VT is superior.
Based on that fact my Mum is the best around!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sun Jan 08, 2012 12:49 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

s**t. i swear to god they had one

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sun Jan 08, 2012 1:09 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

WILDEB wrote:
s**t. i swear to god they had one

EB1. Not in an EF.

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sun Jan 08, 2012 1:22 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 35

Posts: 34

Joined: 16th Nov 2011

Ride: TOO MANY :)

Location: Croydon
VIC, Australia

Despite the gearbox, and that you've checked the manifold.....

My money is on a stuffed intake manifold gasket somewhere.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF XR8 auto - runs rough shakes at idle - 4th gear no engage
Posted: Sun Jan 08, 2012 11:14 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

67RCE wrote:
WILDEB wrote:
s**t. i swear to god they had one

EB1. Not in an EF.


yeh. just found that out. my mistake.

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 10:50 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names