Fordmods Logo

EL XR8 running terrible 


Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

 Post subject: EL XR8 running terrible
Posted: Mon Mar 23, 2015 2:13 am 
Fordmods Newbie

Age: 44

Posts: 3

Joined: 9th Jan 2011

Ride: XE 351, EL XR8, FG XR6T

Location: Wimmera
VIC, Australia

Hi all,

My car is a stock series 2 manual EL XR8 sedan with a 3" exhaust & has high kilometres.

At light throttle openings (ie: putting around town) she feels as though she doesn't have enough fuel one second followed by way to much fuel the next. Trying to drive calmly in 2nd or 3rd gears sees her kicking & bucking & kangaroo'ing like the worst learner driver in a manual car could muster :roll: !! A slight increase in throttle opening feels as though something kicks into action & away she goes including tyre chirping if I'm going around a roundabout :lol: .

At 80km/h & over, she starts to clear up & run fine & then stutters & stammers again when the road speed drops down & at idle, the richness of the exhaust fumes near on makes my eyes water & this is when she is warmed up to operating temperature.

The car has a brand new fuel pump & filter as I thought this was the problem & after that not fixing it I swapped throttle position sensor & airflow meters & still no improvement !!

Just wondering if anyone else on here has had this drama with their 5.0L E series & how do I go about fixing it ?!?!?! . . . . local workshop is saying she will need a complete fuel system clean !!
 Post subject: Re: EL XR8 running terrible
Posted: Mon Mar 23, 2015 2:06 pm 
Getting Side Ways

Posts: 2425

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Is the MAF plugged in? - upstream from the Air box?

Also perhaps the TPS Sensor - but so far these are only educated guesses

Did you happen to swap the Fuel lines over by accident perhaps?
Does the Fuel Reg still have its vacuum line on it?
Is the PVS Valve at the back on the inlet manifold still in there?
 Post subject: Re: EL XR8 running terrible
Posted: Mon Mar 23, 2015 6:46 pm 
Getting Side Ways

Posts: 698

Joined: 1st Jan 2006

Ride: Lots, all Fords

Location: Hamilton
New Zealand

Try these in this order

Do a self test, KOEO & KOER including cylinder balance. Fix any faults.

Unplug MAF and take it for a drive. If it runs better like this, clean the MAF hot wires then reconnect and drive. If cleaning doesn't work, try a known-good MAF that has been cleaned.

If unplugged MAF doesn't improve, then try cleaning ISC. It may be sticky. If cleaning doesn't work, unplug ISC while idling. If the engine doesn't die, replace the ISC

Set TPS voltage to 0.80 - 0.90V with engine running at idle. Make sure TPS voltage rises when you open the throttle (do this with ignition on but engine not running)

Measure fuel pressure with vacuum hose off engine running. Should be 39psi

If it has a big cam fitted, it may need a tune on a chip. My AU2 XR8 has a cam that's a bit too big for a stock ecu and it bucks below about 1200rpm



XA Faimont 351C, AU2 XR8 Manual 5.0, DA LTD 5.0, Mk1 Capri 5.0, 1995 Mustang 5.0, EF2 XR8 Manual, EF2 Fairmont Ghia 5.0, AU3 XR8 Auto, AU2 XR8 Auto, AU2 XR8 Manual Ute, TE Cortina 5.0 Manual, DU LTD 5.0 soon to be manual

Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum



It is currently Fri Oct 21, 2016 8:26 pm All times are UTC + 11 hours



(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names