Fordmods Logo

Engine light came on lost power while driving. 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Mon Jul 25, 2011 8:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

Hey, I have an 04 BA V8 Faimont GHIA, I changed the headlight globes on fri, I disconnected the battery when doing this. The battery was disconnected for about half an hour. The car started fine on fri and I was able to drive to work, then drive locally and tow a trailer on sat with no problem. But today(monday) when I was driving to work I got about 300m from home and the engine l light come on, the car lost all power I could only crawl to the side of the road. I turned it off and started it again and all was fine. I was slowing down From 50km for an intersection when it happened. Just wondering if this is normal after disconnecting the battery or if there is something wrong that just happened to show its ugly had now.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Tue Jul 26, 2011 7:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1507

Joined: 14th Aug 2009

Gallery: 12 images

Ride: BA XT V8

Location: Gosnells, Perth
WA, Australia

sounds like it went into limp home mode.
chek the wiring you touched make sure nothings shortin anywere

 

_________________

BA XT V8. Ice Mint. 18" Speedys. XR6T LSD. Full Pacemaker twin 2 1/2inch Stainless Steel system. Custom CAI. Black XR interior with white trimming. Powerbond underdrive kit 25%.
13.65@102mph. 2800 hi-Stall.
230RWKW@5250 rpm. 625NM.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Wed Jul 27, 2011 1:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Bassics !!! Check battery connections..
Could be anything from fuel pump relay
to dirty fuel filter...

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Fri Jul 29, 2011 7:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

Checked everything I could, everything seems fine hasn't happened again so I'm not too worried now. Thanks for the help.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Sat Jul 30, 2011 10:27 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

blue wrote:
Hey, I have an 04 BA V8 Faimont GHIA, I changed the headlight globes on fri, I disconnected the battery when doing this. The battery was disconnected for about half an hour. The car started fine on fri and I was able to drive to work, then drive locally and tow a trailer on sat with no problem. But today(monday) when I was driving to work I got about 300m from home and the engine l light come on, the car lost all power I could only crawl to the side of the road. I turned it off and started it again and all was fine. I was slowing down From 50km for an intersection when it happened. Just wondering if this is normal after disconnecting the battery or if there is something wrong that just happened to show its ugly had now.


My 6 does this about 2-3 times a year, in fact it did it last night. I've never found the cause

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Sat Jul 30, 2011 7:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 37

Posts: 1273

Joined: 30th Sep 2007

Ride: g6e 2009

Location: hiding in the bushes
WA, Australia

could be a low charge battery. if theres not much charge in the battery it goes into limp home mode while it charges. it then goes back to normal when you restart the car
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Sun Jul 31, 2011 1:41 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

phatba wrote:
could be a low charge battery. if theres not much charge in the battery it goes into limp home mode while it charges. it then goes back to normal when you restart the car

Doubt its the battery it's a yellow top, should be fine. If it happens again I'll take it into ford.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Engine light came on lost power while driving.
Posted: Sun Jul 31, 2011 9:40 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

phatba wrote:
could be a low charge battery. if theres not much charge in the battery it goes into limp home mode while it charges. it then goes back to normal when you restart the car


It sounds like the same problem as mine, so I doubt its the battery and its not going into limp home mode as the engine just cuts out and you roll to a stop. It starts up normally afterwards.
As I said its not going to be the battery as mine did it on Friday and the last time was months ago and the next time is likely to be months from now. Being so infrequent its impossible to trace the fault, unless its logging a code.....

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 11:03 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names