Fordmods Logo

Fordmods Advertising

Intermittent power loss 5.0L 


Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 Post subject: Intermittent power loss 5.0L
Posted: Sun Mar 11, 2007 6:53 pm 
Fordmods Newbie

Age: 62

Posts: 3

Joined: 29th Aug 2005

Location: Brisbane
QLD, Australia

I have an injected 5.0l from an EB in my hot rod. I have done about 13000 trouble free ks until a few weeks ago when it started to play up. The engine just seems to suddenly lose power but if I feather the throttle it recovers and continues on. I have noticed that it occurs if I go over some really rough road (3 times its happened like that) but today I was coming back from Toowoomba, been driving for 90 minutes trouble free when it started to play up again on a dead smooth section of the arterial moterway. As with the situations before, I backed off, feathered the throttle and it seemed to come good again, although it was a bit sluggish when I pulled away from the next intersection

Anyone shed any light on what the problem may be and where I should start looking?.
Any Brisbane members able to recommend a sympathetic workshop that will check out a hot rod ie non standard issue set-up






Posted: Sun Mar 11, 2007 7:07 pm 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 32

Posts: 438

Joined: 28th Sep 2005

Gallery: 22 images

Ride: falocn

Location: kilmore
VIC, Australia

i have had a very similar problem with my ef 5.0l. i took it to atleast 2 or 3 different workshops and no one could find the problem.
i ended up finding the problem myself. it was the spark plug leads sometimes either crossfiring or just sometimes just arking out onto the engine.
easyest way to see if it is this problem with yours. is to have it running when its pitch black outside or in a shed, and look at the engine to see if you can see any arking from the leads.
hope this helps you find your problem
Posted: Sun Mar 11, 2007 9:37 pm 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 41

Posts: 452

Joined: 21st Dec 2004

Gallery: 1 images

Location: Adelaide
SA, Australia

My EF was doing exactly the same thing, and that ended up being the plug in the coil. This is the low voltage signals from the computer, not the lead to dizzy. The plug was cracked and would jump out of position. Got me into some sticky situations.



EF Fairmont, 5.0Lt, Pacemaker Headers, Sports cats, Redback muff, T5 manual, 16" Tickford rims, Tickford "Body Styling", DBA Gold Rotors, Heritage Green, JVC MP3
XB Coupe, 351C, twin system, C4 shift kitted auto, 9" LSD, Eccose Blue, very loud !!!!

Posted: Thu Mar 15, 2007 7:13 pm 
Getting Side Ways

Age: 47

Posts: 419

Joined: 16th Jan 2005

Ride: EF Ghia 5.0

Location: Adelaide
SA, Australia

I'd be checking fuel pressure and flow as well.




EF Ghia 5.0 - XR8 in a tuxedo....classy, low and loud

Bordeaux Purple, Tickford kit, slammed, 18" BA XR8's, EL Ghia chrome, full leather, Pioneer audio, C&C, ABS, LSD, Crane cam, GT40P heads, high flow cats, Genie extractors, lots of woodgrain, chrome and interior lights!

Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum



It is currently Sat Oct 22, 2016 7:29 am All times are UTC + 11 hours



(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names